De la reţete de
Crăciun trec la două reţete mai degrabă tomnatice, datorită ingredientului de
bază: făina de castane. Dacă aveţi de unde să luaţi această făină, vă recomand
din tot sufletul să o folosiţi. Este într-adevăr cam scumpă, dar oferă prăjiturilor o aromă deosebită. Dacă
nu vă e la îndemână, folosiţi făină de grâu.
Prima reţetă este
o prăjitură simplu de făcut: mixăm ingredientele, punem aluatul în tavă,
coacem, răcim, pudrăm cu zahăr şi gata! Pe cât de simplu de făcut, pe atât de
bună este: catifelată, puţin umedă, tocmai bună alături de o cană cu lapte,
ceai sau cafea pentru a îndulci o după-amiază de duminică de toamnă sau iarnă. Reţeta
am descoperit-o pe un blog foarte interesant, pe care vă invit să-l răsfoiţi –
o să vă facă multe reţete cu ochiul – în varianta în limba engleză sau cea în
limba portugheză.
La această prăjitură, un alt ingredient important este
mierea. Eu am un borcan de miere de flori de castan pe care o folosesc doar
pentru prăjituri – este mult prea amară pentru a o mânca pur şi simplu, dar în
prăjituri este extraordinară. Nu ştiu dacă în România se găseşte uşor. Eu o am
din Italia. Dacă găsiţi să cumpăraţi, nu ezitaţi!
PRĂJITURĂ AROMATĂ
CU FĂINĂ ŞI MIERE DE CASTANE
- 245 g făină de grâu
- 75 g făină de castane
- 1 ½ linguriţe praf de copt
- ½ linguriţă bicarbonat de sodiu
- ½ linguriţă sare
- 2 linguriţe scorţişoară
- 1 linguriţă ghimbir pudră
- ¼ linguriţă cuişoare măcinate
- 170 g unt, la temperatura camerei
- 200 g zahăr (dacă folosiţi o miere mai dulce decât cea de castan, reduceţi cantitatea de zahăr la 175 g sau chiar 150 g)
- 120 ml miere de flori de castan (sau orice altă miere)
- 3 ouă mari (cam 60 g fiecare)
- 1 linguriţă extract de vanilie
- 1 lingură coniac
- 1 lingură Amaretto (opţional)
- 240 ml lapte, la temperatura camerei
- zahăr pudră
Cernem într-un castron
făina de grâu, făina de castane, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, sarea,
scorţişoara, ghimbirul şi cuişoarele. Amestecăm şi punem deoparte.
Coacem prăjitura
timp de 40-45 de minute, la foc potrivit, până ce a crescut bine şi a devenit
aurie. O verificăm cu o scobitoare
şi dacă iese curată oprim cuptorul.
Lăsăm prăjitura să se
răcească în tavă, pe un grătar, cam 25 de minute – asta va permite prăjiturii
să se întărească puţin.
O răsturnăm apoi pe un platou, îndepărtăm hârtia de copt şi o răsturnăm din nou pe grătar. O lăsăm până se răceşte complet.
O răsturnăm apoi pe un platou, îndepărtăm hârtia de copt şi o răsturnăm din nou pe grătar. O lăsăm până se răceşte complet.
Putem să păstrăm
prăjitura într-o pungă de celofan sau într-o cutie închisă hermetic până la 3
zile – va rămâne moale şi pufoasă.
Poftă bună!
*********************************************************************************************
From my Christmas
recipes I go back to some autumnal recipes, thanks to the main ingredient:
chestnut flour. If it’s easy for you to purchase it, I warmly recommend you to
do it and use it. It’s rather expensive, but the flavor it gives to cakes is
priceless. If you can’t find it, just use all purpose flour instead.
The first recipe is an
easy-to-make cake: mix the ingredients, pour the batter in the pan, bake, cool,
dust with icing sugar and serve! Easy to make and so yummy: velvety, a little
moist, the perfect match for a cup of milk, tea or coffee in an autumnal or
wintery Sunday afternoon. I discovered the recipe on a very interesting blog,
which I invite you to browse through – you will find many recipes winking at
you – in English or Portuguese.
For this cake, another
very important ingredient is honey. I have a chestnut blossom orange jar that I
use exclusively for cakes – it’s too bitter to eat it simple, but in cakes it’s
extraordinary. I don’t know if it’s easy to find in supermarkets. I bought it
in Italy. But if you can find it, do not hesitate to buy it!
SPICED CHESTNUT FLOUR
AND HONEY CAKE
- 245 g all purpose flour
- 75 g chestnut flour
- 1 ½ teaspoons baking powder
- ½ teaspoon baking soda
- ½ teaspoon salt
- 2 teaspoons ground cinnamon
- 1 teaspoon ground ginger
- ¼ teaspoon ground cloves
- 170 g butter, at room temperature
- 200 g sugar (if you use a sweeter honey than the chestnut honey, reduce the sugar at 175 g or even 150 g)
- 120 ml chestnut blossom honey (or any other honey)
- 3 large eggs (about 60 g each)
- 1 teaspoon vanilla extract
- 1 tablespoon brandy
- 1 tablespoon Amaretto (optional)
- 240 ml milk, at room temperature
- icing sugar
Preheat the oven to 180°C and grease a cake pan, then either dust it with flour or line it with parchment paper. Set aside.
Sift together the all
purpose flour, chestnut flour, baking powder, baking soda, salt, cinnamon,
ginger and cloves – and set aside.
Mix the softened
butter with sugar and honey until smooth.
Add the eggs one at a
time, mixing well until incorporated and scraping the sides of the bowl after
each egg added.
Add vanilla, brandy
and Amaretto.
While on low speed, fold
in one third of the flour mixture.
Add half of the milk,
then another third of the flour mixture.
Add the remaining milk
and finally the last third of the flour mixture.
Scrape the sides of
the bowl and mix the batter for 15 seconds on medium speed.
Pour the batter into
the cake pan and level it.
Bake the cake for 40-45
minutes, to medium heat, until well risen and golden-brown. Check it with a
toothpick and if it comes out clean turn off the heat.
Leave the cake to cool
in the pan, over a wire rack, for 25 minutes – this will allow it to harden a
little. Carefully invert it on a plate, remove the parchment paper and invert
the cake onto the wire rack. Let it cool completely.
You can store the cake
wrapped in plastic or in an airtight container up to 3 days – it will remain
soft and smooth.
Just before serving
dust it with icing sugar.
Enjoy!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu