V-am promis încă
o reţetă de prăjituri cu făină de castane. Inspirate de pe acelaşi blog ca şi
prăjitura cu mirodenii, aceste prăjituri sunt de nota 10. Topping-ul cu unt le
oferă un parfum deosebit, mai ales când sunt calde, iar făina de castane le dă
o aromă şi o culoare tomnatică. Călduţe, trebuie să fie minunate (mâncasem deja
destule dulciuri până au fost gata şi nu le-am putut încerca imediat, dar data
viitoare...), dar şi reci sunt atât de fine încât se topesc pur şi simplu în
gură.
Mi-au plăcut atât
de mult, încât mă gândesc deja la o altă variantă a acestor prăjituri.
Deocamdată o ţin însă secretă.
PRĂJITURI
CU FĂINĂ DE CASTANE ŞI TOPPING DE MIGDALE, STAFIDE ŞI MIERE
- 100 g unt, la temperatura camerei
- 150 g zahăr extrafin
- 2 ouă mari (cam 60 g fiecare)
- 140 g făină de grâu
- 65 g făină de castane
- 1 linguriţă praf de copt
- 100 ml lapte
- 50 g stafide aurii
- 3 linguri fulgi de migdale
- 20 g unt, topit
- miere
Adăugăm cele două ouă unul câte unul,
amestecând bine pentru a-l încorpora şi curăţând marginile castronului după
fiecare ou adăugat.
1 |
2 |
Încorporăm jumătate din amestecul de făină,
apoi adăugăm laptele, iar în final încorporăm restul de făină.
Coacem prăjiturile
la foc potrivit, circa 30-35 de minute, până ce au crescut frumos şi au devenit
aurii. Le verificăm şi cu o scobitoare.
Le lăsăm să se
răcorească în forme circa 10 minute (mai puţin dacă folosim forme din silicon,
cam 3-5 minute), apoi le scoatem uşor din forme şi le transferăm pe un grătar. Le lăsăm să se răcească bine.
Când s-au răcit sau
sunt încă puţin călduţe, turnăm puţină miere deasupra şi le servim.
Poftă bună!
*********************************************************************************************
I promised you another
recipe of cakes made with chestnut flour. They are inspired from the same blog
as the spiced cake and they are top cakes. The butter topping gives them a
wonderful scent, especially when warm, and the chestnut flour an autumnal
flavor and color. Warm, they must be great (I had eaten too many sweets before
they were ready and I couldn’t try them immediately, but next time…), but also
when cooled they are so soft that they just melt in your mouth.
I loved them so, that I'm already thinking how I could personalize them and make them a little different. But
I keep the secret for now.
- 100 g butter, at room temperature
- 150 g caster sugar
- 2 large eggs (about 60 g each)
- 140 g all purpose flour
- 65 g chestnut flour
- 1 teaspoon baking powder
- 100 ml milk
- 50 g golden raisins
- 3 tablespoons almond flakes
- 20 g butter, melted
- honey
Preheat the oven to
180° C. Butter and optionally flour your molds – if you use silicone molds,
just grease them lightly. You can use 4 mini cake pans of 240 ml capacity each,
6 of 150 ml each or 12 medium muffin molds.
Put the raisins in a
small bowl, cover them with hot water, then set aside.
Sift together the all
purpose flour, chestnut flour and baking powder and set aside.
Mix the sugar and
butter until creamy.
Add the two eggs one
at a time, mixing well until incorporated and scraping the sides of the bowl
after each egg added.
Fold in one half of the
flour mixture, then stir in the milk and finally fold in the remaining flour
mixture.
Divide the batter into
your prepared molds.
Drain the raisins and
dry them with a paper towel.
Combine them with the
almond flakes and sprinkle them over the cakes.
Drizzle the cakes with
the melted butter.
Bake the cakes to
medium heat, for about 30-35 minutes, until well risen and golden. Also check
them with a toothpick.
Let the cakes cool in
the molds for 10 minutes (less if you used silicone molds, about 3-5 minutes),
then carefully remove them and place them on a wire rack. Let them cool
completely.
! Be careful as you
remove them from the molds because they are very hot and fragile, and could
break easily.
When cooled or still a
little warm, drizzle the cakes with honey and serve.
Enjoy!
Enjoy!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu