sâmbătă, octombrie 11, 2014

Tort “Dragoste de Ciocolată” / “Love for Chocolate” Cake


Acest tort este mai puţin o creaţie a mea, bazându-se destul de mult pe reţeta de tort Rigo Jancsi, dar cu câteva modificări personale. Cu toate acestea i-am dat un nou nume şi asta pentru simplul motiv că l-am pregătit pentru un prieten drag căruia îi place ciocolata foarte foarte mult (şi mai ales prăjiturile cu ciocolată făcute de mine :P ).

TORT “DRAGOSTE DE CIOCOLATĂ”


Blat:
·         4 ouă mici
·         un vârf de sare
·         125 g zahăr
·         60 g făină
·         35 g cacao
·         35 ml lapte
·         ½ linguriţă praf de copt
·         25 g alune de pădure (coapte) mărunţite
·         ½ linguriţă rom
Mousse de ciocolată:
·         500 ml smântână dulce, la temperatura camerei
·         250 g ciocolată
Glazură:
·         75 g ciocolată
·         1 lingură zahăr pudră
·         50 g unt
·         ¼ - ½ linguriţă rom
Plus:
·         2 linguri lichior de ciocolată (opţional)

Coacem alunele de pădure în cuptorul încins, circa 10-15 minute, amestecându-le din când în când ca să nu se ardă.



Le lăsăm să se răcească, le curăţăm de coajă, apoi le mărunţim  în robot (eu le-am lăsat puţin mai mari, ca să se simtă mai bine în blat).



Separăm gălbenuşurile de albuşuri.
Batem spumă găbenuşurile cu zahărul.



Adăugăm apoi laptele, mixând în continuare.



Încorporăm făina amestecată cu praful de copt, apoi cacaoa.





Adăugăm alunele mărunţite, apoi romul şi amestecăm bine.



Batem separat albuşurile spumă cu puţină sare, apoi le încorporăm în aluat (mai întâi o treime, apoi restul) amestecând uşor cu o spatulă.





Ungem două tăvi de circa 18 cm cu unt, apoi împărţim aluatul în două şi şl turnăm în cele două tăvi (puteţi coace în aceeaşi tavă tot aluatul, dar va dura mai mult; sau de două ori, lasând pe primul să se răcească puţin, transferându-l pe un grătar şi turnând restul de aluat în aceeaşi tavă).


Coacem blaturile circa 25-30 de minute, în cuptorul deja încins, la foc potrivit (pe raftul din mijloc al cuptorului). Când blatul se desprinde de marginea tăvii, iar o scobitoare introdusă în mijloc iese curată, stingem cuptorul, lăsăm 5 minute blaturile în tăvi, apoi le răsturnăm pe un grătar ca să se răcească.



Când s-au răcit bine, le împachetăm în folie de plastic (dacă sunt lipicioase, le pudrăm cu cacao) şi le lăsăm la frigider peste noapte.

Pentru crema de ciocolată, rupem ciocolata în bucăţi şi o punem într-un castron pe care îl putem folosi la bain-marie.


Adăugăm 100 ml smântână şi lăsăm pe baie de aburi până se topeşte ciocolata, apoi punem castronul deoparte.




Amestecăm bine până se omogenizează crema, apoi încorporăm şi restul de smântână.





Acoperim castronul şi introducem crema la frigider pentru cel puţin 2 ore.
Scoatem apoi crema şi o mixăm câteva minute ca pentru frişcă, până se întăreşte.




Scoatem blaturile din frigider, le îndreptăm, apoi punem unul din ele pe un platou.


Înţepăm blatul cu o scobitoare şi îl stropim cu puţin lichior de ciocolată.



Punem deasupra cam două treimi din cremă şi o nivelăm bine.



Acoperim cu al doilea blat, pe care l-am stropit ca şi pe primul, cu lichior de ciocolată.


Îmbrăcăm tortul într-un strat subţire de cremă, începând cu partea laterală.




Introducem tortul în frigider pentru 10-15 minute.
Apoi aplicăm un al doilea strat de cremă şi mai lăsăm tortul la frigider pentru circa 15 minute.

După 15 minute la frigider

Al doilea strat

După alte 15 minute la frigider

Între timp pregătim glazura: topim ciocolata, untul şi zahărul pudră pe baie de aburi, apoi adăugăm romul.





Lăsăm glazura să se răcorească 2-3 minute, apoi o turnăm peste tort (pe care l-am pus pe un grătar) şi o lăsăm să curgă pe margini, îmbrăcându-l.



Lăsăm glazura să se întărească, apoi transferăm tortul cu multă grijă pe un platou (ca să fixăm bine tortul, ungem puţin platoul cu puţină cremă de ciocolată).




Decorăm tortul cu crema de ciocolată rămasă, apoi îl dăm la frigider peste noapte (se poate decora chiar înainte de servire, eu însă nu aveam timp).


Pentru a obţine felii frumoase, încălzim lama cuptorului la foc înainte de fiecare tăietură.
Poftă bună!



(nu am poze pentru secţiune, dar o să-l refac cu siguranţă şi voi reveni cu poze)


*********************************************************************************************

This cake is not that much my creation, but is based on the recipe for the Rigo Jancsi cake, with some personal changes. I still wanted to give it a different name, and that because I made it especially for a dear friend of mine who really really loves chocolate (and especially chocolate cakes I make :P ).

“LOVE FOR CHOCOLATE” CAKE

Cake:
·         4 small eggs
·         a pinch of salt
·         125 g sugar
·         60 g flour
·         35 g cocoa
·         35 ml milk
·         ½ teaspoon baking powder
·         25 g chopped (roasted) hazelnuts
·         ½ teaspoon rum
Chocolate mousse:
·         500 ml heavy cream, at room temperature
·         250 g chocolate
Chocolate sauce:
·         75 g chocolate
·         1 tablespoon icing sugar
·         50 g butter
·         ¼ - ½ teaspoon rum
Plus:
·         2 tablespoons chocolate liquor (optional)

Roast the hazelnuts in the preheated oven, for 10-15 minutes, stirring once in a while to prevent them from burning.
Let them cool, peel them, then chop them in the food processor.
Separate whites from yolks.
Whisk the yolks with sugar until smooth.
Add in the milk and keep whisking.
Fold in the flour mixed with baking powder, then the cocoa.
Add in the chopped hazelnuts, then the rum and mix well.
Whisk the whites with a pinch of salt in a different bowl, then fold them in the batter (first one third, then the rest), using a spatula.
Grease two 18 cm cake pans, then divide the batter into two equal quantities and fill in the cake pans (you can bake the whole batter at once in a single pan, but it will take longer; also, you can bake twice in the same pan, just let the first cake cool for a few minutes, transfer it on a wire rack and pour the remaining batter into the pan).
Bake the cakes for 25-30 minutes, in the preheated oven, to medium heat (on the middle shelf of the oven). When the cake begins to detach from the pan and a toothpick inserted in the center comes out clean, turn off the oven, let the cakes in the pans for another 5 minutes, then transfer them on a wire rack to cool.
When cooled, wrap them in plastic (if sticky, powder them with cocoa) and let them in the fridge overnight.

For the chocolate mousse, chop the chocolate and put it in a bowl you can use over boiling water.
Add in 100 ml heavy cream and leave the bowl over boiling water until the chocolate has melted, then put the bowl aside.
Whisk well until smooth, then add in the remaining heavy cream.
Cover the bowl and put it in the fridge for at least 2 hours.
Then remove the cream and whisk it as if you were making whipping cream.

Also remove the cakes from the fridge, cut them to make them perfectly round, then put one of them on a plate.
Stick it with a toothpick and sprinkle some chocolate liquor on top.
Put on top of the cake about two thirds of the mousse and level it.
Cover with the second cake, sprinkled, like the first, with chocolate liquor.
Cover the whole cake in a thin layer of cream, starting with the sides.
Put the cake in the fridge for 10-15 minutes.
Apply another layer of cream and leave the cake in the fridge for another 15 minutes.
Meanwhile, prepare the chocolate sauce: melt the chocolate, butter and icing sugar over simmering water, then add in the rum.
Let the sauce cool for 2-3 minutes, then pour it over the cake (previously placed on a wire rack) and let it cover it completely.
Let the chocolate sauce cool and harden, then carefully put the cake on a plate (to secure it, apply some chocolate cream on the plate).
Decorate the cake with the remaining chocolate cream, then leave it in the fridge overnight (you can decorate it just before serving it; I just didn’t have time for that).
In order to obtain some nice slices, heat the blade of the knife before each cut.

Enjoy!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu