sâmbătă, ianuarie 24, 2015

Prăjitură aromată cu făină şi miere de castane / Spiced Chestnut Flour and Honey Cake


De la reţete de Crăciun trec la două reţete mai degrabă tomnatice, datorită ingredientului de bază: făina de castane. Dacă aveţi de unde să luaţi această făină, vă recomand din tot sufletul să o folosiţi. Este într-adevăr cam scumpă, dar oferă prăjiturilor o aromă deosebită. Dacă nu vă e la îndemână, folosiţi făină de grâu.

Prima reţetă este o prăjitură simplu de făcut: mixăm ingredientele, punem aluatul în tavă, coacem, răcim, pudrăm cu zahăr şi gata! Pe cât de simplu de făcut, pe atât de bună este: catifelată, puţin umedă, tocmai bună alături de o cană cu lapte, ceai sau cafea pentru a îndulci o după-amiază de duminică de toamnă sau iarnă. Reţeta am descoperit-o pe un blog foarte interesant, pe care vă invit să-l răsfoiţi – o să vă facă multe reţete cu ochiul – în varianta în limba engleză sau cea în limba portugheză. 
La această prăjitură, un alt ingredient important este mierea. Eu am un borcan de miere de flori de castan pe care o folosesc doar pentru prăjituri – este mult prea amară pentru a o mânca pur şi simplu, dar în prăjituri este extraordinară. Nu ştiu dacă în România se găseşte uşor. Eu o am din Italia. Dacă găsiţi să cumpăraţi, nu ezitaţi!

PRĂJITURĂ AROMATĂ CU FĂINĂ ŞI MIERE DE CASTANE



  • 245 g făină de grâu
  • 75 g făină de castane
  • 1 ½ linguriţe praf de copt
  • ½ linguriţă bicarbonat de sodiu
  • ½ linguriţă sare
  • 2 linguriţe scorţişoară
  • 1 linguriţă ghimbir pudră
  • ¼ linguriţă cuişoare măcinate
  • 170 g unt, la temperatura camerei
  • 200 g zahăr (dacă folosiţi o miere mai dulce decât cea de castan, reduceţi cantitatea de zahăr la 175 g sau chiar 150 g)
  • 120 ml miere de flori de castan (sau orice altă miere)
  • 3 ouă mari (cam 60 g fiecare)
  • 1 linguriţă extract de vanilie
  • 1 lingură coniac
  • 1 lingură Amaretto (opţional)
  • 240 ml lapte, la temperatura camerei
Pentru pudrat:
  • zahăr pudră

Încălzim cuptorul la 180°C şi ungem cu unt o tavă de prăjituri, apoi fie o pudrăm cu făină fie o dublăm cu hârtie de copt. O dăm deoparte.
Cernem într-un castron făina de grâu, făina de castane, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, sarea, scorţişoara, ghimbirul şi cuişoarele. Amestecăm şi punem deoparte.



Mixăm untul moale cu zahărul şi mierea până obţinem o cremă fină.



Adăugăm ouăle unul câte unul, amestecând bine pentru a-l încorpora pe fiecare şi curăţând bine marginile castronului după fiecare ou adăugat.

1


2


3


Adăugăm vanilia, coniacul şi Amaretto.



Folosind mixerul la viteză mică, încorporăm o treime din amestecul de făină.



Adăugăm jumătate din lapte, apoi încorporăm încă o treime din făină.





Adăugăm restul de lapte şi în final ultima parte din amestecul de făină.





Curăţăm marginile castronului şi mixăm din nou aluatul pentru 15 secunde, la viteză medie.



Turnăm aluatul în tava pregătită şi nivelăm.




Coacem prăjitura timp de 40-45 de minute, la foc potrivit, până ce a crescut bine şi a devenit aurie. O verificăm cu o scobitoare şi dacă iese curată oprim cuptorul.
Lăsăm prăjitura să se răcească în tavă, pe un grătar, cam 25 de minute – asta va permite prăjiturii să se întărească puţin.


O răsturnăm apoi pe un platou, îndepărtăm hârtia de copt şi o răsturnăm din nou pe grătar. O lăsăm până se răceşte complet.


Putem să păstrăm prăjitura într-o pungă de celofan sau într-o cutie închisă hermetic până la 3 zile – va rămâne moale şi pufoasă.
Înainte de servire o pudrăm cu zahăr pudră.





Poftă bună!







*********************************************************************************************

From my Christmas recipes I go back to some autumnal recipes, thanks to the main ingredient: chestnut flour. If it’s easy for you to purchase it, I warmly recommend you to do it and use it. It’s rather expensive, but the flavor it gives to cakes is priceless. If you can’t find it, just use all purpose flour instead.

The first recipe is an easy-to-make cake: mix the ingredients, pour the batter in the pan, bake, cool, dust with icing sugar and serve! Easy to make and so yummy: velvety, a little moist, the perfect match for a cup of milk, tea or coffee in an autumnal or wintery Sunday afternoon. I discovered the recipe on a very interesting blog, which I invite you to browse through – you will find many recipes winking at you – in English or Portuguese.
For this cake, another very important ingredient is honey. I have a chestnut blossom orange jar that I use exclusively for cakes – it’s too bitter to eat it simple, but in cakes it’s extraordinary. I don’t know if it’s easy to find in supermarkets. I bought it in Italy. But if you can find it, do not hesitate to buy it!

SPICED CHESTNUT FLOUR AND HONEY CAKE

  • 245 g all purpose flour
  • 75 g chestnut flour
  • 1 ½ teaspoons baking powder
  • ½ teaspoon baking soda
  • ½ teaspoon salt
  • 2 teaspoons ground cinnamon
  • 1 teaspoon ground ginger
  • ¼ teaspoon ground cloves
  • 170 g butter, at room temperature
  • 200 g sugar (if you use a sweeter honey than the chestnut honey, reduce the sugar at 175 g or even 150 g)
  • 120 ml chestnut blossom honey (or any other honey)
  • 3 large eggs (about 60 g each)
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 1 tablespoon brandy
  • 1 tablespoon Amaretto (optional)
  • 240 ml milk, at room temperature
For dusting:
  • icing sugar

Preheat the oven to 180°C and grease a cake pan, then either dust it with flour or line it with parchment paper. Set aside.
Sift together the all purpose flour, chestnut flour, baking powder, baking soda, salt, cinnamon, ginger and cloves – and set aside.
Mix the softened butter with sugar and honey until smooth.
Add the eggs one at a time, mixing well until incorporated and scraping the sides of the bowl after each egg added.
Add vanilla, brandy and Amaretto.
While on low speed, fold in one third of the flour mixture.
Add half of the milk, then another third of the flour mixture.
Add the remaining milk and finally the last third of the flour mixture.
Scrape the sides of the bowl and mix the batter for 15 seconds on medium speed.
Pour the batter into the cake pan and level it.
Bake the cake for 40-45 minutes, to medium heat, until well risen and golden-brown. Check it with a toothpick and if it comes out clean turn off the heat.
Leave the cake to cool in the pan, over a wire rack, for 25 minutes – this will allow it to harden a little. Carefully invert it on a plate, remove the parchment paper and invert the cake onto the wire rack. Let it cool completely.
You can store the cake wrapped in plastic or in an airtight container up to 3 days – it will remain soft and smooth.
Just before serving dust it with icing sugar.

Enjoy!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu