joi, aprilie 10, 2014

Bougatsa


Laura Sava se numără printre primele bloggerite culinare pe care le-am urmărit. Mereu vine cu idei frumoase şi delicioase şi nu de puţine ori mi-am încântat prietenii cu bunătăţi descoperite la ea pe blog. De data aceasta am reeditat plăcinta ei cu griş, bougatsa. Cum fără mici modificări nu se (prea) poate, am folosit untul de cocos pe care m-am străduit să-l pregătesc acasă şi, în loc de coajă rasă de lămâie sau portocală, am pus puţină apă de flori de portocal. A ieşit atât de bună crema de griş, că m-am abţinut cu greu să nu o mănânc pe toată aşa. Trebuie să o mai fac odată!

BOUGATSA


Pentru plăcintă:
  • 8 foi de plăcintă
  • ulei
  • apă
Crema de griş:
  • 1 l apă
  • 180 g griş
  • 200 g zahăr
  • 65 g unt de cocos
  • 1 linguriţă apă de flori de portocal
Pentru crustă:
  • 80 g unt de cocos
Sirop (opţional):
  • 250 ml apă
  • 2 linguri zahăr sau miere
  • 1 linguriţă scorţişoară

Punem la fiert apa şi zahărul, la foc potrivit, amestecând până se topeşte zahărul.



Când începe să clocotească, turnăm grişul în ploaie, amestecând continuu cu un tel sau o lingură de lemn până fierbe grişul, iar compoziţia se îngroaşă.





Luăm cratiţa de pe foc şi adăugăm untul de cocos. Amestecăm bine până se topeşte, adăugăm apa de flori de portocal şi mai amestecăm puţin, apoi lăsăm crema să se răcească.





Când crema este rece sau foarte puţin călduţă, putem începe pregătirea plăcintei.


Ungem o tavă de circa 20x30 cm cu ulei, punem o foaie de plăcintă, o ungem cu ulei şi o stropim cu puţină apă. Repetăm procedeul cu alte 3 foi.





Peste cele 4 foi turnăm crema de griş şi o nivelăm.



Acoperim crema cu foile de plăcintă rămase, urmând acelaşi procedeu (punem o foaie, o ungem cu ulei şi stropim cu apă), mai puţin în cazul ultimei foi. Tăiem apoi marginile în exces.




Tăiem plăcinta în pătrate mărişoare, punem deasupra unt de cocos (putem să îl punem bucăţi, care se vor înmuia şi vor putea fi întinse cu o lingură, sau direct topit, întinzându-l pe toată suprafaţa plăcintei).



Coacem plăcinta în cuptorul preîncălzit, la foc potrivit, pentru circa 40 de minute.
Între timp pregătim siropul: punem apa la fiert împreună cu zahărul sau mierea, amestecăm până acesta se topeşte şi lăsăm să fiarbă circa 5 minute. Luăm de pe foc, adăugăm scorţişoara şi amestecăm, apoi îl lăsăm să se răcorească.





Când plăcinta este gata, scoatem tava din cuptor, turnăm imediat siropul şi lăsăm plăcinta să se răcorească.




O pudrăm apoi cu zahăr şi scorţişoară.


Poftă bună!








UPDATE: Aşa cum (mi-)am promis, am refăcut crema de griş şi am savurat-o cu puţină scorţişoară. Un deliciu!



******************************************************************************************************

Laura Sava's blog is one of the first culinary blogs that I followed. She always comes up with interesting and delicious ideas and many times I could delight my friends with recipes inspired by her posts. This time I re-edited her semolina pie, bougatsa. Since with no changes is not possible (most of the times), I used the coconut butter I made at home and, instead of lemon or orange grated zest, I used some orange blossom water. The semolina cream was so good, I hardly refrained from eating it all. I just have to make it one more time!

BOUGATSA

For the pie:
  • 8 strudel dough sheets
  • oil
  • water
Semolina cream:
  • 1 l water
  • 180 g semolina
  • 200 g sugar
  • 65 g coconut butter
  • 1 teaspoon orange blossom water
For the crust:
  • 80 g coconut butter
Syrup (optional):
  • 250 ml water
  • 2 tablespoons sugar or honey
  • 1 teaspoon cinnamon

We put the water and sugar in a saucepan, to boil, on medium heat, and stir until the sugar is melted.
When it starts to boil, we gradually add the semolina, stirring all the time with a whisk or wooden spoon until it's boiled and the composition has thickened.
We remove the saucepan from the heat and add in the coconut butter. We gently stir until the butter is melted, then add the orange blossom water and mix again, leaving the cream to cool.
When it has cooled or is just lukewarm, we can make the pie.
We grease a 20x30 cm tray with oil, line it with one dough sheet, which we grease with oil and sprinkle with water. We repeat this with 3 more dough sheets.
On top of the 4 dough sheets we put the semolina cream and level it.
We cover the cream with the remaining dough sheets, following the same method as before (put a dough sheet, grease it with oil and sprinkle with water), except for the last sheet. We then cut the excess dough edges.
We cut the pie in large squares, put on top the coconut butter (either pieces, which will soften and thus we will be able to spread them with a spoon, or directly melted, spread all over the pie).
We bake the pie in the preheated oven, to medium heat, for about 40 minutes. 
Meanwhile, we can make the syrup: we put the water with the sugar or honey in a saucepan and let it boil, stirring until the sugar/honey is melted, for about 5 minutes. We remove it from heat, add the cinnamon and stir, then let it cool.
When the pie is ready, we remove the tray from the oven, pour immediately the syrup and let it cool.
We sprinkle on top sugar and cinnamon.

Enjoy!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu