marți, mai 20, 2014

Plăcintă cu flori de salcâm / Acacia Flowers Pie


Ocupată cum eram weekend-ul trecut cu dovleacul, am primit de la bunica un braţ plin de flori de salcâm. De anul trecut, de când am pierdut sezonul florilor de salcâm, aşteptam clipa aceasta, iar acum eram deja obosită şi nu mai eram în stare de nimic. Dar n-am vrut să renunţ, mi-era parcă milă de florile acelea parfumate să le las să se strice. Cu chiu cu vai am pornit într-o aventură despre care eram sigură că mă va duce până târziu în noapte. Am făcut mai întâi o pastă din florile atent spălate şi culese de pe crenguţe, iar seara-noaptea următoare am transformat-o într-o plăcintă. Interesant gustul, puternic parfumat, nu prea dulce – cam ăsta a fost rezultatul.
Am adaptat reţeta după o reţetă culeasă de Radu Anton Roman, iar aluatul este cel pe care l-am făcut la plăcinta de piersici.

PLĂCINTĂ CU FLORI DE SALCÂM



Aluat:
  • 250 g făină
  • 1,5 linguriţe zahăr
  • 1 linguriţă sare
  • 180 g unt rece, tăiat cubuleţe
  • 4 linguri apă rece
Umplutură:
  • circa 500 g flori de salcâm (cu crenguţe cu tot)
  • 250-300 ml apă
  • 1 albuş
  • 100 g nucă măcinată (eu n-am mai avut decât vreo 4 linguri)
  • 1-2 linguri miere (opţional, dacă o vreţi mai dulce; preferabil de salcâm)
Ne mai trebuie:
  • 1 gălbenuş
  • 1 lingură lapte
  • 2-3 linguriţe zahăr

Începem cu florile de salcâm, căci treaba e lungă.
Punem crenguţele cu flori într-un castron mare, pe care îl umplem apoi cu apă, adăugând 1 lingură de oţet. Lăsăm aşa cam 10 minute.


Scoatem florile din apa cu oţet, apoi le clătim bine în apă rece.


Le scurgem într-o sită şi, după ce s-au zvântat puţin, începem să rupem florile de pe crenguţe (înarmaţi-vă cu răbdare, muzică bună şi aduceţi toată familia să vă ajute – exact ce n-am avut eu, căci toată lumea se dusese la culcare, iar eu îmi simţeam ochii cum mi se închid. Nu m-am lăsat, şi în aproape 2 ore le-am dat gata).







Punem florile de salcâm într-o cratiţă încăpătoare, adăugăm cam 150 ml apă şi le lăsăm să fiarbă, la foc mic, circa o oră. Le supraveghem constant şi amestecăm din când în când, ca să nu se lipească. Mai adăugăm pe parcurs câte o lingură de apă. Putem acoperi cratiţa cu un capac, dar trebuie să le verificăm destul de des. Vor deveni încep încet transparente şi se vor aduna într-o pastă.





Lăsăm pasta să se răcească bine şi putem continua cu plăcinta (o putem păstra la frigider dacă nu mai avem timp să terminăm plăcinta în aceeaşi zi).

Pentru aluat, amestecăm în robotul de bucătărie făina cu zahărul şi sarea. Peste făină punem untul şi lăsăm robotul să le amestece până ce obţinem un aspect de orez dat prin făină – nu durează mult. 





Adăugăm apoi 4 linguri de apă rece şi mai amestecăm până devine un aluat omogen.



Il învelim într-o folie de plastic şi îl dăm la frigider o oră.


Ungem cu unt o tavă de aproximativ 25 cm diametru.
Scoatem aluatul de la frigider, îl împărţim în două (o parte să fie ceva mai mare), luăm bucata mai mare şi o întindem între două foi de copt cât să poată acoperi fundul tăvii şi marginea.




Punem foaia de aluat în tavă şi o dăm la frigider până terminăm umplutura.


Batem albuşul de ou spumă (nu foarte tare, ca pentru bezele) şi îl amestecăm cu pasta de flori de salcâm.





Adăugăm nucile şi mierea (eu nu am pus, dar cred că ar fi fost un plus).



Scoatem tava din frigider, înţepăm aluatul cu o furculiţă, turnăm umplutura peste aluat şi o nivelăm.





Intindem şi cealaltă bucată de aluat şi cu ea acoperim umplutura. Imbinăm bine marginile aluatului, îl ungem cu gălbenuşul diluat cu puţin lapte, presărăm zahăr şi facem cu cuţitul nişte crestături.




Coacem plăcinta în cuptorul încins, la foc potrivit, până se rumeneşte deasupra (circa 35-40 de minute). Dacă se rumeneşte prea repede (în mai puţin de 30 de minute), micşorăm focul şi o mai ţinem până la vreo 35 de minute.


O lăsăm să se răcească în cuptorul întredeschis, o porţionăm şi o servim.
Poftă bună!










******************************************************************************************************

As if I wasn't busy enough, last weekend, with my pumpkin, I received from my grandmother a pack full of acacia flowers. Since last year, when I missed their season, I was waiting for this moment, but now I was already so tired. But I didn't want to give up, I felt sorry for those so perfumed flowers to let them rotten. So I entered by the skin of my teeth in an adventure that I knew it would take me late into the night. I first made a paste out of the flowers carefully washed and reaped off the sprigs, and just the next evening-night I made the pie. An interesting taste, very perfumed, not too sweet – this was the result.
I adapted my recipe from a recipe collected by Radu Anton Roman, while the pastry is the one I made for my peach pie.

ACACIA FLOWERS PIE

Pastry:
  • 250 g flour
  • 1,5 teaspoons sugar
  • 1 teaspoon salt
  • 180 g cold butter, cut into pieces
  • 4 tablespoons cold water
Filling:
  • about 500 g acacia flowers (on sprigs)
  • 250-300 ml water
  • 1 egg white
  • 100 g ground walnuts (I only had 4 tablespoons)
  • 1-2 tablespoons honey (optional, if you want it to be a little sweeter; preferably acacia honey)
We also need:
  • 1 egg yolk
  • 1 tablespoon milk
  • 2-3 teaspoons sugar

We start with the acacia flowers, as we have a lot to do.
We put the sprigs with the flowers in a large bowl, cover them with water and add 1 tablespoon of vinegar. We leave them for 10 minutes.
We then remove the flowers from this water and rinse them well in cold water.
We put them in a sieve and when they dried a little we start to reap them off the sprigs (arm yourselves with patience, good music and bring all the family to help you – this is exactly what I hadn't had, as everyone had gone to bed and I was so exhausted. I didn't quit and in about 2 hours I won the battle).
We put the flours in a large pot, add about 150 ml water and let them boil, over low heat, for about one hour. We watch them constantly and stir once in a while, to prevent them from sticking to the pot. We add, now and then, one tablespoon of water. We can cover the pot with a lid, but should check the flours often. They will become transparent and come together in a paste.
We let the paste cool and then we can continue with the pie (we can also refrigerate it if we don't have enough time to finish the pie the same day).

For the pastry, we mix in the food processor the flour with the sugar and salt. We then add the butter and let the food processor mix them until they look like rice mixed with flour – it won’t take long. We add the 4 tablespoons of cold water and mix until the ingredients come together.
We wrap the pastry in a plastic sheet and let it rest in the fridge for one hour.
We grease a 25 cm tray.
We take the pastry out of the fridge, divide it in two parts (one bigger), take the bigger part and, between two parchment sheets, we roll it until obtaining a pastry sheet big enough to cover the tray and the sides.
We put the pastry sheet into the tray and put it in the refrigerator until we finish the filling.
We beat the white egg until smooth (not too much though) and mix it with the acacia flowers paste.
We add in the walnuts and honey (I didn't use, but I think it would have made a positive difference).
We remove the tray from the fridge, prick the pastry with a fork, add the filling and level it.
We roll the other piece of the pastry and cover with it the filling. We join the two pastry sheets, brush the top pastry with the egg yolk previously mixed with milk, sprinkle sugar on top and make some notches with a knife.
We bake the pie in the preheated oven, to medium heat, until the top turns golden (about 35-40 minutes).
If it gets brown too quickly (in less than 30 minutes), we reduce the heat and keep it until it reaches 35 minutes.
We let it cool down in the slightly open oven, cut it and serve.

Enjoy!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu