sâmbătă, ianuarie 17, 2015

Pandorini


Sărbătorile au rămas în urmă... din păcate... dar nu şi dorinţa mea de a face prăjituri tradiţionale de Crăciun. Am găsit atâtea reţete interesante, care s-au dovedit imposibil de făcut în cele câteva zile dinaintea şi din timpul sărbătorilor de iarnă, că m-am gândit că nu ar fi o idee rea să le încerc în timpul anului, până la Crăciunul viitor (care este la 342 zile depărtare). Aşa voi avea, nu numai pentru mine ci şi pentru voi, o lungă listă de dulciuri din care să aleg meniul pentru sărbătorile care vor încheia acest an.
Prima reţetă din categoria “Crăciunul tot timpul anului” este de pandorini, sau “pandoro” mici, una din prăjiturile tradiţionale ale Crăciunului italian. Reţeta originală de pandoro este cam complicată, dar aceste miniature sunt uşor de făcut şi foarte gustoase. Se coc în forme speciale, dar dacă nu le aveţi puteţi folosi fără nicio problemă forme de brioşe.

PANDORINI


pentru 6 prăjituri sau 12 brioşe:
  • 75 g unt, la temperatura camerei
  • 3 ouă (din care vom folosi 3 gălbenuşuri şi doar 2 albuşuri)
  • 100 g zahăr
  • 120 g făină
  • 80 g amidon
  • 12 g praf de copt
  • ¼ linguriţă bicarbonat de sodiu
  • ½ linguriţă extract de vanilie
  • 50 ml lapte
  • 1 lingură coniac (eu am folosit rom)
  • un vârf de sare
Pentru pudrat :
  • zahăr pudră

Mixăm untul moale cu gălbenuşurile şi zahărul până devine cremos.



Încorporăm făina, amidonul, praful de copt şi bicarbonatul de sodiu (folosim mai întâi o lingură sau o spatulă, apoi mixăm puţin).



Adăugăm laptele şi coniacul.





Într-un alt castron batem cele 2 albuşuri spumă cu puţină sare.



Încorporăm cu grijă spuma de albuşuri în aluat, folosind o spatulă.



Ungem cu unt formele şi le umplem cam trei sferturi.



Coacem prăjiturile circa 25-30 de minute, în cuptorul încins, la foc potrivit.
Le verificăm cu o scobitoare şi, dacă iese curată, sunt gata.
Le lăsăm să se răcorească 2-3 minute în forme, apoi le scoatem pe un grătar şi le lăsăm să se răcească complet.




Când vrem să le servim, tăiem partea de jos a prăjiturilor (dacă le-am copt în formele speciale) şi le pudrăm cu zahăr.




Poftă bună!









*********************************************************************************************

Holidays are over... unfortunately... but not my desire of making traditional Christmas desserts. I’ve found so many interesting recipes, which proved to be impossible to make in the short period before and during the winter holidays, and so I thought that it wouldn’t be a bad idea to try them once in a while until next Christmas (which is 342 days from present). At this rate I’ll have, for you also, a long list of sweets from where to choose the menu for this year’s winter holidays.
The first Christmas-all-along-the-year recipe is for pandorini, or little “pandoro”-s, one of the traditional Italian cakes of the holidays. The original pandoro is quite difficult to make, but these are pretty easy and very tasty. They are baked in special molds, but if you do not have them, just use muffin molds.

PANDORINI

for 6 cakes or 12 muffins:
  • 75 g butter, at room temperature
  • 3 eggs (from which you need 3 yolks and just 2 whites)
  • 100 g sugar
  • 120 g flour
  • 80 g cornstarch
  • 12 g baking powder
  • ¼ teaspoon baking soda
  • ½ teaspoon vanilla extract
  • 50 ml milk
  • 1 tablespoon brandy (I used rum)
  • a pinch of salt
For dusting:
  • icing sugar

Mix the softened butter with the yolks and sugar until smooth.
Fold in the flour, cornstarch, baking powder and baking soda (use a spoon or spatula at first, then mix lightly).
Add the milk and brandy.
Whisk in a different bowl the 2 yolks with a pinch of salt.
Gently fold the whisked yolks into the batter, using a spatula.
Butter the molds and fill each one about three quarters.
Bake for about 25-30 minutes, in the preheated oven, to medium heat.
Check them with a toothpick and, if clean, turn off the heat.
Let the cakes cool for 2-3 minutes, then remove them from the molds on a wire rack. Leave them until completely cooled.
When ready to serve, cut the bottom of the cakes (if you used the special pandorini molds) and dust them with icing sugar.

Enjoy!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu