duminică, ianuarie 04, 2015

Christstollen


Cele mai mari emoţii legate de prăjiturile pentru sărbători le-am avut pentru Christstollen, cozonacul german (originar din Dresda, unde există şi un festival anual) cu stafide, fructe confiate, migdale şi, în unele variante, marţipan. Dar sunt foarte foarte mulţumită de rezultat. Am urmat o reţetă de pe un site german şi am obţinut un stollen care aproape nu se deosebeşte de cel original, pe care l-am adus din vacanţă – la înfăţişare, textură şi, foarte important, gust. Asta mi-a înseninat ziua... şi sărbătorile!

CHRISTSTOLLEN


  • 50 g stafide
  • 50 g coacăze (sau alte fructe uscate)
  • 50 g coajă confiată de portocală
  • 50 g coajă confiată de lămâie (sau mix lămâie-lime)
  • 5 linguri rom
  • 140 g unt
  • 350 g făină
  • 7 g drojdie uscată
  • 40 g zahăr
  • ½ linguriţă extract de vanilie
  • un vârf de sare
  • coaja rasă de la o lămâie
  • 2 ouă
  • 150 g migdale bucăţi
  • 80 ml lapte
Plus:
  • 100 g unt
  • 100 g zahăr pudră

Punem stafidele, fructele uscate şi coaja confiată de citrice într-un castron.


Turnăm peste fructe romul şi lăsăm peste noapte – romul nu va acoperi fructele, aşa că putem să le amestecăm puţin cu o lingură, pentru ca toate fructele să prindă aroma.



A doua zi, amestecăm într-un castron mare făina (cernută înainte), drojdia uscată, zahărul, sarea şi coaja de lămâie.



Topim untul şi îl lăsăm să se răcorească puţin.
Încălzim laptele în care am pus vanilia – nu trebuie să fiarbă, ci doar să fie puţin călduţ.


Batem uşor ouăle şi le adăugăm peste făină, împreună cu migdalele şi untul topit.




Începem să frământăm, apoi adăugăm treptat şi laptele călduţ.



Frământăm bine, apoi lăsăm aluatul la crescut, într-un loc cald, pentru 2 ore.



Scurgem fructele şi le adăugăm peste aluat, frâmântând bine până le încorporăm.

După 2 ore






Lăsăm din nou aluatul să crească alte 2 ore.

După încă 2 ore

Punem aluatul pe o planşetă şi îl întindem într-un oval.



Facem o depresiune cu mâna, pe toată lungimea ovalului, cam la o treime de margine.



Rulăm partea mai mare (cele două treimi) până la depresiune (sper că se înţelege mai bine din poze).



Punem stollen-ul cu grijă pe o tavă acoperită cu foaie de copt (putem întinde aluatul direct în tavă, ca să ne fie mai uşor).


Coacem stollen-ul în cuptorul încins, la foc potrivit, pe raftul din mijloc, cam 30 de minute – dacă marginile devin aurii, iar scobitoarea iese curată, este făcut.
Când este aproape gata, topim cele 100 g unt.
Scoatem stollen-ul din cuptor imediat ce este gata.


Folosind o pensulă, ungem stollen-ul cu unt.



Presărăm zahăr pudră, apoi repetăm (unt, zahăr) până terminăm untul topit şi zahărul.






Lăsăm stollen-ul să se răcească complet, apoi îl putem pune într-o pungă de celofan, unde se va păstra proaspăt mai mult timp (chiar este mai bun după 2-3 săptămâni, timp în care a fost ţinut într-un loc uscat şi răcoros).
Înainte de sevire, îl mai pudrăm puţin cu zahăr.
Poftă bună!

PS: Citisem undeva că stollen-ul se taie de la jumătate spre capete, unind cele două bucăţi de fiecare dată – aşa nu se va usca.



Cei doi Stollen

        




 

Aproape "gemeni"



*********************************************************************************************

Of all the sweets I made for these winter holidays, I was very nervous about the Christstollen, the German cake (originating from Dresden, where an annual festival is dedicated to this cake) with raisins, candied fruits, almonds and, in some versions, marzipan. But I am very very happy about the result. I followed a recipe from a german website and obtained a stolen that is hard to be distinguished from the original, which I brought from my holiday: looks, texture and, very important, taste – they are so similar. Well, this achievement made my day… and holidays!

CHRISTSTOLLEN

  • 50 g raisins
  • 50 g currants (or other dried fruits)
  • 50 g candied orange peel
  • 50 g candied lemon peel (or a mix lemon-lime)
  • 5 tablespoons rum
  • 140 g butter
  • 350 g flour
  • 7 g dry yeast
  • 40 g sugar
  • ½ teaspoons vanilla
  • a pinch of salt
  • grated zest from one lemon
  • 2 eggs
  • 150 g chopped almonds
  • 80 ml milk
Plus:
  • 100 g butter
  • 100 g icing sugar

Place the raisins, dried fruits and candied peel in a bowl.
Pour the rum and leave overnight – the rum won’t cover the fruits, so you can use a spoon to mix them, so that they all catch the flavor.
The second day, mix flour (previously sifted), dry yeast, sugar, salt and lemon zest.
Melt the butter and let it cool for a few minutes.
Heat the milk with vanilla, until lukewarm.
Whisk the eggs lightly and pour them over the flour, add the almonds and melted butter.
Start kneading and gradually pour the milk.
Knead until smooth, then leave it to rise, in a warm place, for 2 hours.
Drain the fruits and add them to the dough. Knead to fold them in.
Leave it again to rise for another 2 hours.
Put the dough on a working board and shape it into an oval.
Make a depression with your hand, over the entire length of the dough, at about one third of the edge.
Roll the larger side (the two thirds) over the depression (see the photos above).
Carefully transfer the stollen on a tray lined with parchment paper (you can make the stollen directly on the tray, it will be easier).
Bake the stollen in the preheated oven, to medium heat, on the middle shelf, for about 30 minutes – if the margins are golden and the toothpick comes out clean, it’s done.
When almost done, melt the 100 g butter.
Remove the stollen from the oven as soon as it is done.
Brush it with butter and sprinkle icing sugar. Repeat (butter, sugar) until you’ve finished the melted butter and sugar.
Leave the stollen to cool completely, then put it in a plastic bag – it will remain fluffy for a long time (it really is tastier and juicier after 2-3 weeks, kept in a cool and dry place).
Before serving, you can sprinkle some more icing sugar on top.

Enjoy!

PS: I read somewhere that stollen is to be sliced from the middle to the ends, each time putting together the two halves – this way it won’t get dried.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu