vineri, august 01, 2014

Fursecuri "Persane" / "Persian" Cookies


Îmi place să fac fursecuri la ceas de seară/noapte. Rămân singură în bucătărie şi coc tăvi întregi de fursecuri aromate. Mirosul de fursecuri calde nu mă lasă să adorm (în picioare), chiar dacă mai aţipesc puţin. Mai e şi Pufi, căţeluşa familiei cu mine, mă supraveghează să nu greşesc. Când am scos şi ultimele fursecuri din cuptor, le las să se răcească şi fug în pat. Ce somn poate fi mai bun decât cel cu miros de fursecuri proaspăt scoase din cuptor?
Imaginea asta am trăit-o şi aseară. N-aş putea spune de ce, dar m-a cuprins un dor de făcut nişte fursecuri. Am găsit o reţetă, am sucit-o şi am întors-o pe toate părţile până am ajuns la ce vedeţi mai jos: o combinaţie de arome orientale (de unde şi numele) şi un rezultat delicios.
Cu ocazia asta am aflat că fursecurile sunt originare din Persia secolului 7 (coincidenţă?). Dacă Google şi alte instrumente găsite pe Google nu m-au păcălit, cuvântul persan pentru fursecuri este کلوچه (kelwcheh).

FURSECURI “PERSANE”


(pentru circa 50 de fursecuri)
  • 315 g făină
  • 2 linguriţe mahlab
  • ¾ linguriţă scorţişoară
  • 1 linguriţă bicarbonat de sodiu
  • ¼ linguriţă sare
  • 173 g unt, la temperatura camerei
  • 200 g zahăr
  • 1 ou
  • 1 lingură apă de trandafir
  • 60 ml melasă de rodie
Plus:
  • 4-5 linguri zahăr pentru finisat fursecurile

Amestecăm într-un castron făina cernută cu pudra de mahlab, scorţişoara, bicarbonatul de sodiu şi sarea.



Într-un alt castron, mixăm untul moale cu zahărul până obţinem o cremă pufoasă.



Adăugăm în cremă oul şi mixăm.



Încorporăm apoi apa de trandafir şi melasa de rodie.




La final, amestecând cu o lingură de lemn, încorporăm treptat amestecul de făină.



Luăm cu lingura aluat şi formăm bile de mărimea unei nuci (dacă vrem fursecuri mai mari, facem bilele mai mari)…



… le rostogolim prin zahăr…


… le aşezăm într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, păstrând o distanţă de circa 5 cm între bile…


… şi le turtim uşor cu degetele.




Coacem fursecurile circa 8-10 minute, la foc mediu, în cuptorul deja încins.
Scoatem apoi tava din cuptor şi lăsăm fursecurile să se răcorească puţin (circa 5 minute), pentru că sunt foarte moi şi se vor rupe dacă încercăm să le luăm din tavă.


Le transferăm apoi cu grijă pe un grătar şi le lăsăm să se răcească bine.



Le păstrăm într-o cutie închisă ermetic.
Poftă bună!






******************************************************************************************************

I like to make cookies in the evening. I'm all alone in the kitchen and I bake and bake and bake lots of flavored cookies. The smell of hot cookies doesn't let me fall asleep (standing), even if I snooze a little. And there's Pufi, my family's dog, who watches me not to make any mistake. When the last cookies come out of the oven, I let them cool on a rack and go to bed. Is there a better sleep than the one smelling like freshly baked cookies?
This happened also last night. I couldn't say why, but I was longing to bake some cookies. So I found myself a nice recipe, made some changes and this is what I got: a mix of oriental flavors (hence the name) and a delicious result.
On this occasion I found out that the origin of cookies can be traced in 7th century Persia (coincidence?). If Google and other instruments I found on Google didn’t trick me, the Persian word for cookies is کلوچه (kelwcheh).

“PERSIAN” COOKIES

(for more or less 50 cookies)
  • 315 g all-purpose flour
  • 2 teaspoons mahlab
  • ¾ teaspoon ground cinnamon
  • 1 teaspoon baking soda
  • ¼ teaspoon salt
  • 173 g butter, at room temperature
  • 200 g sugar
  • 1 egg
  • 1 tablespoon rose water
  • 60 ml pomegranate molasses
Plus:
  • 4-5 tablespoons sugar for rolling the cookies

Mix sifted flour in a bowl with the mahlab powder, cinnamon, baking soda and salt.
In another bowl, mix the softened butter with sugar until light and fluffy.
Add in the cream the egg and mix.
Stir in the rose water and pomegranate molasses.
Finally, using a wooden spoon, fold in gradually the flour mixture.
Use a spoon to take enough dough to shape into walnut sized balls (the bigger the balls, the bigger the cookies), roll them in sugar, place them 5 cm apart on a tray lined with parchment paper and flatten slightly with your fingers.
Bake the cookies for 8-10 minutes, at medium heat, in the preheated oven.
Remove the tray from the oven and let the cookies cool a few minutes (around 5 minutes), as they are quite soft and you can end up with pieces of cookies if you try to remove them from the tray.
Transfer them on a wire rack and allow them to cool completely.
Keep the cookies in an airtight container.

Enjoy!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu