Acest tort este mai puţin o creaţie a mea, bazându-se destul de mult pe
reţeta de tort Rigo
Jancsi, dar cu câteva modificări personale. Cu toate acestea i-am dat un
nou nume şi asta pentru simplul motiv că l-am pregătit pentru un prieten drag
căruia îi place ciocolata foarte foarte mult (şi mai ales prăjiturile cu
ciocolată făcute de mine :P ).
TORT “DRAGOSTE DE
CIOCOLATĂ”
Blat:
·
4 ouă mici
·
un vârf de sare
·
125 g zahăr
·
60 g făină
·
35 g cacao
·
35 ml lapte
·
½ linguriţă praf de copt
·
25 g alune de pădure (coapte) mărunţite
·
½ linguriţă rom
Mousse de ciocolată:
·
500 ml smântână dulce, la temperatura camerei
·
250 g ciocolată
Glazură:
·
75 g ciocolată
·
1 lingură zahăr pudră
·
50 g unt
·
¼ - ½ linguriţă rom
Plus:
·
2 linguri lichior de ciocolată (opţional)
Coacem
alunele de pădure în cuptorul încins, circa 10-15 minute, amestecându-le din
când în când ca să nu se ardă.
Le lăsăm
să se răcească, le curăţăm de coajă, apoi le mărunţim în robot (eu le-am lăsat puţin mai mari, ca
să se simtă mai bine în blat).
Separăm gălbenuşurile de albuşuri.
Batem separat albuşurile spumă cu
puţină sare, apoi le încorporăm în aluat (mai întâi o treime, apoi restul) amestecând
uşor cu o spatulă.
Ungem două tăvi de circa 18 cm cu unt, apoi împărţim aluatul în două şi şl turnăm în cele două tăvi (puteţi coace în aceeaşi tavă tot aluatul, dar va dura mai mult; sau de două ori, lasând pe primul să se răcească puţin, transferându-l pe un grătar şi turnând restul de aluat în aceeaşi tavă).
Coacem blaturile circa 25-30 de
minute, în cuptorul deja încins, la foc potrivit (pe raftul din mijloc al
cuptorului). Când blatul se desprinde de marginea tăvii, iar o scobitoare introdusă
în mijloc iese curată, stingem cuptorul, lăsăm 5 minute blaturile în tăvi, apoi
le răsturnăm pe un grătar ca să se răcească.
Când s-au răcit bine, le împachetăm în folie de
plastic (dacă sunt lipicioase, le pudrăm cu cacao) şi le lăsăm la frigider
peste noapte.
Pentru crema de ciocolată, rupem ciocolata în
bucăţi şi o punem într-un castron pe care îl putem folosi la bain-marie.
Adăugăm 100 ml smântână şi lăsăm pe baie de
aburi până se topeşte ciocolata, apoi punem castronul deoparte.
Amestecăm bine până se omogenizează crema, apoi încorporăm şi restul de smântână.
Amestecăm bine până se omogenizează crema, apoi încorporăm şi restul de smântână.
Acoperim castronul şi introducem crema la frigider pentru cel puţin 2
ore.
Scoatem apoi crema şi o mixăm câteva minute ca pentru frişcă, până se întăreşte.
Scoatem apoi crema şi o mixăm câteva minute ca pentru frişcă, până se întăreşte.
Introducem tortul în frigider pentru 10-15 minute.
Apoi aplicăm un al doilea strat de cremă şi mai lăsăm tortul la
frigider pentru circa 15 minute.
După 15 minute la frigider |
Al doilea strat |
După alte 15 minute la frigider |
Între timp pregătim glazura: topim ciocolata, untul şi zahărul pudră pe
baie de aburi, apoi adăugăm romul.
Lăsăm glazura să se răcorească 2-3 minute, apoi o turnăm peste tort (pe
care l-am pus pe un grătar) şi o lăsăm să curgă pe margini, îmbrăcându-l.
Lăsăm glazura să se întărească, apoi transferăm tortul cu multă grijă
pe un platou (ca să fixăm bine tortul, ungem puţin platoul cu puţină cremă de
ciocolată).
Decorăm tortul cu crema de ciocolată rămasă, apoi îl dăm la frigider
peste noapte (se poate decora chiar înainte de servire, eu însă nu aveam timp).
Pentru a obţine felii frumoase, încălzim lama cuptorului la foc înainte
de fiecare tăietură.
Poftă bună!
(nu am poze pentru secţiune, dar o să-l refac cu
siguranţă şi voi reveni cu poze)
*********************************************************************************************
This cake is not that much my creation, but is
based on the recipe for the Rigo Jancsi cake, with some
personal changes. I still wanted to give it a different name, and that because I
made it especially for a dear friend of mine who really really loves chocolate
(and especially chocolate cakes I make :P ).
“LOVE FOR CHOCOLATE”
CAKE
Cake:
·
4 small eggs
·
a pinch of salt
·
125 g sugar
·
60 g flour
·
35 g cocoa
·
35 ml milk
·
½ teaspoon baking powder
·
25 g chopped (roasted) hazelnuts
·
½ teaspoon rum
Chocolate mousse:
·
500 ml heavy cream, at room temperature
·
250 g chocolate
Chocolate sauce:
·
75 g chocolate
·
1 tablespoon icing sugar
·
50 g butter
·
¼ - ½ teaspoon rum
Plus:
·
2 tablespoons chocolate liquor (optional)
Roast the
hazelnuts in the preheated oven, for 10-15 minutes, stirring once in a while to
prevent them from burning.
Let them cool,
peel them, then chop them in the food processor.
Separate whites
from yolks.
Whisk the yolks
with sugar until smooth.
Add in the milk
and keep whisking.
Fold in the flour
mixed with baking powder, then the cocoa.
Add in the
chopped hazelnuts, then the rum and mix well.
Whisk the whites
with a pinch of salt in a different bowl, then fold them in the batter (first
one third, then the rest), using a spatula.
Grease two 18 cm
cake pans, then divide the batter into two equal quantities and fill in the
cake pans (you can bake the whole batter at once in a single pan, but it will
take longer; also, you can bake twice in the same pan, just let the first cake
cool for a few minutes, transfer it on a wire rack and pour the remaining
batter into the pan).
Bake the cakes
for 25-30 minutes, in the preheated oven, to medium heat (on the middle shelf of
the oven). When the cake begins to detach from the pan and a toothpick inserted
in the center comes out clean, turn off the oven, let the cakes in the pans for
another 5 minutes, then transfer them on a wire rack to cool.
When cooled, wrap them in plastic (if sticky,
powder them with cocoa) and let them in the fridge overnight.
For the chocolate mousse, chop the chocolate
and put it in a bowl you can use over boiling water.
Add in 100 ml heavy cream and leave the bowl
over boiling water until the chocolate has melted, then put the bowl aside.
Whisk well until smooth, then add in the
remaining heavy cream.
Cover the bowl and put it in the fridge for at
least 2 hours.
Then remove the cream and whisk it as if you
were making whipping cream.
Also remove the cakes from the fridge, cut them
to make them perfectly round, then put one of them on a plate.
Stick it with a toothpick and sprinkle some
chocolate liquor on top.
Put on top of the cake about two thirds of the
mousse and level it.
Cover with the second cake, sprinkled, like the
first, with chocolate liquor.
Cover the whole cake in a thin layer of cream,
starting with the sides.
Put the cake in the fridge for 10-15 minutes.
Apply another layer of cream and leave the cake
in the fridge for another 15 minutes.
Meanwhile, prepare the chocolate sauce: melt
the chocolate, butter and icing sugar over simmering water, then add in the
rum.
Let the sauce cool for 2-3 minutes, then pour
it over the cake (previously placed on a wire rack) and let it cover it
completely.
Let the chocolate sauce cool and harden, then
carefully put the cake on a plate (to secure it, apply some chocolate cream on
the plate).
Decorate the cake with the remaining chocolate
cream, then leave it in the fridge overnight (you can decorate it just before
serving it; I just didn’t have time for that).
In order to obtain some nice slices, heat the
blade of the knife before each cut.
Enjoy!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu