Toamna s-a instalat de "multicel", cu
toate capriciile ei, dar uite ca abia acum mi s-a făcut o poftă de pregătit
bunătăţi cu iz de toamnă. Şi cum merele sunt pe toate drumurile (mai precis
tarabele), în toate culorile şi mărimile, nu puteam să nu fac una sau mai multe
prăjituri delicioase cu mere.
Prima este această prăjitură care
îmi făcea cu ochiul de multă vreme şi pe care am găsit-o pe un blog
culinar portughez (aici, preluată de aici, la rândul ei preluată de aici, sursă care îi dă originea evreiască), uşor de preparat şi care
prezintă combinaţia mere-nuci… mmmm!!
Eu am urmat reţeta originală (chiar cea
din poză, nu cea prezentată pe blog), dar diferenţele nu sunt foarte mari.
PRĂJITURĂ CU MERE EVREIASCĂ
Aluat:
Spălăm merele, le curăţăm de coajă şi le scoatem cotorul, apoi le tăiem bucăţi. Le amestecăm cu scorţişoară şi zahăr şi le punem deoparte.
Amestecăm făina cu praful de copt şi sarea.
Aluat:
- 390 g făină
- 400 g zahăr
- 240 ml ulei
- 4 ouă
- 60 ml suc de portocale
- 3 linguriţe praf de copt
- 2,5 linguriţe vanilie
- 1 linguriţă sare
- 6 mere
- 3 linguriţe scorţişoară
- 5 linguri zahăr
- 1 cană nuci mărunţite
Spălăm merele, le curăţăm de coajă şi le scoatem cotorul, apoi le tăiem bucăţi. Le amestecăm cu scorţişoară şi zahăr şi le punem deoparte.
Amestecăm făina cu praful de copt şi sarea.
Dăm la cuptor (încins), la foc potrivit, circa
1 oră şi 30 de minute sau până ce scobitoarea iese curată din prăjitură.
******************************************************************************************************
It's been a while since the autumn came into its rights, but only recently I felt the need to make something autumnal. And because one can find apples (small and big, green, red or yellow) everywhere now, I just couldn't pass the opportunity to make one or more delicious apples cakes.
It's been a while since the autumn came into its rights, but only recently I felt the need to make something autumnal. And because one can find apples (small and big, green, red or yellow) everywhere now, I just couldn't pass the opportunity to make one or more delicious apples cakes.
The first one is this
cake, which was "winking" at me for a long time now and which I
found on a Portuguese culinary blog (here, taken from here, at its turn
taken from here, the
last source giving its Jewish origin), easy to prepare and presenting an
apple-walnuts combination... mmmm!!
I followed the
original recipe (the one in the picture, not the one presented on the blog),
but the differences are not too big.
JEWISH APPLE CAKE
Batter:
- 390 g flour
- 400 g sugar
- 240 ml oil
- 4 eggs
- 60 ml orange juice
- 3 teaspoons baking powder
- 2,5 teaspoons vanilla
- 1 teaspoon salt
Apple "filling":
- 6 apples
- 3 teaspoons cinnamon
- 5 tablespoons sugar
Plus:
- 1 cup chopped walnuts
We wash, peel, core
and chop the apples into chunks. We toss them with cinnamon and sugar and set aside.
We stir together the
flour, baking powder and salt.
In another bowl, we
whisk together the oil, orange juice, sugar and vanilla.
We mix the wet
ingredients into the dry mixture.
We then add the eggs,
one at a time, mixing well after each egg.
We pour half of the
batter into a greased tube pan and spread half of the apples and nuts over it.
We pour the remaining
batter over the apples and spread the remaining apples and nuts on top.
We bake in a preheated
oven, at medium heat, for about 1 hour and 30 minutes or until the toothpick comes out
clean.
We remove the cake
from the oven and leave it to cool completely in the pan. Only then, we
transfer it on a plate.
Enjoy!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu