Iar aici
aveţi reţeta promisă pentru pierniczcki, turta dulce poloneză sub formă de
fursecuri, din care am făcut şi ornamente pentru brăduţ şi nişte brăduţi
“ninşi”. Cu puţină imaginaţie, Crăciunul miroase a turtă dulce!
PIERNICZKI
- 200 g miere
- 150 g zahăr brun (muscavado)
- 110 g unt rece
- 2 ouă
- 1 ½ linguriţă praf de copt
- 550 g făină
- 2 linguri mirodenii
Pentru amestecul de mirodenii:
- 2 linguri scorţişoară
- 1 lingură cardamom
- 1 lingură piper negru
- 1 lingură nucşoară
- 1 lingură ghimbir
- 2 linguriţe cuişoare
- ½ lingură anason
- ½ lingură coriandru
- ½ lingură ienibahar
- ½ lingură fenicul
Amestecăm cu grijă şi
lăsăm pe foc până se topesc untul şi zahărul şi avem o compoziţie omogenă.
Lăsăm să se răcorească.
Cernem făina şi
bicarbonatul de sodiu într-un castron mare, apoi adăugăm o lingură de mirodenii
şi amestecăm.
Adăugăm amestecul de
unt peste făină şi amestecăm bine cu o lingură de lemn, apoi frământăm până
obţinem un aluat omogen, care nu se lipeşte de mâini.
Acoperim castronul cu folie de plastic şi îl
lăsăm la temperatura camerei pentru cel puţin 3-4 ore sau peste noapte.
Luăm jumătate de aluat şi îl întindem pe o
planşetă presărată cu făină (nu multă, atât cât să nu se lipească), într-o
foaie de circa 3 mm (fursecurile vor mai creşte la copt, aşa că nu e nevoie de
o foaie prea groasă).
Punem fursecurile pe o tavă acoperită cu
hârtie de copt şi le coacem în cuptorul încins, la foc potrivit, pe raftul din
mijloc (ca să nu se ardă), timp de 8-10 minute, până când se rumenesc uşor pe
margine.
Scoatem tava din cuptor, lăsăm turta dulce să
se răcorească 2-3 minute, apoi le transferăm cu ajutorul unei spatule pe un
grătar. Le lăsăm să se răcească, apoi le depozităm în cutii metalice.
Repetăm până terminăm
aluatul.
Putem lăsa fursecurile simple sau decora cu
royal icing.Poftă bună!
Cadoul perfect |
*********************************************************************************************
And here is the recipe
I promised for pierniczcki,
the Polish gingerbread cookies, from which I made some ornaments for my Christmas
tree and some “snowed” little Christmas trees. With a little imagination, Christmas
smells like gingerbread!
PIERNICZKI
- 200 g honey
- 150 g brown sugar (muscavado)
- 110 g cold butter
- 2 eggs
- 1 ½ teaspoon baking powder
- 550 g flour
- 2 tablespoons spices
For the spices mix:
- 2 tablespoons ground cinnamon
- 1 tablespoon ground cardamom
- 1 tablespoon ground black pepper
- 1 tablespoon ground nutmeg
- 1 tablespoon powdered ginger
- 2 teaspoons ground cloves
- ½ tablespoon ground aniseed
- ½ tablespoon ground coriander
- ½ tablespoon ground allspice
- ½ tablespoon fennel
Place butter, honey,
sugar and one tablespoon of spices in a saucepan and put over low heat.
Stir carefully and
heat until butter and sugar are melted and the composition is smooth. Let it
cool a little.
Lightly beat the eggs
and add them to the butter mixture.
Sift the flower and
baking soda in a bowl, then fold in on tablespoon of spices.
Add the butter mixture
to the flour and stir with a wooden spoon, then knead until smooth and not
sticky.
Cover the bowl with
plastic wrap and leave at room temperature for at least 3-4 hours or overnight.
Roll half of the dough
on a lightly floured surface (not much, just enough for the dough not to stick)
to about 3 mm in thick (the gingerbread will rise when baked, so it’s not
necessary to be too thick).
Cut the cookies into
the desired shapes.
Place them on a tray
lined with parchment paper and bake them in the preheated oven, to medium heat,
on the middle shelf (to prevent them from getting burnt), for 8-10 minutes,
until lightly golden around the edges.
Remove the tray from
the oven, let the gingerbread cookies cool for 2-3 minutes, then transfer them,
with a spatula to wire rack. Let them cool completely, then place them in
airtight containers.
Repeat until you’ve
finished all the dough.
You can leave the
cookies simple or decorate them with royal icing.
Enjoy!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu