duminică, ianuarie 25, 2015

Prăjituri cu făină de castane şi topping de migdale, stafide şi miere / Chestnut Flour Cakes with Almond-Raisins-Honey Topping


V-am promis încă o reţetă de prăjituri cu făină de castane. Inspirate de pe acelaşi blog ca şi prăjitura cu mirodenii, aceste prăjituri sunt de nota 10. Topping-ul cu unt le oferă un parfum deosebit, mai ales când sunt calde, iar făina de castane le dă o aromă şi o culoare tomnatică. Călduţe, trebuie să fie minunate (mâncasem deja destule dulciuri până au fost gata şi nu le-am putut încerca imediat, dar data viitoare...), dar şi reci sunt atât de fine încât se topesc pur şi simplu în gură.

Mi-au plăcut atât de mult, încât mă gândesc deja la o altă variantă a acestor prăjituri. Deocamdată o ţin însă secretă.

PRĂJITURI CU FĂINĂ DE CASTANE ŞI TOPPING DE MIGDALE, STAFIDE ŞI MIERE


  • 100 g unt, la temperatura camerei
  • 150 g zahăr extrafin
  • 2 ouă mari (cam 60 g fiecare)
  • 140 g făină de grâu
  • 65 g făină de castane
  • 1 linguriţă praf de copt
  • 100 ml lapte
Topping:
  • 50 g stafide aurii
  • 3 linguri fulgi de migdale
  • 20 g unt, topit
  • miere

Preîncălzim cuptorul la 180° C. Ungem cu unt şi, opţional, pudrăm cu făină formele pe care le vom folosi – dacă sunt din silicon, doar le ungem puţin cu unt. Putem folosi 4 forme de 240 ml fiecare, 6 de 150 ml fiecare sau 12 forme de brioşe.
Punem stafidele într-un castronel, le acoperim cu apă caldă, apoi le punem deoparte.


Cernem împreună făina de grâu, făina de castane şi praful de copt, apoi dăm deoparte.



Mixăm zahărul cu untul până devine cremos.



Adăugăm cele două ouă unul câte unul, amestecând bine pentru a-l încorpora şi curăţând marginile castronului după fiecare ou adăugat.

1


2


Încorporăm jumătate din amestecul de făină, apoi adăugăm laptele, iar în final încorporăm restul de făină.







Împărţim aluatul în formele pregătite.



Scurgem bine stafidele şi le ştergem cu un prosop de hârtie.



Le amestecăm cu fulgii de migdale şi le presărăm peste prăjituri.





Turnăm apoi peste fiecare puţin unt topit.



Coacem prăjiturile la foc potrivit, circa 30-35 de minute, până ce au crescut frumos şi au devenit aurii. Le verificăm şi cu o scobitoare.


Le lăsăm să se răcorească în forme circa 10 minute (mai puţin dacă folosim forme din silicon, cam 3-5 minute), apoi le scoatem uşor din forme şi le transferăm pe un grătar. Le lăsăm să se răcească bine.
! Atenţie mare când le scoatem din forme, pentru că sunt fierbinţi şi fragile, şi se pot rupe uşor.



Când s-au răcit sau sunt încă puţin călduţe, turnăm puţină miere deasupra şi le servim.

Poftă bună!










*********************************************************************************************

I promised you another recipe of cakes made with chestnut flour. They are inspired from the same blog as the spiced cake and they are top cakes. The butter topping gives them a wonderful scent, especially when warm, and the chestnut flour an autumnal flavor and color. Warm, they must be great (I had eaten too many sweets before they were ready and I couldn’t try them immediately, but next time…), but also when cooled they are so soft that they just melt in your mouth.

I loved them so, that I'm already thinking how I could personalize them and make them a little different. But I keep the secret for now.

CHESTNUT FLOUR CAKES WITH ALMOND-RAISINS-HONEY TOPPING

  • 100 g butter, at room temperature
  • 150 g caster sugar
  • 2 large eggs (about 60 g each)
  • 140 g all purpose flour
  • 65 g chestnut flour
  • 1 teaspoon baking powder
  • 100 ml milk
Topping:
  • 50 g golden raisins
  • 3 tablespoons almond flakes
  • 20 g butter, melted
  • honey

Preheat the oven to 180° C. Butter and optionally flour your molds – if you use silicone molds, just grease them lightly. You can use 4 mini cake pans of 240 ml capacity each, 6 of 150 ml each or 12 medium muffin molds.
Put the raisins in a small bowl, cover them with hot water, then set aside.
Sift together the all purpose flour, chestnut flour and baking powder and set aside.
Mix the sugar and butter until creamy.
Add the two eggs one at a time, mixing well until incorporated and scraping the sides of the bowl after each egg added.
Fold in one half of the flour mixture, then stir in the milk and finally fold in the remaining flour mixture.
Divide the batter into your prepared molds.
Drain the raisins and dry them with a paper towel.
Combine them with the almond flakes and sprinkle them over the cakes.
Drizzle the cakes with the melted butter.
Bake the cakes to medium heat, for about 30-35 minutes, until well risen and golden. Also check them with a toothpick.
Let the cakes cool in the molds for 10 minutes (less if you used silicone molds, about 3-5 minutes), then carefully remove them and place them on a wire rack. Let them cool completely.
! Be careful as you remove them from the molds because they are very hot and fragile, and could break easily.
When cooled or still a little warm, drizzle the cakes with honey and serve.

Enjoy!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu