sâmbătă, noiembrie 02, 2013

Prăjitură cu mere evreiască / Jewish Apple Cake


Toamna s-a instalat de "multicel", cu toate capriciile ei, dar uite ca abia acum mi s-a făcut o poftă de pregătit bunătăţi cu iz de toamnă. Şi cum merele sunt pe toate drumurile (mai precis tarabele), în toate culorile şi mărimile, nu puteam să nu fac una sau mai multe prăjituri delicioase cu mere. 
Prima este această prăjitură care îmi făcea cu ochiul de multă vreme şi pe care am găsit-o pe un blog culinar portughez (aici, preluată de aici, la rândul ei preluată de aici, sursă care îi dă originea evreiască), uşor de preparat şi care prezintă combinaţia mere-nuci… mmmm!!
Eu am urmat reţeta originală (chiar cea din poză, nu cea prezentată pe blog), dar diferenţele nu sunt foarte mari.

PRĂJITURĂ CU MERE EVREIASCĂ 


Aluat:
  • 390 g făină
  • 400 g zahăr
  • 240 ml ulei
  • 4 ouă
  • 60 ml suc de portocale
  • 3 linguriţe praf de copt
  • 2,5 linguriţe vanilie
  • 1 linguriţă sare
"Umplutura" de mere:
  • 6 mere
  • 3 linguriţe scorţişoară
  • 5 linguri zahăr
Plus:
  • 1 cană nuci mărunţite

Spălăm merele, le curăţăm de coajă şi le scoatem cotorul, apoi le tăiem bucăţi. Le amestecăm cu scorţişoară şi zahăr şi le punem deoparte.







Amestecăm făina cu praful de copt şi sarea.



Într-un alt castron amestecăm uleiul, sucul de portocală, zahărul şi vanilia.



Turnăm amestecul umed peste amestecul uscat şi amestecăm bine.



Adăugăm apoi ouăle, unul câte unul, amestecând bine compoziţia după fiecare.






Turnăm jumătate din aluat într-o formă unsă cu unt.


Presărăm deasupra jumătate din mere şi câteva nuci.



Turnăm restul de aluat peste mere şi presărăm peste el celelalte mere şi alte nuci.




Dăm la cuptor (încins), la foc potrivit, circa 1 oră şi 30 de minute sau până ce scobitoarea iese curată din prăjitură.
Scoatem prăjitura din cuptor şi o lăsăm să se răcească în formă.


Când s-a răcit complet, o transferăm pe un platou şi o servim.




Poftă bună!






******************************************************************************************************

It's been a while since the autumn came into its rights, but only recently I felt the need to make something autumnal. And because one can find apples (small and big, green, red or yellow) everywhere now, I just couldn't pass the opportunity to make one or more delicious apples cakes.
The first one is this cake, which was "winking" at me for a long time now and which I found on a Portuguese culinary blog (here, taken from here, at its turn taken from here, the last source giving its Jewish origin), easy to prepare and presenting an apple-walnuts combination... mmmm!!
I followed the original recipe (the one in the picture, not the one presented on the blog), but the differences are not too big.

JEWISH APPLE CAKE

Batter:
  • 390 g flour
  • 400 g sugar
  • 240 ml oil
  • 4 eggs
  • 60 ml orange juice
  • 3 teaspoons baking powder
  • 2,5 teaspoons vanilla
  • 1 teaspoon salt
Apple "filling":
  • 6 apples
  • 3 teaspoons cinnamon
  • 5 tablespoons sugar
Plus:
  • 1 cup chopped walnuts

We wash, peel, core and chop the apples into chunks. We toss them with cinnamon and sugar and set aside.
We stir together the flour, baking powder and salt.
In another bowl, we whisk together the oil, orange juice, sugar and vanilla.
We mix the wet ingredients into the dry mixture.
We then add the eggs, one at a time, mixing well after each egg.
We pour half of the batter into a greased tube pan and spread half of the apples and nuts over it.
We pour the remaining batter over the apples and spread the remaining apples and nuts on top.
We bake in a preheated oven, at medium heat, for about 1 hour and 30 minutes or until the toothpick comes out clean.
We remove the cake from the oven and leave it to cool completely in the pan. Only then, we transfer it on a plate.

Enjoy!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu