joi, aprilie 10, 2014

Cozonaci cu banane şi lavandă / Banana-Lavender Brioche


Cu siguranţă vi s-a întâmplat măcar o dată, când voiaţi să cumpăraţi banane, să găsiţi câteva fructe fără coadă, pe care toată lumea le dădea la o parte şi care în final se stricau şi erau aruncate. De ce le-ar cumpăra cineva? După mine, întrebarea corectă este de ce nu le-am cumpăra? Eu am “reuşit” să rup codiţele la câteva banane când voiam să scot un mănunchi mai drăguţ din cutie şi n-am vrut să le las acolo. Le-am luat şi când am ajuns acasă m-am apucat de treabă... adică de frământat nişte cozonaci inspiraţi de reţeta Alinei. Ea a făcut mai mulţi cozonăcei, eu am făcut doi mari, iar în loc de pudră de portocale am folosit pudră de lavandă. Uşor umezi, cu aromă subtilă de banane şi lavandă... o minunăţie!

COZONACI CU BANANE ŞI LAVANDĂ


Pentru 2 cozonaci:
  • 1 kg făină
  • 50 g drojdie proaspătă (sau 14 g drojdie uscată)
  • 80 g zahăr
  • 450-500 ml apă caldă
  • 2 banane zdrobite
  • 150 ml ulei de floarea soarelui
  • 2 linguriţe lavandă pudră
Umplutură:
  • ciocolată
  • stafide
Decor:
  •  zahăr brun
  •  flori de lavandă

Punem făina cernută într-un vas încăpător şi facem o adâncitură în mijloc, în care punem drojdia.



Eu am folosit drojdie uscată şi nu am mai făcut maiaua, ci am adăugat imediat toate ingredientele şi am frământat direct. Dacă folosiţi drojdie proaspătă, adăugaţi o lingură de zahăr şi 300 ml apă caldă, amestecaţi puţin cu o lingură, acoperiţi castronul şi lăsaţi la dospit 10 minute într-un loc cald.
Adăugăm bananele zdrobite, zahărul şi apa în care am adăugat pudra de lavandă.



Începem să frământăm, turnând treptat uleiul. În cam 7 minute ar trebui să avem aluatul gata.






Acoperim din nou vasul şi lăsăm aluatul la crescut într-un loc cald, circa o oră.
Când timpul s-a scurs, preîncălzim cuptorul la 180º Celsius şi acoperim fundul şi pereţii tăvilor de cozonac cu hârtie de copt.
Frământăm din nou aluatul pentru 1-2 minute şi îl împărţim în două bucăţi.




Ungem blatul de lucru cu puţin ulei şi întindem cu mâna una din bucăţile de aluat. Presărăm umplutura preferată, rulăm şi punem cozonacul în tavă.





Repetăm cu cealaltă bucată de aluat.


Lăsăm cozonacii la crescut cam 10 minute, îi presărăm cu zahăr brun şi flori de lavandă, apoi îi introducem în cuptor, pe raftul din mijloc, pentru circa 50 de minute. Pe raftul de jos al cuptorului punem un vas cu apă rece (acest lucru va împiedica cozonacii să se ardă).



Când sunt gata, îi mai lăsăm cam 5 minute în tăvi să se răcorească, apoi îi răsturnăm pe un grătar sau blat de lemn, pe o parte, şi îi acoperim cu un prosop. Îi lăsăm aşa până se răcesc, apoi îi învelim în folie de plastic, ca să se menţină proaspeţi.


Poftă bună!





******************************************************************************************************

Surely it happened to you at least once, when you wanted to buy bananas, to find some fruits without their tail, which everyone put aside and which in the end got rotten and were thrown away. Why would anybody buy those? Well, in my opinion, the right question is why not? I “managed” to leave some bananas without their tail when I wanted to take out of the box a nicer bundle and didn't want to leave them there. I took them and when I got home I went (almost) straight to the kitchen and started kneading these brioches inspired from Alina's recipe. She made lots of smaller brioches, I made two larger, and instead of orange peel powder I used lavender powder. Slightly moist, with a subtle banana and lavender flavor... wonderful!

BANANA-LAVENDER BRIOCHE

For 2 brioches:
  • 1 kg flour
  • 50 g fresh yeast (or 14 g dry yeast)
  • 80 g sugar
  • 450-500 ml warm water
  • 2 squashed bananas
  • 150 ml sunflower oil
  • 2 teaspoons lavender powder
Filling:
  • chocolate
  • raisins
Decoration:
  • brown sugar
  • lavender flowers

We put the sifted flour in a large bowl and make a pit in the middle, where we add the yeast.
I used dry yeast and didn’t make the leaven, but added immediately all the ingredients and started to knead. When using fresh yeast, add one tablespoon of sugar and 300 ml warm water, stir with a spoon, then cover the bowl and leave it to leave for 10 minutes in a warm place.
We add in the squashed bananas, sugar and water previously mixed with the lavender powder. We start kneading, pouring gradually the oil. It will take about 7 minutes.
We cover again the bowl and leave the dough to rise for about one hour.
When the time is passed, we preheat the oven to 180º Celsius and line the bottom and sides of the brioche tins with parchment paper.
We knead the dough for another 1-2 minutes and divide it into two parts.
We grease a worktop with oil and stretch one part of the dough. We cover it with our favorite filling, the roll it and put it in the tin.
We do the same with the second part of the dough.
We let the brioches to rise for 10 minutes, sprinkle on top some brown sugar and lavender flowers, then put them in the oven, on the middle shelf, for  about 50 minutes. On the lower shelf we put a tray with cold water (this will prevent the brioches to get burned).
When the brioches are ready, we leave them for 5 minutes in the tins to cool, then put them on a wire rack or wooden plate, on one side, and cover them with a towel. We leave them like this until cooled, then wrap them in plastic sheet to preserve.

Enjoy!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu