duminică, ianuarie 04, 2015

Pierniczki


Iar aici aveţi reţeta promisă pentru pierniczcki, turta dulce poloneză sub formă de fursecuri, din care am făcut şi ornamente pentru brăduţ şi nişte brăduţi “ninşi”. Cu puţină imaginaţie, Crăciunul miroase a turtă dulce!

PIERNICZKI


  • 200 g miere
  • 150 g zahăr brun (muscavado)
  • 110 g unt rece
  • 2 ouă
  • 1 ½ linguriţă praf de copt
  • 550 g făină
  • 2 linguri mirodenii
  • 2 linguri scorţişoară
  • 1 lingură cardamom
  • 1 lingură piper negru
  • 1 lingură nucşoară
  • 1 lingură ghimbir
  • 2 linguriţe cuişoare
  • ½ lingură anason
  • ½ lingură coriandru
  • ½ lingură ienibahar
  • ½ lingură fenicul

Punem untul, mierea, zahărul şi o lingură de mirodenii într-o cratiţă şi dăm la foc mic.


Amestecăm cu grijă şi lăsăm pe foc până se topesc untul şi zahărul şi avem o compoziţie omogenă. Lăsăm să se răcorească.


Batem uşor ouăle şi le încorporăm în amestecul de unt.




Cernem făina şi bicarbonatul de sodiu într-un castron mare, apoi adăugăm o lingură de mirodenii şi amestecăm.



Adăugăm amestecul de unt peste făină şi amestecăm bine cu o lingură de lemn, apoi frământăm până obţinem un aluat omogen, care nu se lipeşte de mâini.






Acoperim castronul cu folie de plastic şi îl lăsăm la temperatura camerei pentru cel puţin 3-4 ore sau peste noapte.


Luăm jumătate de aluat şi îl întindem pe o planşetă presărată cu făină (nu multă, atât cât să nu se lipească), într-o foaie de circa 3 mm (fursecurile vor mai creşte la copt, aşa că nu e nevoie de o foaie prea groasă).





Tăiem turta dulce în formele dorite.


Punem fursecurile pe o tavă acoperită cu hârtie de copt şi le coacem în cuptorul încins, la foc potrivit, pe raftul din mijloc (ca să nu se ardă), timp de 8-10 minute, până când se rumenesc uşor pe margine.


Scoatem tava din cuptor, lăsăm turta dulce să se răcorească 2-3 minute, apoi le transferăm cu ajutorul unei spatule pe un grătar. Le lăsăm să se răcească, apoi le depozităm în cutii metalice.



Repetăm până terminăm aluatul.
Putem lăsa fursecurile simple sau decora cu royal icing.

Poftă bună!

Cadoul perfect

 






 












*********************************************************************************************

And here is the recipe I promised for pierniczcki, the Polish gingerbread cookies, from which I made some ornaments for my Christmas tree and some “snowed” little Christmas trees. With a little imagination, Christmas smells like gingerbread!

PIERNICZKI

  • 200 g honey
  • 150 g brown sugar (muscavado)
  • 110 g cold butter
  • 2 eggs
  • 1 ½ teaspoon baking powder
  • 550 g flour
  • 2 tablespoons spices
For the spices mix:
  • 2 tablespoons ground cinnamon
  • 1 tablespoon ground cardamom
  • 1 tablespoon ground black pepper
  • 1 tablespoon ground nutmeg
  • 1 tablespoon powdered ginger
  • 2 teaspoons ground cloves
  • ½ tablespoon ground aniseed
  • ½ tablespoon ground coriander
  • ½ tablespoon ground allspice
  • ½ tablespoon fennel

Place butter, honey, sugar and one tablespoon of spices in a saucepan and put over low heat.
Stir carefully and heat until butter and sugar are melted and the composition is smooth. Let it cool a little.
Lightly beat the eggs and add them to the butter mixture.
Sift the flower and baking soda in a bowl, then fold in on tablespoon of spices.
Add the butter mixture to the flour and stir with a wooden spoon, then knead until smooth and not sticky.
Cover the bowl with plastic wrap and leave at room temperature for at least 3-4 hours or overnight.
Roll half of the dough on a lightly floured surface (not much, just enough for the dough not to stick) to about 3 mm in thick (the gingerbread will rise when baked, so it’s not necessary to be too thick).
Cut the cookies into the desired shapes.
Place them on a tray lined with parchment paper and bake them in the preheated oven, to medium heat, on the middle shelf (to prevent them from getting burnt), for 8-10 minutes, until lightly golden around the edges.
Remove the tray from the oven, let the gingerbread cookies cool for 2-3 minutes, then transfer them, with a spatula to wire rack. Let them cool completely, then place them in airtight containers.
Repeat until you’ve finished all the dough.
You can leave the cookies simple or decorate them with royal icing.

Enjoy!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu