luni, octombrie 06, 2014

Tartă cu piersici şi prune / Peach and Plum Tart


Toamna pare un anotimp trist: vine frigul, copacii îşi pierd frunzele, vieţuitoarele se pregătesc de iarnă, se termină vacanţa... gândindu-mă la asta, mi-am adus aminte de acest fragment din La Medeleni (de Ionel Teodoreanu):
Afară, ploaia curgea cenuşie, bătând în geamuri. Peste sate, şesuri, codri, dealuri şi oraşe cădea ursuzul potop al tristeţei, mucezind frunzele, sporind globul, înteţind tusea, alungând zâmbetele. [...] Noaptea de toamnă era umedă şi amară, ca izgonită din fundul unui ocean. [...] Trenul porni din anonima gară a vacanţelor spre oraşele cu nume atât de cunoscute.

Dar toamna aduce şi multe bucurii. Cât de frumoasă este o plimbare în parc, printre copaci multicolori, frunzele uscate foşnind sub paşii tai şi ai celui care te ţine de mână... cât de frumos miros tufănelele pe care ţi le-a dăruit... şi cât de gustoase sunt fructele din care îi vei pregăti tarta lui preferată... Ce vis frumos... visul unei nopţi de toamnă!

Tarta a devenit însă realitate: 

TARTĂ CU PIERSICI ŞI PRUNE 


Aluat:
  • 250 g făină
  • un vârf de sare
  • 1 lingură zahăr brun
  • 150 g unt rece, tăiat cubuleţe
  • 1 ou
Umplutură:
  • 500-600 g fructe (piersici şi prune)
  • 2 linguri zahăr brun
  • 1 linguriţă scorţişoară
  • 200 ml smântână dulce
  • 1 ou
  • 1 păstaie de vanilie
Plus:
  • 1 ou mic

Pentru aluat, punem în robotul de bucătărie făina, sarea, zahărul  şi oul şi amestecăm puţin.


Adăugăm apoi cubuleţele de unt şi pornim din nou robotul până obţinem un aluat omogen.



Formăm o bilă din aluat, o împachetăm în folie de plastic şi o dăm la frigider pentru cel puţin o oră.


Pregătim o tavă de tartă (de circa 23 cm) – dacă este din silicon, nu este necesar să o ungem cu unt, pentru că aluatul este destul de gras.
Scoatem aluatul din frigider şi îl întindem îndeajuns încât să îmbrace bine forma şi să rămână o margine de 1 cm peste nivelul tăvii – de obicei, întind aluatul între două foi de copt; acum, l-am dat pe răzătoarea mare şi l-am presat direct în tavă.





Dăm tava la frigider circa 15 minute. Între timp, preîncălzim cuptorul la foc potrivit.
Scoatem  tava din frigider, înţepăm aluatul cu o furculiţă, apoi îl acoperim cu o foaie de copt şi punem deasupra boabe de fasole sau orez.




Coacem aluatul circa 15-20 de minute, timp în care ne ocupăm de fructe.
Spălăm bine fructele şi le tăiem sferturi.




Presărăm peste ele zahăr şi scorţişoară şi le amestecăm bine.



Verificăm crusta de tartă, îndepărtând boabele şi foaia de copt. Dacă este încă transparentă, o mai lăsăm 5-10 minute în cuptor.


Batem bine un ou mic şi ungem cu el crusta, apoi o introducem din nou în cuptor pentru 5 minute.



Aşezăm apoi fructele în crustă (le puteţi aranja frumos sau de-a valma, cum aveţi timp şi va place) şi dăm din nou la cuptor 5-10 minute, cât să se înmoaie puţin fructele.



Amestecăm smântâna dulce cu oul şi seminţele de vanilie, apoi o turnăm peste fructe.





Coacem tarta, la foc potrivit, până ce crema de smântână se încheagă (circa 30-40 de minute). Când crema este puţin gelatinoasă, stingem cuptorul şi lăsăm tarta în cuptor până se răceşte.


Transferăm tarta cu grijă pe un platou şi servim (simplă sau pudrată cu zahăr).
Poftă bună!








*********************************************************************************************

Autumn seems a sad season: it's getting colder, trees lose their leaves, all leaving creatures prepare for winter, holiday is gone... while thinking about that, I remembered a fragment from La Medeleni (by Ionel Teodoreanu):
Outside, the rain was coming down grey, knocking on the windows. Above the villages, plains, forests, hills and towns was falling the sullen flood of sorrow, molding the leaves, increasing the mud, increasing the tough, chasing away the smiles. [...] The autumn night was wet and bitter, as if expelled from the bottom of an ocean. [...] The train left from the anonymous station of holidays to the towns with so well-known names. [my translation] 

But autumn brings also many joys. Just imagine a walk in the park, amidst multicolored trees, with dried leaves rustling under your steps and those of the one holding you hand... and the beautiful smell of the chrysanths he offered you... and how delicious are the fruits you'll use to make his favorite tart... What a beautiful dream... an autumn night's dream!

Well, at least the tart became reality: 

PEACH AND PLUM TART

Pastry:
  • 250 g flour
  • a pinch of salt
  • 1 tablespoon brown sugar
  • 150 g cold butter, cut into cubes
  • 1 egg
Filling:
  • 500-600 g fruits (peaches and plums)
  • tablespoons brown sugar
  • 1 teaspoon cinnamon
  • 200 ml heavy cream
  • 1 egg
  • 1 vanilla bean
Plus:
  • 1 small egg

For the pastry, use the food processor to mix together flour, salt, sugar and egg.
Add the butter cubes and turn on the food processor until the pastry comes together.
Bring the pastry in a ball, wrap it in plastic and refrigerate for at least one hour.
Prepare a 23 cm (more or less) tart pan –  if made of silicone, it's not necessary to grease it, because the pastry is fat enough.
Remove the pastry from the fridge and roll it until large enough to line the pan, leaving a 1 cm margin – I usually roll it between two parchment sheets, but this time I just grated and press it directly in the pan.
Refrigerate the pan for about 15 minutes and preheat the oven to medium heat.
Remove the pan, prick the pastry with a fork, cover it with a parchment sheet and put on top beans or rice.
Bake the pastry for 15-20 minutes and, in the meantime, prepare the fruits.
Wash the fruits and cut them in quarters.
Sprinkle on top the sugar and cinnamon and mix well.
Check the crust, putting aside the beans and parchment paper. If the crust is still transparent, leave it another 5-10 minutes to bake.
Whisk a small egg and brush with it the crust, then introduce the pan in the oven for another 5 minutes.
Fill the crust with the fruits (arrange them or just put them there, as you like) and bake for 5-10 minutes, just to let the fruits soften.
Whisk the heavy cream with the egg and vanilla seeds, then pour it over the fruits.
Bake the tart, to medium heat, until the cream is done (30-40 minutes). When the cream is a little jelly-like, turn off the heat and leave the tart in the oven until cooled.
Carefully transfer the tart on a plate and serve (simple or powdered with some icing sugar).

Enjoy!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu