De Ziua Naţională a Belgiei (Ziua Regelui), pe
15 noiembrie, am participat la recepţia oferită de Excelenţa Sa, Ambasadorul
Philippe Beke. M-am simţit puţin stingheră la început, nefiind obişnuită să mă
învârt în astfel de cercuri, dar m-am liniştit când am ajuns la masa cu
ciocolată… unde am dat peste felii de portocală confiate şi învelite în
ciocolată. Nu am “apucat” decât una, pentru că s-au dus aşa repede de parcă nu
ar fi fost. Aşa că mi-am propus să fac şi eu această delicatesă. Şi când putea
fi mai bine decât în decembrie, lună în care portocala este o adevărată vedetă?
Să ne înarmăm deci cu răbdare, căci trebuie
lăsate la uscat 2 zile, şi să purcedem la treabă!
M-am ghidat după această reţetă şi am confiat
feliile de la 5 portocale.
FELII DE PORTOCALĂ CONFIATE CU ÎNVELIŞ DE CIOCOLATĂ
- 500 ml apă
- 250 g zahăr
- 1 portocală medie
Pentru fiecare portocală în plus:
- 250 ml apă
- 125 g zahăr
Deci, eu am folosit:
- 5 portocale
- 1,5 l apă
- 750 g zahăr
Pentru învelişul de ciocolată:
- 200 g ciocolată neagră
- un vârf de sare
- mirodenii sau esenţe după gust (opţional)
Spălăm portocalele foarte bine – eu le-am
lăsat 10 minute în apă rece amestecată cu 1-2 linguri oţet (se poate folosi şi
bicarbonat de sodiu), apoi le-am frecat uşor cu partea aspră a unui burete de
vase curat.
Într-o oală mare, punem apa şi zahărul şi
lăsăm totul la foc potrivit. Amestecăm pentru a topi zahărul înainte ca apa să
fiarbă.
Când siropul începe să clocotească, adăugăm
feliile de portocală.
Lăsăm la foc potrivit până când siropul începe
din nou să fiarbă, apoi dăm focul la mic şi acoperim oala cu un capac.
Sunt gata când coaja şi pulpa au devenit
transparente – durează cel mult o oră (după o oră pe foc există riscul să se
caramelizeze atât siropul, cât şi feliile de portocală).
Luăm oala de pe foc şi lăsăm feliile la răcit,
în sirop, acoperite cu capac.
Eu am păstrat jumătate simple, iar pe
celelalte le-am trecut prin ciocolată.
Topim deci 150 g ciocolată la bain-marie, adăugând
puţină sare pentru a intensifica gustul, iar restul de 50 g ciocolată o mărunţim sau o radem.
Când ciocolata s-a topit, o luăm de pe baia de aburi, adăugăm ciocolata mărunţită (şi aromele) şi amestecăm până obţinem o compoziţie omogenă.
Una câte una, trecem feliile de portocală prin
ciocolată – eu le-am făcut doar pe jumătate; ca să le facem întregi, ne ajutăm
de o furculiţă sau nişte scobitori – şi le scoatem pe hârtie de copt.
Le lăsăm aşa câteva ore până se întăreşte
ciocolata, apoi le punem în caserole, separate cu hârtie de copt.
On Belgium National Day (King's Day), on November 15th, I was guest at the reception given by His Excellency the Ambassador Philippe Beke. I felt a little uneasy in the beginning, as I am not accustomed with "high society", but then I felt at home when I got to the chocolates table... where I found candied orange slices in chocolate. I ate just one, as in few minutes all of them were gone. So I said to myself to try make at home this delicacy. And when better than in December, when oranges are truly stars?
So, lets arm ourselves with patience, as they must be left to dry fro 2 days, and start!
I followed this recipe and candied the slices from 5 oranges.
So, lets arm ourselves with patience, as they must be left to dry fro 2 days, and start!
I followed this recipe and candied the slices from 5 oranges.
CANDIED ORANGE SLICES IN CHOCOLATE
Basic recipe:
- 500 ml water
- 250 g sugar
- 1 medium orange
For each orange added:
- 250 ml water
- 125 g sugar
So I used:
- 5 oranges
- 1,5 l water
- 750 g sugar
For the chocolate cover:
- 200 g dark chocolate
- a pinch of salt
- spices or essences as you wish (optional)
We wash very well the oranges – I left them for 10 minutes in cold water witj 1-2 tablespoons vinegar (you can also use baking soda), then I rubbed them with rough side of a clean dish sponge.
We cut the oranges in slices of 3-4 mm thickness.
In a large pot we put the water and sugar and leave it to boil at medium heat. We mix carefully to melt the sugar before the water starts boiling.
When the syrup starts bubbling, we add in the orange slices.
We leave to medium heat until the syrup stars boiling again, then reduce the heat and cover the pot with a lid.
We mix carefully from time to time.
The oranges are ready when both the zest and the pulp are transparent – it shouldn't take longer than one hour (after one hour the syrup and also the orange slices could caramelize).
We remove the pot from heat and leave the orange slices in the syrup, covered with a lid, until cooled.
Once cooled, we remove the orange slices from the syrup and put them on a wire rack or parchment papers and leave them for 48 hours to dry, at room temperature (when using parchment papers, we must change them from time to time and put the slices on the other side; otherwise they will remain soaked in syrup and won't dry).
Once dried, we can keep them in casseroles, in the fridge, putting between them parchment papers, for 6 months.
I kept half simple and the other half I covered in chocolate.
We cut the oranges in slices of 3-4 mm thickness.
In a large pot we put the water and sugar and leave it to boil at medium heat. We mix carefully to melt the sugar before the water starts boiling.
When the syrup starts bubbling, we add in the orange slices.
We leave to medium heat until the syrup stars boiling again, then reduce the heat and cover the pot with a lid.
We mix carefully from time to time.
The oranges are ready when both the zest and the pulp are transparent – it shouldn't take longer than one hour (after one hour the syrup and also the orange slices could caramelize).
We remove the pot from heat and leave the orange slices in the syrup, covered with a lid, until cooled.
Once cooled, we remove the orange slices from the syrup and put them on a wire rack or parchment papers and leave them for 48 hours to dry, at room temperature (when using parchment papers, we must change them from time to time and put the slices on the other side; otherwise they will remain soaked in syrup and won't dry).
Once dried, we can keep them in casseroles, in the fridge, putting between them parchment papers, for 6 months.
I kept half simple and the other half I covered in chocolate.
We melt in bain-marie 150 g chocolate, adding a pinch of salt to increase the flavor, while we cut the remaining 50 g chocolate in small flakes.
When the chocolate has melted, we remove the bowl from the heat, add in the chocolate flakes (and the flavors) and mix gently until smooth.
One by one, we pass the orange slices in the chocolate – I covered just half; to cover them completely, we use a fork or some toothpicks – and put them on parchment paper.
We leave them a few hours until the chocolate has melted, then put them in casseroles, separated with parchment paper.
Enjoy!
One by one, we pass the orange slices in the chocolate – I covered just half; to cover them completely, we use a fork or some toothpicks – and put them on parchment paper.
We leave them a few hours until the chocolate has melted, then put them in casseroles, separated with parchment paper.
Enjoy!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu