duminică, august 18, 2013

Prăjitură cu piersici à la Jamie / Jamie’s Peach Cake


Pasiunea mea pentru gătit se datorează în mare măsură, printre alţii, şi lui Jamie Oliver. De când am văzut pentru prima dată emisiunile sale, Jamie a fost o adevărată sursă de inspiraţie pentru mine. Iar una din primele reţete oliveriene pe care le-am încercat este această prăjitură, pe care o fac vară de vară şi pe care vreau acum să o împărtăşesc cu voi.
Este un deliciu, foarte uşor de preparat.


Avem nevoie de:
  • 100 g unt
  • 125 g zahăr
  • 2 ouă
  • 125 g făină
  • o linguriţă şi jumătate praf de copt
  • un sfert de linguriţă sare
  • 6 piersici
  • 4 linguri zahăr
  • vanilie
  • unt şi zahăr pentru tavă

Spălăm piersicile, le tăiem în jumătăţi sau sferturi şi le punem într-o cratiţă. Presărăm cele 4 linguri de zahăr, adăugăm vanilie (1-2 linguriţe extract sau esenţă, sau o jumătate de baton după preferinţă şi ce aveţi la îndemână) şi acoperim cu apă. Punem apoi la fiert – piersicile nu trebuie să fie prea moi, pot rămâne puţin tari, pentru că oricum le vom pune la cuptor.



Cât fierb piersicile, pregătim aluatul. Batem bine untul cu zahărul, apoi adăugăm pe rând cele două ouă. Incorporăm apoi făina amestecată cu praful de copt şi sarea.





Preîncălzim cuptorul la 180º şi pregătim tava (o ungem cu unt şi presărăm zahăr).
Aranjăm în tavă piersicile (eu am avut o tavă micuţă şi a trebuit să le pun în mai multe straturi) şi le acoperim cu aluatul.



Dăm prăjitura la cuptor pentru 30 de minute sau până aluatul creşte şi devine auriu, iar scobitoarea iese curată.


O lăsăm să se răcească şi o servim simplă, cu budincă de vanilie, îngheţată de vanilie sau sos de vanilie.
Poftă bună!




PS: Pozele cu rezultatul final sunt semnate de sora mea. Celelalte sunt făcute de mine sau de fratele meu (rămânem în familie :) ).


******************************************************************************************************

I owe my passion for cooking, in a large extent, among others, to Jamie Oliver. From the first time I saw his TV shows, Jamie was a total source of inspiration for me. And one of the first Jamie’s recipes I tried is this cake, which I make every summer and now I want to share it with you.
It’s delicious and very easy to make.

So, we need:
  • 100 g butter
  • 125 g sugar
  • 2 eggs
  • 125 g flour
  • one and a half teaspoons of baking powder
  • a quarter of a teaspoon of salt
  • 6 peaches
  • 4 tablespoons of sugar
  • vanilla
  • butter and sugar for the tray

We wash the peaches, cut them in halves of quarters and put them in a saucepan. We add the 4 tablespoons of sugar, then the vanilla (1-2 teaspoons extract or essence, or half of a bean, depending on what you want or have) and cover them with water. We put them to boil – the peaches doesn’t have to become too soft, they can still be a little firm as they will go later in the over.
Meanwhile, we make the dough. We mix the butter with the sugar until smooth, then add the eggs one by one. We incorporate the flour mixed previously with the baking powder and the salt.
We preheat the oven at 180º and prepare the tray (we grease it with butter and sprinkle sugar).
We put in the tray the peaches (I had a little tray and I had to put more than one layer) and cover them with the dough. We put the cake in the oven for 30 minutes or until the dough is risen and gold-brown, and the little stick comes out clean.
We let it cool and serve it simple, with vanilla pudding, vanilla ice-cream or vanilla sauce.

Enjoy!

PS: The photos with the final result were made by my sister. The others were made by myself or my brother (we stay in the family :) ).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu