Laptele condensat se
foloseşte în multe reţete: este ingredientul de bază la brigadeiros, iar în
aluaturi dulci, creme, îngheţate oferă un plus de catifelare. Într-o vreme
găseam în supermarket, dar fix când am avut nevoie nu am mai găsit. Aşa că mi-am
făcut singură. Nu este deloc greu, iar din cantităţile de mai jos se obţine
exact cât are o conservă (măsură care se cere de obicei în reţete).
Dacă vreţi să
înlocuiţi laptele normal cu lapte condensat în vreo reţetă, aveţi grijă să
reduceţi cantitatea de zahăr!
LAPTE CONDENSAT
(pentru 395 g)
- 150 g lapte praf degresat
- 135 g zahăr tos
- 120 ml apă fierbinte
- 35 g unt
Dacă nu îl folosim
imediat, turnăm laptele condensat într-un borcan, îl lăsăm să se răcească şi îl
păstrăm la frigider.
Eu l-am pregătit
întotdeauna chiar atunci când aveam nevoie la o reţetă, deci nu v-aş putea
spune cu siguranţă cât rezistă. V-aş recomanda însă să îl folosiţi într-o săptămână,
maxim 2.
******************************************************************************************************
Sweetened condensed
milk is required in many recipes: it’s the basic ingredient for brigadeiros and
gives a smooth texture to sweet doughs, creams, ice-creams. There was a time
when I found it in supermarkets, but exactly when I needed it I couldn’t find
it. So I made it at home. It’s not at all difficult and with these quantities,
you get exactly a can (that’s how much is usually required in recipes).
If you want to
substitute milk with condensed milk in a recipe, be careful to reduce the
quantity of sugar!
SWEETENED CONDENSED
MILK
(for 395 g)
- 150 g instant nonfat dry milk
- 135 g granulated sugar
- 120 ml boiling water
- 35 g butter
We melt the butter and
boil the water.
In a blender or food
processor we put the dry milk and sugar, then pour over the melted butter and
boiling water.
We process until
smooth (if the milk got stuck on the sides, turn off the blender and clean it
with a spatula) – 60-90 seconds should be enough.
If we do not use it immediately,
we pour it in a jar, leave it to cool down and keep it in the refrigerator.
I always made it when
I needed it for a recipe, so I couldn’t tell you for sure how long it will
last. But I would recommend you to use it in 1 week, 2 at the most.
Enjoy!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu