miercuri, mai 14, 2014

Brigadeiros de dovleac / Pumpkin Brigadeiros


Am rămas mult în urmă cu postările. Gătesc mai mult şi mai repede decât reuşesc să postez (ca în filmul Populaire, unde Rose Pamphyle, personajul principal, bătea la maşină mai repede decât putea maşina de scris să îndure). Glumeam zilele trecute cu o prietenă că ar trebui să angajez pe cineva pentru asta (ceva voluntari? Plata s-ar face în dulciuri :) ). Chiar weekend-ul trecut, în 2 zile am făcut 4 reţete, iar ziua următoare încă 2. Ca să nu mai spun că mai am reţete de postat de la Paşte, ziua mea şi chiar de la Crăciun. Când voi reuşi să le pun, nu ştiu, sper că până la aniversarea blogului, pentru care vreau să pregătesc o surpriză pentru voi, cititorii mei.

Revenind la ultimele reţete încercate, mai aveam un dovleac în pivniţă şi am tot amânat “sacrificarea” lui, dar acum nu a mai avut scăpare. Iar din vreo 2,5 kg am făcut mai multe bunătăţi (mai erau şi altele pe listă, dar rămân pentru data viitoare). Am făcut mai întâi nişte paste reci cu dovleac înăbuşit în unt, aromat cu busuioc, şi mozzarella, pe care însă nu le-am pozat. Am făcut apoi câteva prăjituri, mi-am păstrat nişte bucăţi pentru a le coace şi am mai făcut nişte brigadeiros. Uşor de făcut şi foarte bune!

BRIGADEIROS DE DOVLEAC


  • 395 g lapte condensate
  • 100 g piure de dovleac (din circa 100-150 g dovleac)
  • 14 g unt
  • 1/8 linguriţă scorţişoară
  • zahăr fin

Pentru piureul de dovleac, curăţăm dovleacul şi îl tăiem bucăţi mici.



Il punem la fiert într-o cratiţă, la foc potrivit, cu puţină apă (50-100 ml) şi acoperim cu un capac. Durează cam 5-10 minute – îl verificăm cu o furculiţă şi dacă este încă tare îl mai lăsăm câteva minute.




Scoatem bucăţile de dovleac într-o sită şi le lăsăm să se răcorească puţin.


Le pasăm într-un blender sau cu mixerul vertical, adăugând puţină apă de la fiert dacă este nevoie.





Punem într-o crăticioară laptele condensat, piureul de dovleac, scorţişoara şi untul şi dăm la foc potrivit.



Amestecăm continuu cu o lingură de lemn până ce compoziţia se îngroaşă (cam 20-25 de minute). Atenţie să nu se prindă!




Când despărţim compoziţia cu lingura şi rămâne puţin aşa, înseamnă că e gata.


Luăm cratiţa de pe foc şi turnăm compoziţia într-o formă unsă cu unt, apoi o lăsăm să se răcească bine.


Ne ungem mâinile cu unt şi facem biluţe (mai mari sau mai mici, după cum vrem), pe care le rostogolim prin zahăr fin.





Le aşezăm în hârtii de bomboane şi le punem într-o cutie închisă bine la frigider, ca să se mai întărească puţin.



Le scoatem de la frigider cu puţin timp înainte de servire.
Pentru un efect deosebit, punem pe post de codiţă cuişoare (care nu se mănâncă!).




 


Poftă bună!




******************************************************************************************************

I am so behind with my posts. I cook and bake more and a lot faster than I can post (just like in the movie Populaire, where Rose Pamphyle, the main character, typed faster than the typewriter could bear). I was in fact joking a few days ago with a friend that I should hire someone for this job (any volunteers? I would pay you in sweets :) ). Last weekend for example, in two days I made 4 recipes and the next day another 2. Not to mention that I still have to post recipes from Easter, my birthday and, yes, Christmas. When I will make it to post them, I don't know, I hope until my blog anniversary, for which I want to prepare a surprise for you, my readers.

Coming back to the last recipes I tried, I had a pumpkin in the cellar and I postponed time and time again its "sacrifice", but this time it was the end. From 2.5 kg I made more than one yummy dish (I had more on my list, but I left them for the next time). Firstly, I made cold pasta with butter steamed pumpkin, flavored with basil, and mozzarella, for which I made no pictures. I made then some cakes, preserved some pieces to cook them in the oven and made some brigadeiros. Easy to make and so good!

PUMPKIN BRIGADEIROS

  • 395 g sweetened condensed milk
  • 100 g pumpkin puree (made from 100-150 g pumpkin)
  • 14 g butter
  • 1/8 teaspoon cinnamon
  • caster sugar

For the pumpkin puree, we peel the pumpkin and cut it into small cubes.
We boil it in a saucepan, over medium heat, with a small amount of water (50-100 ml) and cover it with a lid. It will take about 5-10 minutes – we check the pumpkin with a fork and if it is still hard we leave it a few more minutes.
We put the pumpkin in a strainer and let it cool down a little.
We process the pumpkin in a blender until smooth, adding a few tablespoons of the water used for boiling if necessary.

We combine in a saucepan, over medium heat, the condensed milk, pumpkin puree, cinnamon and butter.
We stir constantly with a wooden spoon until the mixture thickens (about 20-25 minutes). Be careful as it could get burnt.
When we separate the composition with the spoon and it stays like that for a few seconds, it's ready.
We remove the saucepan from heat and pour the mixture in a tray, previously greased with butter, then leave it to cool.
We grease our hands with butter and make the truffles (smaller or larger, as we like), then roll them through caster sugar.
We put the truffles in candy papers and then in an airtight container in the refrigerator, so that they will harden a little more.
We remove them from the refrigerator some time before serving.
For a special visual effect, we put on top of each truffle a little clove (not to be eaten!).

Enjoy!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu