joi, iunie 05, 2014

Pască cu brânză dulce / Pasca with dry curd cottage cheese


După aproape două luni, uite că am reuşit să termin de scris şi reţeta de pască pregătită pentru Paşte. Nu ştiu dacă o să mai am timp să postez ceva până plec în vacanţă şi nici dacă o să am timp să mai fac ceva bun până atunci, deşi am câteva idei în minte. Îmi pare rău însă că voi rata, cu siguranţă, câteva din fructele de sezon. Îmi voi lua revanşa cumva!

Să revin însă la această reţetă, care vă poate fi de folos anul viitor.
După un dezastru grandios anul trecut, anul ăsta am căutat o altă reţetă de pască… şi am găsit-o pe blogul Gabrielei. Însă cum mi-am propus să fac mai multe dulciuri pentru Paşte, aproape că nu am avut timp să mai fac şi pasca. Numai că îi promisesem mamei. Aşă că, cu ultimele puteri, am frământat aluatul, am făcut umplutura şi am copt pasca sâmbătă seara, terminând la limită pentru a mă putea pregăti să merg la slujbă. Din cauza oboselii şi a presiunii timpului, pur şi simplu nu am mai văzut pe masă ouăle pe care trebuia să le pun la umplutura de brânză dulce… a fost foarte bună şi aşa, dar la anul mă voi asigura că respect reţeta întocmai.

PASCĂ CU BRÂNZĂ DULCE


Aluat:

  • 500 g făină
  • 250 ml lapte
  • 125 g zahăr
  • 80-100 ml grăsime (ulei + unt topit; eu am amestecat 50 ml ulei cu 50 g unt pe care l-am topit)
  • 25 g drojdie proaspătă
  • 2 gălbenuşuri
  • arome (vanilie, rom, coajă de lămâie, coajă de portocală)
  • un vârf de sare

Umplutură:

  • 500 g brânză proaspătă de vaci
  • 2 ouă
  • 120 g zahăr pudră
  • 80 g unt, la temperatura camerei
  • ½ linguriţă extract de vanilie
  • coajă de lămâie
  • 1 lingură amidon
  • 50-100 g stafide
Finisat:
  • 1 ou

Încălzim laptele (nu trebuie să fie fierbinte, doar cald!) şi dizolvăm apoi în el zahărul.



Cernem făina într-un castron mare şi facem o adâncitură în mijloc.
Sfărâmăm în adâncitură drojdia, turnăm vreo 2-3 linguri de lapte şi amestecăm uşor cu o lingură, luând şi puţină făină de pe margini, până se dizolvă drojdia (dacă mai e nevoie, mai adăugăm puţin lapte).





Presărăm deasupra făină, acoperim cu un prosop şi lăsăm la crescut timp de 10 minute.


Când a crescut, adăugăm gălbenuşurile, sarea şi aromele şi, turnând treptat laptele, începem să frământăm.






Ne ungem din când în când mâinile cu amestecul de unt topit şi ulei şi frământăm în continuare.





Mie mi s-a părut a fi de ajuns cam 80 ml de grăsime, dar depinde şi de făina folosită. Dacă vi se pare că aluatul este destul de gras, puteţi să vă opriţi, dacă nu, continuaţi până terminaţi toată grăsimea.


Acoperim apoi castronul cu un prosop sau cu folie de plastic şi îl lăsăm într-un loc cald timp de o oră.
Punem acum stafidele într-un castron şi le acoperim cu rom.


Tot acum ungem cu unt şi tapetăm o formă rotundă de circa 25 cm (dacă e cu marginea detaşabilă, cu atât mai bine) cu hârtie de copt.
După o oră, aluatul ar trebui să se fi dublat.


Îl mai frământăm puţin şi îl împărţim în două bucăţi egale.


Întindem o bucată cât să acopere tava pregătită dinainte (cu mâna e cel mai simplu, pentru că aluatul este elastic).



Cealaltă bucată o împărţim în trei şi facem din fiecare câte un sul (lung cam cât diametrul tăvii).
Împletim cele trei suluri şi aşezăm împletitura pe foaia de aluat din tavă, de-a lungul marginii (la mine n-a ajuns să formez cercul complet şi am mai tras puţin de ea).





Lăsăm la crescut încă 30 de minute.
După vreo 15 minute, preîncălzim cuptorul la foc potrivit, apoi facem umplutura.
Mixăm untul cu zahărul, apoi adăugăm ouăle şi mixăm din nou până obţinem o cremă omogenă.



Adăugăm brânza, amidonul şi aromele şi amestecăm uşor cu o spatulă sau lingură de lemn.



La sfârşit, stoarcem bine stafidele şi le încorporăm în cremă.




Turnăm crema peste aluatul crescut, apoi ungem marginea împletită cu ou bătut.




Introducem tava în cuptorul încins şi coacem pasca la foc potrivit, pe raftul din mijloc, circa 35-40 de minute. Când începe să se rumenească (după cam 20 de minute), putem micşora puţin focul ca să nu se ardă.
Când este gata, o lăsăm în cuptorul uşor întredeschis să se răcească. Fierbinte, o putem unge cu miere.


După ce s-a răcit bine, o transferăm pe un platou şi o porţionăm.



Poftă bună!



******************************************************************************************************

After almost two months, I finally finished writing the recipe for the pasca (a Romanian sweet bread, with dry curd cottage cheese filling) I made for Easter. I don’t know if I’ll have time to post something else until my vacation and not even if I’ll have time to make something good until then, although I have some ideas in my mind. I’m really sorry that I will, most probably, miss some of the seasonal fruits. I will make it up somehow!

But let me come back to this recipe, which could be useful next year.
After a great disaster last year, this year I looked for another recipe… and found it on Gabriela's blog. As I wanted to make more than one dessert for Easter, I almost had no time to bake this pasca. But I promised my mom I will do so. So, in the end, with my last strength, I kneaded the dough, made the filling and baked my pasca somewhere on Saturday evening, finishing just in time to get ready for going to church. I was so tired and under pressure (because of the time), that I just didn’t see the eggs which I put on the table to use for the cottage cheese filing… still, it was good, but next year I’ll make sure to follow the recipe from head to tail.

PASCA WITH DRY CURD COTTAGE CHEESE

Dough:
  • 500 g flour
  • 250 ml milk
  • 125 g sugar
  • 80-100 ml fat (oil + melted butter; I mixed together 50 ml oil with 50 g butter, previously melted)
  • 25 g fresh yeast
  • 2 egg yolks
  • flavors (vanilla, Rum, lemon zest, orange zest)
  • a pinch of salt
Filling:
  • 500 g dry curd cottage cheese
  • 2 eggs
  • 120 g icing sugar
  • 80 g butter, at room temperature
  • ½ teaspoon vanilla extract
  • lemon zest
  • 1 tablespoon cornstarch
  • 50-100 g raisins
For brushing:
  • 1 egg

Heat the milk until warm (not hot!) and add in the sugar, stirring until melted.
Sift the flour in a large bowl and make a pit in the middle.
Crumble the yeast in the pit, pour 2-3 tablespoons milk and gently stir with a spoon, also gathering some flour on the sides, until the yeast is dissolved (if necessary, add some more milk).
Sprinkle some flour on top, cover with a cloth and let it rise for 10 minutes.
Once rose, add the yolks, salt and flavors and, gradually pouring the milk, start to knead.
Once in a while, grease your hands with the melted butter-oil mixture and keep on kneading.
To me it seemed enough about 80 ml fat, but it depends a lot on the flour you use. If you think the dough is fat enough, you can stop, if not, knead it until you finish the fat mixture.
Cover the bowl with a cloth or plastic wrap and leave it in a warm place for one hour.
Put know the raisins in a bowl and pour Rum until covered.
Prepare the pan (a 25 cm springform pan would be perfect), greasing it with butter and lining it with parchment paper.
After one hour, the dough should have doubled in size.
Knead again, but not too much, then divide it into two equal parts.
Roll one of the dough balls until large enough to cover the bottom of the pan (it’s easier and faster using your hands for this, as the dough is elastic).
Divide the other half into three parts and make three long rolls (long enough to go round the pan).
Braid the three rolls and put the dough braiding on the dough bottom, around the edge (mine was too short and I had to stretch it a little).
Let it rise for another 30 minutes.
After 15 minutes, preheat the oven to medium heat, then make the filling.
Mix the butter with sugar, then add the eggs and mix again until smooth.
Add the cheese, cornstarch and flavors and gently stir with a spatula or wooden spoon.
Last, squeeze the raisins and fold them in the filling.
Pour the filling on top of the dough, then brush the braiding with the whisked egg.
Put the tray in the oven and bake the pasca at medium heat, on the middle shelf, for 35-40 minutes. When it starts to get golden (after 20 minutes or so), you can reduce the heat to prevent the burning of the cake.
When baked, leave it in the slightly open oven to cool. When hot, you can brush the top with honey.
Once cooled, put it on a plate and slice it.

Enjoy!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu