marți, martie 03, 2015

Madlene cu portocale roşii, fistic şi cardamom / Blood Orange Madeleines with Pistachios and Cardamom


O să încerc să fac o introducere mai scurtă decât data trecută. Aşa că vă voi spune doar că aceste madlene sunt obligatorii pentru un iubitor de madlene şi nu numai. Sunt moi şi aromate şi ce vi se va părea cel mai greu va fi să staţi departe de ele. Aluatul ajunge pentru 2-3 duzini, depinde de dimensiunea formelor.
Voi mai face doar o observaţie, apoi vă las cu reţeta. În reţeta originală se recomandă să fie servite calde. Mi-au plăcut, dar mi s-au părut puţin cam grele pentru gustul meu (sunt totuşi 200 g unt). Mi-au plăcut însă mai mult reci: erau încă moi şi nu se mai simţeau atât de grase.
Aa, şi s-au dovedit a face o combinaţie minunată cu un desert marocan cu portocale rosii (reţeta în curând)!

MADLENE CU PORTOCALE ROŞII, FISTIC ŞI CARDAMOM


  • 3 ouă
  • 130 g zahăr brun
  • 160 g făină
  • 50 g fistic măcinat (fin sau mai mare, cum preferaţi)
  • 1 ½ linguriţă cardamom măcinat
  • 1 ½ linguriţă praf de copt
  • 2 portocale roşii
  • 200 g unt, topit şi răcit
Pentru pudrat:
  • zahăr pudră
  • ¼ linguriţă cardamom măcinat

O să avem nevoie de coaja rasă de la o portocală şi de sucul de la amândouă. nu aruncaţi coaja rămasă: o puteţi usca (fără partea albă) şi apoi măcina sau să o confiaţi (o puteţi păstra în apă rece pentru 1-2 zile până adunaţi ma multă, de la alte reţete sau mâncând pulpa; aşa nu se va strica).

Batem ouăle cu zahărul cam 5 minute, până obţinem o cremă groasă, deschisă la culoare şi dublă în volum.



Amestecăm sucul proaspăt cu untul topit, apoi adăugăm acest amestec peste ouă în două etape, folosind o spatulă pentru a omogeniza aluatul.








Adăugăm făina şi cardamomul, le încorporăm bine, apoi fisticul şi coaja rasă.






Acoperim bolul şi lăsăm aluatul la frigider pentru cel puţin o oră sau chiar peste noapte.

Înainte să coacem madlenele, preîncălzim cuptorul la foc potrivit.
Pregătim formele (le ungem şi pudrăm cu făină dacă este nevoie) şi turnăm aluatul cu o lingură.


Le coacem pentru aproximativ 10-15 minute (la prima tavă a fost nevoie de 20 de minute la mine), până devin aurii şi trec testul scobitorii.


Le transferăm cu grijă pe un grătar şi le lăsăm să se răcească. 


Între timp repetăm paşii până terminăm aluatul (mie mi-au mai rămas câteva linguri de aluat şi le-am pus în forme de brioşe, pe care le-am copt împreună cu ultima tavă de madlene).
Pudrăm madlenele cu zahăr şi cardamom şi le servim călduţe sau reci. Sunt foarte bune alături de o ceaşcă de ceai fierbinte sau lapte cald cu miere.




Poftă bună!












*********************************************************************************************

Trying to make a shorter introduction than the last time, I'll just tell you about these madeleines that are a must if you are a madeleines' lover and not only. They're soft and flavored and the one thing you will find difficult is to keep away from them. The batter is enough for 2-3 dozens, depending on how large are your molds.
I'll make just one more remark and leave you with the recipe. In the original post it's recommended to eat them while still warm. They were good, but I found them a little too heavy for my taste (well, there are, after all,  200 g of butter). I liked them much better cold: they were still soft and didn't feel too fat anymore.
Oh, and they revealed themselves to make a heavenly combination with a Moroccan blood orange dessert (recipe coming soon)!

BLOOD ORANGE MADELEINES WITH PISTACHIOS AND CARDAMOM

  • 3 eggs
  • 130 g brown sugar
  • 160 g flour
  • 50 g ground pistachios (finely or coarse, as you prefer)
  • 1 ½ teaspoon ground cardamom
  • 1 ½ teaspoon baking powder
  • 2 blood oranges
  • 200 g butter, melted and cooled
For dusting:
  • icing sugar
  • ¼ teaspoon ground cardamom

You will need the zest of one orange and the juice of both. Don't discard the remaining peel: you can either dry it (without the white part) and ground it or make it candied (you can keep it in cold water for 1-2 days until you get some more, from other recipes or just eating the pulp; this way, it won't wither).

Whisk the eggs and sugar for about 5 minutes, until thick, pale and doubled in volume.
Combine the freshly squeezed juice with the melted butter, then add this mixture into the eggs in two batches, using a spatula to fold it in.
Fold in the flour and the cardamom, then the ground pistachios and the orange zest.
Cover the bowl and leave it to rest in the refrigerator for at least 1 hour or, if possible, overnight.

Before baking the madeleines, preheat to oven to medium heat.
Prepare your molds (butter and flour them if needed) and pour the batter into them using a spoon.
Bake them for 10-15 minutes or so (for the first batch, it took me about 20 minutes), until golden and a toothpick inserted comes out clean.
Carefully transfer the madeleines on a wire rack to cool and repeat until you have finished all you batter (I had a few more spoons and just put them in some muffin tins and baked them with the last batch).
Dust the madeleines with icing sugar and cardamom and serve them warm or cold. They're great with a cup of hot tea or warm honey milk.

Enjoy!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu