Iată-mă înapoi după
multă vreme. Însă nu am stat degeaba... poate nu am gătit la fel de mult ca
înainte, dar am pus la punct câteva proiecte dulci pentru săptămânile ce
urmează.
Printre altele, am
făcut şi câteva descoperiri interesante, cum ar fi blogul Bucătărie Indiană.
Pe lângă faptul că mi-am aflat tipologia
ayurvedică (n-am să intru eu în detalii, pentru că nu sunt în măsură, dar
vă invit să citiţi articolele Danielei), am găsit şi multe, multe reţete
interesante pe care abia aştept să le pun în practică. Am început cu ceva
simplu, uşor de pregătit, cu puţine ingrediente, destul la îndemână. S-a
dovedit a fi o prăjitură delicioasă,
pufoasă şi aromată.
PRĂJITURĂ CU CURMALE
ŞI CARDAMOM
- 25 curmale fără sâmburi
- 140 g făină (de preferat integral)
- 240 ml lapte
- 120 ml ulei
- 150 g zahăr brun
- 1 linguriţă bicarbonat de sodiu
- 1 linguriţă cardamom măcinat
- 2-3 linguri nuci (caju, alune, migdale, alune de pădure, nuci etc. – mărunţite sau măcinate)
Fierbem laptele şi îl
turnăm peste curmale. Acoperim castronul (sau nu, eu una am uitat) şi lăsăm
curmalele să se înmoaie preţ de 30 de minute.
Când a trecut timpul,
punem curmalele cu laptele în blender, adăugăm zahărul şi mixăm până se
transformă în pastă.
Adăugăm acest mix în
blender şi mixăm din nou până obţinem un aluat omogen (dacă blenderul nu este
destul de puternic, facem pauze şi îi dăm o mână de ajutor cu o spatulă).
Turnăm apoi uleiul şi
mixăm din nou în blender până se încoporează bine (aceeaşi poveste ca mai sus,
dacă este nevoie, ajutăm cu o spatulă).
Adăugăm nucile (eu am
folosit 3 linguri de migdale măcinate, altceva nu aveam la îndemână), mai
amestecăm puţin şi aluatul este gata.
Preîncălzim cuptorul şi
turnăm aluatul într-o tavă unsă cu unt (eu am folosit o tavă de circa 30x20 cm
şi am obţinut o prăjitură înaltă cam de 3 cm – dacă o vreţi mai înaltă,
folosiţi o tavă mai mică).
Coacem prăjitura la
foc mic spre potrivit, cam 20-30 minute – de verificat cu scobitoarea!
Când este gata, o
lăsăm cam 5 minute în cuptorul întredeschis, să se răcorească, apoi o scoatem din
cuptor şi uităm de ea până s-a răcit complet.
Caldă |
Rece |
O porţionăm şi o
servim (la mine s-a lipit puţin de lama cuţitului, aşa că nu mi-au ieşit porţii
perfecte, dar n-a contat).
Poftă bună!******************************************************************************************************
Here I am after a long time out. But I didn’t spend my time in vain… maybe I didn’t cook as much as I did before, but I did develop some sweet projects for the following weeks.
Among others, I made
some interesting discoveries, like this blog Bucătărie Indiană (Indian Kitchen). I found out my
Ayurvedic typology (I won’t give you details about this subject, because I am
in no measure to do so, but I invite you to read Daniela’s articles), and I
also found many interesting recipes, which I can’t wait to try and share with
you. I began with something simple, easy to make, with few ingredients and at
hand. It proved to be a delicious,
fluffy and flavored cake.
DATES AND CARDAMOM
CAKE
- 25 pitted dates
- 140 g flour (preferably wholemeal flour)
- 240 ml milk
- 120 ml oil
- 150 g brown sugar
- 1 teaspoon baking soda
- 1 teaspoon cardamom powder
- 2-3 tablespoons nuts (cashew, peanuts, almonds, hazelnuts, walnuts etc. – chopped or ground)
Put the dates in a bowl.
Boil the milk and pour
it over the dates. Cover the bowl (or not, I myself forgot) and leave the dates
to soften for 30 minutes.
When the time has
passed, put the dates and milk in the blender, add the sugar and blend until a
paste is obtained.
Mix the flour with the
cardamom powder and baking soda.
Add this mixture in
the blender and mix again until the batter is smooth (if your blender is not
very strong, take a break once in a while and lend a helping hand with a
spatula).
Pour then the oil and
blend again until well incorporated (as above mentioned, if necessary, use a
spatula to come to the rescue).
Add the nuts (I used 3
tablespoons of ground almonds, as I hadn’t had anything else at hand), mix
again and the batter is ready.
Preheat the oven and
pour the batter in a greased or lined with parchment paper cake pan (I used a
30x20 cm tray and my cake was about 3 cm high – if you want a taller cake, use
a smaller tray).
Bake the cake to low
to medium heat, for about 20-30 minutes – also check it with a toothpick!
When baked, leave it
for 5 minutes in the slightly open oven to cool a bit, then remove it from the
oven and let it cool completely.
Cut the cake in
smaller or bigger portions, as you like, and serve (mine were not perfect, as
they stuck a little to the knife blade, but it didn’t matter).
Enjoy!
Enjoy!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu