Pentru primul desert
făcut după multă vreme am ales un tort (de vară) pentru tatăl meu, a cărei zi
de naştere a fost când eram eu în vacanţă. Am folosit pentru blat reţeta de la
tortul Himalaya, dar în varianta originală, cu ciocolată neagră, şi cum este
uşor de făcut, foarte gustos, dar şi cu o textură foarte bună pentru orice tort
(adică umplutură/cremă), este foarte probabil să-l folosesc mai des în viitor.
M-am gândit deci să vă prezint reţeta într-un articol separat, să vă fie mai
uşor să o găsiţi.
BLAT CIOCOLATOS
Ungem cu unt şi tapetăm cu foaie de copt o formă de tort cu pereţi detaşabili de circa 24 cm diametru şi preîncălzim cuptorul la 180ºC.
Turnăm aluatul în
forma pregătită, nivelăm şi dăm la cuptor. Coacem blatul la foc potrivit circa
20-30 minute, având grijă să nu îl ardem.
Când este gata, îl
lăsăm câteva minute în formă să se răcorească, apoi îl scoatem cu grijă pe un
grătar, unde îl lăsăm să se răcească bine.
Când s-a răcit,
învelim blatul în folie de plastic sau îl punem într-o cutie de prăjituri şi îl
lăsăm la frigider peste noapte (se poate folosi şi imediat, dar se va tăia mai
uşor şi nu se va frimituri dacă stă măcar câteva ore la frigider).
Scoatem blatul din
frigider, îl lăsăm să revină la temperatura camerei (cam 1-2 ore), îl tăiem pe
orizontală în două şi este gata pentru a fi transformat într-un tort minunat!
Poftă bună!
******************************************************************************************************
For the first dessert made after a long time I chose a (summer) cake for my dad, whose birthday was when I was in my vacation. I used for the sponge cake the same recipe as for the Himalaya Cake, but in the original version, with dark chocolate. It's easy to prepare, very yummy and has a texture which makes it a good option for any cake. That's why I will probably use it very often in the future. So I thought to present you the recipe in a separate post, to be easier for you to find.
CHOCOLATE SPONGE CAKE
- 5 eggs
- a pinch of salt
- 150 g sugar
- 100 g dark chocolate
- 100 g butter
- 100 g flour
Grease and line a 24
cm springform pan and preheat the oven to 180°C.
Separate the 5 eggs
and whip the egg whites with the pinch of salt until smooth.
Gradually add the
sugar, one tablespoon at a time, and mix well until all the sugar has melted.
Melt the chopped chocolate (sprinkled with a pinch of salt) in a bowl over simmering water.
Remove the bowl from
heat, add the butter and whisk until it has melted.
Then add in the egg
yolks one at a time and whisk well until we incorporate all 5.
Gently fold in, using
a spatula, one third of the egg whites, then the sifted flower and finally the
remaining egg whites.
Pour the batter into
the prepared springform pan, level and bake for 20-30 minutes, to medium heat,
careful not to burn it.
When ready, leave it a
few minutes to cool in the pan, then carefully remove it and put it on a wire
rack until completely cooled.
When cooled, wrap the
cake in plastic or put it in an airtight container and leave it overnight in
the refrigerator (you can use it immediately, but it’s easier to cut and it won’t
crumble).
Remove the cake from
the refrigerator, let it come back to room temperature (about 1-2 hours), cut
it horizontally and it’s ready to be transformed in a wonderful cake!
Enjoy!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu