marți, iulie 22, 2014

Prăjitura “Populaire” / “Populaire” Cake


Ştiţi filmul Populaire? Este unul din preferatele mele. L-am văzut prima oară iarna trecută, într-o sală de cinema în care era aproape la fel de frig ca afară. O poveste drăguţă, muzică frumoasă, atmosfera anilor ’50 şi mult roz, că doar numele eroinei este Rose Pamphyle. De fapt, asta este singura legătură cu această prăjitură. Deşi am pornit de la o reţetă simplă de pandişpan (portughez), transformările pe care i le-am adus cereau un nume nou. Tocmai (re)văzusem Populaire, aşa că n-am mai stat mult pe gânduri. Parafrazând o replică din film, o prăjitură roz pentru Rose.

PRĂJITURA “POPULAIRE”



  • 250 ml piure de vişine (vişine pasate în blender)
  • 1 lingură praf de copt
  • 1 ou
  • 250 g zahăr
  • 250 g făină
  • 50 unt
  • câteva flori de lavandă (opţional)
Glazură:
  • 200 g zahăr pudră
  • 2-3 linguri suc de vişine (din vişine stoarse, nu suc cumpărat)

Batem oul, apoi adăugăm zahărul şi batem bine până ce compoziţia devine spumoasă.




Adăugăm piureul de vişine şi florile de lavandă şi amestecăm.



Încorporăm apoi făina (în 2 etape) şi praful de copt, apoi untul topit.





Turnăm aluatul într-o formă unsă cu unt şi tapetată cu făină.


Coacem prăjitura în cuptorul încins, la foc mediu, circa 20-30 minute, făcând şi proba scobitorii.
O lăsăm apoi câteva minute în cuptorul întredeschis, după care o răsturnăm pe un grătar şi o lăsăm să se răcească.



Pentru glazură, amestecăm zahărul pudră cu suc de vişine, pe care îl adăugăm treptat până ajungem la consistenţa dorită. Eu am vrut o glazură puţin mai tare, pe care am întins-o cu cuţitul, dar o puteţi face mai lichidă – dacă aţi pus totuşi prea mult suc, puteţi adăuga încă puţin zahăr pudră şi se rezolvă.





Transferăm prajitura pe un platou şi o acoperim cu glazură.




Decorăm cu vişine proaspete şi o servim.



Poftă bună!










******************************************************************************************************

Do you know the movie Populaire? It's one of my favorites. I first saw it last winter, in a cinema where it was almost as cold as outside. A nice story, lovely music, the ’50 and a lot of pink, as the main character's name is Rose Pamphyle. Actually, this is the only connection with this cake. Although I used a simple (Portuguese) sponge cake recipe as a start, the changes I made asked for a new name. As I just saw (again) Populaire, it wasn't hard to make a choice. Paraphrasing a line from the movie, a rose cake for Rose.

“POPULAIRE” CAKE

  • 250 ml sour cherry puree (just blended sour cherries)
  • 1 tablespoon baking powder
  • 1 egg
  • 250 g sugar
  • 250 g flour
  • 50 butter
  • a few lavender flours (optional)
Icing:
  • 200 g icing sugar
  • 2-3 tablespoons sour cherry juice (from squeezed sour cherries, not bought juice)

Whisk the egg, then add the sugar and whisk again until smooth and fluffy.
Add the sour cherry puree and the lavender flours and mix.
Blend in the flour (in 2 steps) and the baking powder, then the melted butter.
Pour the batter in a greased and dusted cake pan.
Bake the cake in the preheated oven, to medium heat, for 20-30 minutes; use the toothpick test to make sure it's baked.
Leave the cake in the slightly open oven for a few minutes, then remove it from the pan and let in on a wire rack to cool.
For the icing, just mix the icing sugar with sour cherry juice, added gradually until you get the consistency you want. I wanted a more solid icing, which I spread over the cake with a knife, but you can make it more liquid  – if you poured too much juice, you can add more icing sugar to the mix.
Put the cake on a plate and cover it with the icing.
Decorate with fresh sour cherries and serve.

Enjoy!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu