Îmi place să fac fursecuri la ceas de seară/noapte.
Rămân singură în bucătărie şi coc tăvi întregi de fursecuri aromate. Mirosul de
fursecuri calde nu mă lasă să adorm (în picioare), chiar dacă mai aţipesc
puţin. Mai e şi Pufi, căţeluşa familiei cu mine, mă supraveghează să nu
greşesc. Când am scos şi ultimele fursecuri din cuptor, le las să se răcească
şi fug în pat. Ce somn poate fi mai bun decât cel cu miros de fursecuri
proaspăt scoase din cuptor?
Imaginea asta am trăit-o şi aseară. N-aş putea
spune de ce, dar m-a cuprins un dor de făcut nişte fursecuri. Am găsit o
reţetă, am sucit-o şi am întors-o pe toate părţile până am ajuns la ce vedeţi
mai jos: o combinaţie de arome orientale (de unde şi numele) şi un rezultat
delicios.
Cu ocazia asta am aflat că fursecurile sunt
originare din Persia
secolului 7 (coincidenţă?). Dacă Google şi alte instrumente găsite pe Google
nu m-au păcălit, cuvântul persan pentru fursecuri este کلوچه (kelwcheh).
FURSECURI “PERSANE”
(pentru circa 50 de fursecuri)
- 315 g făină
- 2 linguriţe mahlab
- ¾ linguriţă scorţişoară
- 1 linguriţă bicarbonat de sodiu
- ¼ linguriţă sare
- 173 g unt, la temperatura camerei
- 200 g zahăr
- 1 ou
- 1 lingură apă de trandafir
- 60 ml melasă de rodie
- 4-5 linguri zahăr pentru finisat fursecurile
Amestecăm într-un castron făina cernută cu
pudra de mahlab, scorţişoara, bicarbonatul de sodiu şi sarea.
Luăm cu lingura aluat şi formăm bile de
mărimea unei nuci (dacă vrem fursecuri mai mari, facem bilele mai mari)…
Coacem fursecurile circa 8-10 minute, la foc
mediu, în cuptorul deja încins.
Scoatem apoi tava din cuptor şi lăsăm fursecurile să se răcorească puţin (circa 5 minute), pentru că sunt foarte moi şi se vor rupe dacă încercăm să le luăm din tavă.
Scoatem apoi tava din cuptor şi lăsăm fursecurile să se răcorească puţin (circa 5 minute), pentru că sunt foarte moi şi se vor rupe dacă încercăm să le luăm din tavă.
Le transferăm apoi cu grijă pe un grătar şi le
lăsăm să se răcească bine.
Le păstrăm într-o cutie închisă ermetic.
Poftă bună!Le păstrăm într-o cutie închisă ermetic.
******************************************************************************************************
I like to make cookies
in the evening. I'm all alone in the kitchen and I bake and bake and bake lots
of flavored cookies. The smell of hot cookies doesn't let me fall asleep
(standing), even if I snooze a little. And there's Pufi, my family's dog, who
watches me not to make any mistake. When the last cookies come out of the oven,
I let them cool on a rack and go to bed. Is there a better sleep than the one
smelling like freshly baked cookies?
This happened also
last night. I couldn't say why, but I was longing to bake some cookies. So I
found myself a nice recipe,
made some changes and this is what I got: a mix of oriental flavors (hence the
name) and a delicious result.
On this occasion I
found out that the origin of cookies can be traced in 7th
century Persia (coincidence?). If Google and other instruments I found on
Google didn’t trick me, the Persian word for cookies is کلوچه (kelwcheh).
“PERSIAN” COOKIES
(for more or less 50 cookies)
- 315 g all-purpose flour
- 2 teaspoons mahlab
- ¾ teaspoon ground cinnamon
- 1 teaspoon baking soda
- ¼ teaspoon salt
- 173 g butter, at room temperature
- 200 g sugar
- 1 egg
- 1 tablespoon rose water
- 60 ml pomegranate molasses
- 4-5 tablespoons sugar for rolling the cookies
Mix sifted flour in a
bowl with the mahlab powder, cinnamon, baking soda and salt.
In another bowl, mix
the softened butter with sugar until light and fluffy.
Add in the cream the
egg and mix.
Stir in the rose water
and pomegranate molasses.
Finally, using a
wooden spoon, fold in gradually the flour mixture.
Use a spoon to take
enough dough to shape into walnut sized balls (the bigger the balls, the bigger
the cookies), roll them in sugar, place them 5 cm apart on a tray lined with
parchment paper and flatten slightly with your fingers.
Bake the cookies for
8-10 minutes, at medium heat, in the preheated oven.
Remove the tray from
the oven and let the cookies cool a few minutes (around 5 minutes), as they are
quite soft and you can end up with pieces of cookies if you try to remove them
from the tray.
Transfer them on a
wire rack and allow them to cool completely.
Keep the cookies in an
airtight container.
Enjoy!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu