Am rămas mult în
urmă cu postările. Gătesc mai mult şi mai repede decât reuşesc să postez (ca în
filmul Populaire, unde Rose Pamphyle, personajul principal, bătea la maşină mai repede decât
putea maşina de scris să îndure). Glumeam zilele trecute cu o prietenă că ar
trebui să angajez pe cineva pentru asta (ceva voluntari? Plata s-ar face în
dulciuri :) ). Chiar weekend-ul trecut, în 2 zile am făcut 4 reţete, iar ziua
următoare încă 2. Ca să nu mai spun că mai am reţete de postat de la Paşte,
ziua mea şi chiar de la Crăciun. Când voi reuşi să le pun, nu ştiu, sper că
până la aniversarea blogului, pentru care vreau să pregătesc o surpriză pentru
voi, cititorii mei.
Revenind la
ultimele reţete încercate, mai aveam un dovleac în pivniţă şi am tot amânat
“sacrificarea” lui, dar acum nu a mai avut scăpare. Iar din vreo 2,5 kg am
făcut mai multe bunătăţi (mai erau şi altele pe listă, dar rămân pentru data
viitoare). Am făcut mai întâi nişte paste reci cu dovleac înăbuşit în unt,
aromat cu busuioc, şi mozzarella, pe care însă nu le-am pozat. Am făcut apoi
câteva prăjituri, mi-am păstrat nişte bucăţi pentru a le coace şi am mai făcut
nişte brigadeiros. Uşor de făcut şi foarte bune!
- 395 g lapte condensate
- 100 g piure de dovleac (din circa 100-150 g dovleac)
- 14 g unt
- 1/8 linguriţă scorţişoară
- zahăr fin
Il punem la fiert
într-o cratiţă, la foc potrivit, cu puţină apă (50-100 ml) şi acoperim cu un capac. Durează cam
5-10 minute – îl verificăm cu o furculiţă şi dacă este încă tare îl mai lăsăm
câteva minute.
Punem într-o crăticioară laptele condensat, piureul de dovleac, scorţişoara şi untul şi dăm la foc potrivit.
Amestecăm
continuu cu o lingură de lemn până ce compoziţia se îngroaşă (cam 20-25 de
minute). Atenţie să nu se prindă!
Luăm cratiţa de
pe foc şi turnăm compoziţia într-o formă unsă cu unt, apoi o lăsăm să se
răcească bine.
Ne ungem mâinile
cu unt şi facem biluţe (mai mari sau mai mici, după cum vrem), pe care le
rostogolim prin zahăr fin.
Le aşezăm în
hârtii de bomboane şi le punem într-o cutie închisă bine la frigider, ca să se
mai întărească puţin.
Le scoatem de la
frigider cu puţin timp înainte de servire.
******************************************************************************************************
I am so behind with my posts. I cook and bake more and a lot faster than I can post (just like in the movie Populaire, where Rose Pamphyle, the main character, typed faster than the typewriter could bear). I was in fact joking a few days ago with a friend that I should hire someone for this job (any volunteers? I would pay you in sweets :) ). Last weekend for example, in two days I made 4 recipes and the next day another 2. Not to mention that I still have to post recipes from Easter, my birthday and, yes, Christmas. When I will make it to post them, I don't know, I hope until my blog anniversary, for which I want to prepare a surprise for you, my readers.
Coming back to the last recipes I tried, I had a pumpkin in the cellar and I postponed time and time again its "sacrifice", but this time it was the end. From 2.5 kg I made more than one yummy dish (I had more on my list, but I left them for the next time). Firstly, I made cold pasta with butter steamed pumpkin, flavored with basil, and mozzarella, for which I made no pictures. I made then some cakes, preserved some pieces to cook them in the oven and made some brigadeiros. Easy to make and so good!
PUMPKIN BRIGADEIROS- 395 g sweetened condensed milk
- 100 g pumpkin puree (made from 100-150 g pumpkin)
- 14 g butter
- 1/8 teaspoon cinnamon
- caster sugar
For the pumpkin puree,
we peel the pumpkin and cut it into small cubes.
We boil it in a
saucepan, over medium heat, with a small amount of water (50-100 ml) and cover
it with a lid. It will take about 5-10 minutes – we check the pumpkin with a
fork and if it is still hard we leave it a few more minutes.
We put the pumpkin in
a strainer and let it cool down a little.
We process the pumpkin
in a blender until smooth, adding a few tablespoons of the water used for
boiling if necessary.
We combine in a saucepan, over medium heat, the condensed milk, pumpkin puree, cinnamon and butter.
We stir constantly
with a wooden spoon until the mixture thickens (about 20-25 minutes). Be
careful as it could get burnt.
When we separate the
composition with the spoon and it stays like that for a few seconds, it's
ready.
We remove the saucepan
from heat and pour the mixture in a tray, previously greased with butter, then
leave it to cool.
We grease our hands
with butter and make the truffles (smaller or larger, as we like), then roll
them through caster sugar.
We put the truffles in
candy papers and then in an airtight container in the refrigerator, so that
they will harden a little more.
We remove them from
the refrigerator some time before serving.
For a special visual
effect, we put on top of each truffle a little clove (not to be eaten!).
Enjoy!
Enjoy!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu