Cu
siguranţă vi s-a întâmplat măcar o dată, când voiaţi să cumpăraţi banane, să
găsiţi câteva fructe fără coadă, pe care toată lumea le dădea la o parte şi
care în final se stricau şi erau aruncate. De ce le-ar cumpăra cineva? După mine, întrebarea
corectă este de ce nu le-am cumpăra? Eu am “reuşit” să rup codiţele la câteva
banane când voiam să scot un mănunchi mai drăguţ din cutie şi n-am vrut să le
las acolo. Le-am luat şi când am ajuns acasă m-am apucat de treabă... adică de
frământat nişte cozonaci inspiraţi de reţeta Alinei. Ea a făcut mai mulţi
cozonăcei, eu am făcut doi mari, iar în loc de pudră de portocale am folosit
pudră de lavandă. Uşor umezi, cu aromă subtilă de banane şi lavandă... o
minunăţie!
COZONACI
CU BANANE ŞI LAVANDĂ
Pentru 2 cozonaci:
- 1 kg făină
- 50 g drojdie proaspătă (sau 14 g drojdie uscată)
- 80 g zahăr
- 450-500 ml apă caldă
- 2 banane zdrobite
- 150 ml ulei de floarea soarelui
- 2 linguriţe lavandă pudră
Umplutură:
- ciocolată
- stafide
Decor:
- zahăr brun
- flori de lavandă
Eu
am folosit drojdie uscată şi nu am mai făcut maiaua, ci am adăugat imediat toate
ingredientele şi am frământat direct. Dacă folosiţi drojdie proaspătă, adăugaţi
o lingură de zahăr şi 300 ml apă caldă, amestecaţi puţin cu o lingură,
acoperiţi castronul şi lăsaţi la dospit 10 minute într-un loc cald.
Acoperim din nou vasul şi lăsăm
aluatul la crescut într-un loc cald, circa o oră.
Când timpul s-a scurs, preîncălzim
cuptorul la 180º Celsius şi acoperim fundul şi pereţii tăvilor de cozonac cu
hârtie de copt.
Când sunt gata, îi mai lăsăm cam 5 minute în tăvi să se
răcorească, apoi îi răsturnăm pe un grătar sau blat de lemn, pe o parte, şi îi
acoperim cu un prosop. Îi lăsăm aşa până se răcesc, apoi îi învelim în folie de
plastic, ca să se menţină proaspeţi.
Poftă
bună!
******************************************************************************************************
Surely it happened to you at least once, when you wanted to buy bananas, to find some fruits without their tail, which everyone put aside and which in the end got rotten and were thrown away. Why would anybody buy those? Well, in my opinion, the right question is why not? I “managed” to leave some bananas without their tail when I wanted to take out of the box a nicer bundle and didn't want to leave them there. I took them and when I got home I went (almost) straight to the kitchen and started kneading these brioches inspired from Alina's recipe. She made lots of smaller brioches, I made two larger, and instead of orange peel powder I used lavender powder. Slightly moist, with a subtle banana and lavender flavor... wonderful!
BANANA-LAVENDER BRIOCHE
For
2 brioches:
- 1 kg flour
- 50 g fresh yeast (or 14 g dry yeast)
- 80 g sugar
- 450-500 ml warm water
- 2 squashed bananas
- 150 ml sunflower oil
- 2 teaspoons lavender powder
Filling:
- chocolate
- raisins
Decoration:
- brown sugar
- lavender flowers
We
put the sifted flour in a large bowl and make a pit in the middle, where we add
the yeast.
I
used dry yeast and didn’t make the leaven, but added immediately all the ingredients
and started to knead. When using fresh yeast, add one tablespoon of sugar and
300 ml warm water, stir with a spoon, then cover the bowl and leave it to leave
for 10 minutes in a warm place.
We
add in the squashed bananas, sugar and water previously mixed with the lavender
powder. We start kneading, pouring gradually the oil. It will take about 7
minutes.
We
cover again the bowl and leave the dough to rise for about one hour.
When
the time is passed, we preheat the oven to 180º Celsius and line the bottom and
sides of the brioche tins with parchment paper.
We
knead the dough for another 1-2 minutes and divide it into two parts.
We
grease a worktop with oil and stretch one part of the dough. We cover it with
our favorite filling, the roll it and put it in the tin.
We
do the same with the second part of the dough.
We
let the brioches to rise for 10 minutes, sprinkle on top some brown sugar and
lavender flowers, then put them in the oven, on the middle shelf, for about 50 minutes. On the lower shelf we put a
tray with cold water (this will prevent the brioches to get burned).
When
the brioches are ready, we leave them for 5 minutes in the tins to cool, then
put them on a wire rack or wooden plate, on one side, and cover them with a
towel. We leave them like this until cooled, then wrap them in plastic sheet to
preserve.
Enjoy!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu