miercuri, mai 14, 2014

How to: Lapte condensat / Sweetened Condensed Milk


Laptele condensat se foloseşte în multe reţete: este ingredientul de bază la brigadeiros, iar în aluaturi dulci, creme, îngheţate oferă un plus de catifelare. Într-o vreme găseam în supermarket, dar fix când am avut nevoie nu am mai găsit. Aşa că mi-am făcut singură. Nu este deloc greu, iar din cantităţile de mai jos se obţine exact cât are o conservă (măsură care se cere de obicei în reţete).
Dacă vreţi să înlocuiţi laptele normal cu lapte condensat în vreo reţetă, aveţi grijă să reduceţi cantitatea de zahăr!

LAPTE CONDENSAT


(pentru 395 g)
  • 150 g lapte praf degresat
  • 135 g zahăr tos
  • 120 ml apă fierbinte
  • 35 g unt

Topim untul şi fierbem apa până dă în clocot.





Într-un blender sau robot de bucătărie punem laptele praf şi zahărul, apoi turnăm untul topit şi apa fierbinte.




Pornim blenderul până obţinem o compoziţie omogenă (dacă vedeţi că laptele praf s-a lipit de pereţii vasului, opriţi aparatul şi curăţaţi pereţii cu o spatulă) – 60-90 de secunde ar trebui să fie suficiente.


Dacă nu îl folosim imediat, turnăm laptele condensat într-un borcan, îl lăsăm să se răcească şi îl păstrăm la frigider.
Eu l-am pregătit întotdeauna chiar atunci când aveam nevoie la o reţetă, deci nu v-aş putea spune cu siguranţă cât rezistă. V-aş recomanda însă să îl folosiţi într-o săptămână, maxim 2.

Poftă bună!





******************************************************************************************************

Sweetened condensed milk is required in many recipes: it’s the basic ingredient for brigadeiros and gives a smooth texture to sweet doughs, creams, ice-creams. There was a time when I found it in supermarkets, but exactly when I needed it I couldn’t find it. So I made it at home. It’s not at all difficult and with these quantities, you get exactly a can (that’s how much is usually required in recipes).
If you want to substitute milk with condensed milk in a recipe, be careful to reduce the quantity of sugar!

SWEETENED CONDENSED MILK

(for 395 g)
  • 150 g instant nonfat dry milk
  • 135 g granulated sugar
  • 120 ml boiling water
  • 35 g butter

We melt the butter and boil the water.
In a blender or food processor we put the dry milk and sugar, then pour over the melted butter and boiling water.
We process until smooth (if the milk got stuck on the sides, turn off the blender and clean it with a spatula) – 60-90 seconds should be enough.
If we do not use it immediately, we pour it in a jar, leave it to cool down and keep it in the refrigerator.
I always made it when I needed it for a recipe, so I couldn’t tell you for sure how long it will last. But I would recommend you to use it in 1 week, 2 at the most.

Enjoy!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu