Am stat departe de blog în ultima vreme, dar nu departe de bucătărie. În tot acest timp am pregătit surprize dulci pentru prieteni şi am testat diverse reţete, pe care le voi posta la un moment dat pe blog. Se apropie sărbătorile de iarnă, preferatele mele, şi am multe planuri. Voi vedea pe parcurs ce-mi iese.
Primul weekend din
decembrie va fi foarte ocupat, cu pregătirile pentru întâmpinarea Moşului
Nicolae, ziua de nume a mamei şi apropiata zi de naştere a fratelui meu. Plus,
dacă mai am timp, ceva pentru Crăciun.
Pe urmă alte şi
alte dulciuri, împodobitul bradului, pregătirea cadourilor şi, nu în ultimul
rând, pregătirea sufletească pentru sărbătoarea Naşterii Domnului. Cu decoratul
camerei mele am furat startul, ocupându-mă de asta weekend-ul trecut. Un lucru mai puţin de făcut în aglomeratul,
dar minunatul decembrie.
Şi tot acum m-am ocupat şi de confierea cojilor de citrice, de care vă povesteam anul trecut că m-am îndrăgostit iremediabil. Am făcut ceva modificări la reţetă şi am reuşit să “pierd” cu folos mai bine de jumătate de zi. Rezultatul: 3 borcane cu coji de portocale, lămâie şi lime, care abia aşteaptă să-mi aromatizeze multe din dulciurile pentru sărbători.
În primul rând,
am vrut să fac mai multe coji confiate. Aşa că am făcut două serii:
- 5 portocale potrivite
- 4 lămâi potrivite + 4 lime micuţe
Pentru că siropul rămas era prea puţin pentru a acoperi toate cojile confiate, am făcut urmǎtorul lucru:
- în siropul rămas, am adăugat 250 ml apă fierbinte şi 150 g zahăr şi am pus pe foc potrivit. Am amestecat până s-a topit zahărul şi am ţinut siropul pe foc pănǎ a început să fiarbă. L-am lăsat vreo 2 minute să se răcorească, apoi l-am turnat peste cojile care aşteptau cuminţi în borcan.
Aici mai merită să fac două observaţii:
- cojile de portocale au absorbit o parte din sirop – ar fi fost mai bine să pun 300 ml apă
- cojile de lămâie şi lime nu au absorbit siropul şi chiar mi-a mai rămas (l-am pus într-un borcan şi intenţionez să-l folosesc la o prăjitură)
O altă observaţie: anul trecut am folosit lămâi mai micuţe, cu coaja subţire şi au fost destul de greu de curăţat. Anul acesta am folosit lămâi cu coaja groasă – am scăpat astfel de chinul curăţării de pulpă. Numai că… partea albă este cam amară (mult peste gustul meu) şi nu vreau să risc să stric vreo prăjitură. Dar rezolvarea e destul de simplă: o să curăţ acea parte când o să tai cojile cubuleţe.
Cam atât. Ne
vedem în decembrie!
*********************************************************************************************
I’ve been away from my blog lately, but not from the kitchen. I used this time to prepare sweet surprises for my friends and to try various recipes, which I will post here at some point. The winter holidays are coming, my favorites, and I have many plans. I will see how it works along the way.
As the syrup left wasn’t enough to cover all the candied peel, I did this:
2 more observations needed:
Another observation: last year I used smaller lemons, with a thin peel, which were difficult to remove the pulp off. This year I used lemons with a thicker peel – much easier to handle. But… the white part is rather bitter (too much for my taste) and I don’t want to ruin any cake. But there is a simple solution to this problem: I’ll just have to remove that part when using the candied peel.
*********************************************************************************************
I’ve been away from my blog lately, but not from the kitchen. I used this time to prepare sweet surprises for my friends and to try various recipes, which I will post here at some point. The winter holidays are coming, my favorites, and I have many plans. I will see how it works along the way.
The first weekend of December will be extremely busy, with
preparations for Saint Nicholas, my mother’s name day and my brother’s
birthday. And, if I have some time left, I’ll make something for Christmas.
It will follow many other sweets, the Christmas tree
decoration, gifts making and, last but not least, a spiritual preparation for
the holy day of our Lord’s birth. I cheated a little as I already decorated my
room last weekend. One less thing to do in the very busy, but wonderful
December.
I also candied some citrus peel – I was telling you last year that I absolutely fell in love with them. I made some changes in the recipe
and “lost” fruitfully more than half a day. The result: 3 jars with orange,
lemon and lime candied peel. They are waiting to flavor many of my Christmas
sweets.
I won’t rewrite the recipe here, I will only tell you the
changes I made, for a better result I dare say.
First of all, I wanted to make more candied peel than last
year. So I made two batches:
- 5 medium oranges
- 4 medium lemons + 4 small limes
As the syrup left wasn’t enough to cover all the candied peel, I did this:
- in the left syrup, I added 250 ml hot water and 150 g sugar and put the pot on medium heat. I stirred until the sugar had melted and kept the syrup on heat until it started to boil. I left it to cool for 2 minutes, then I poured it in the jar filled with my candied peel.
2 more observations needed:
- the orange peel absorbed some of the syrup – it would have been better to use 300 ml water
- the lemon and lime peel didn’t absorbed the syrup; I even had some left (I put it in a jar and intend to use it for a cake)
Another observation: last year I used smaller lemons, with a thin peel, which were difficult to remove the pulp off. This year I used lemons with a thicker peel – much easier to handle. But… the white part is rather bitter (too much for my taste) and I don’t want to ruin any cake. But there is a simple solution to this problem: I’ll just have to remove that part when using the candied peel.
That's about it. See you in December!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu