Sărbătorile
au rămas în urmă... din păcate... dar nu şi dorinţa mea de a face prăjituri
tradiţionale de Crăciun. Am găsit atâtea reţete interesante, care s-au dovedit
imposibil de făcut în cele câteva zile dinaintea şi din timpul sărbătorilor de
iarnă, că m-am gândit că nu ar fi o idee rea să le încerc în timpul anului,
până la Crăciunul viitor (care este la 342 zile depărtare). Aşa voi avea, nu
numai pentru mine ci şi pentru voi, o lungă listă de dulciuri din care să aleg
meniul pentru sărbătorile care vor încheia acest an.
Prima
reţetă din categoria “Crăciunul tot timpul anului” este de pandorini, sau “pandoro”
mici, una din prăjiturile tradiţionale ale Crăciunului italian. Reţeta originală de pandoro este cam
complicată, dar aceste miniature sunt uşor de făcut şi foarte gustoase. Se coc
în forme speciale, dar dacă nu le aveţi puteţi folosi fără nicio problemă forme
de brioşe.
PANDORINI
pentru 6
prăjituri sau 12 brioşe:
- 75 g unt, la temperatura camerei
- 3 ouă (din care vom folosi 3 gălbenuşuri şi doar 2 albuşuri)
- 100 g zahăr
- 120 g făină
- 80 g amidon
- 12 g praf de copt
- ¼ linguriţă bicarbonat de sodiu
- ½ linguriţă extract de vanilie
- 50 ml lapte
- 1 lingură coniac (eu am folosit rom)
- un vârf de sare
- zahăr pudră
Mixăm untul moale cu gălbenuşurile şi zahărul până devine cremos.
Încorporăm făina,
amidonul, praful de copt şi bicarbonatul de sodiu (folosim mai întâi o lingură
sau o spatulă, apoi mixăm puţin).
Coacem prăjiturile circa 25-30 de minute, în
cuptorul încins, la foc potrivit.
Le verificăm cu o scobitoare şi, dacă iese
curată, sunt gata.
Le lăsăm să se răcorească 2-3 minute în forme,
apoi le scoatem pe un grătar şi le lăsăm să se răcească complet.
Când vrem să le servim, tăiem partea de jos a
prăjiturilor (dacă le-am copt în formele speciale) şi le pudrăm cu zahăr.
Poftă bună!
Holidays are over... unfortunately... but not my desire of
making traditional Christmas desserts. I’ve found so many interesting recipes,
which proved to be impossible to make in the short period before and during the
winter holidays, and so I thought that it wouldn’t be a bad idea to try them
once in a while until next Christmas (which is 342 days from present). At this rate I’ll
have, for you also, a long list of sweets from where to choose the menu for
this year’s winter holidays.
The first Christmas-all-along-the-year recipe is for
pandorini, or little “pandoro”-s, one of the traditional Italian cakes of the
holidays. The original pandoro is quite difficult to make, but these are pretty
easy and very tasty. They are baked in special molds, but if you do not have
them, just use muffin molds.
PANDORINI
for 6 cakes or 12 muffins:
- 75 g butter, at room temperature
- 3 eggs (from which you need 3 yolks and just 2 whites)
- 100 g sugar
- 120 g flour
- 80 g cornstarch
- 12 g baking powder
- ¼ teaspoon baking soda
- ½ teaspoon vanilla extract
- 50 ml milk
- 1 tablespoon brandy (I used rum)
- a pinch of salt
- icing sugar
Mix the softened butter with the yolks and sugar until smooth.
Fold in the flour, cornstarch, baking powder and baking soda (use a spoon or spatula at first, then mix lightly).
Add the milk and brandy.
Whisk in a different bowl the 2 yolks with a pinch of salt.
Gently fold the whisked yolks into the batter, using a spatula.
Butter the molds and fill each one about three quarters.
Bake for about 25-30 minutes, in the preheated oven, to medium heat.
Check them with a toothpick and, if clean, turn off the heat.
Let the cakes cool for 2-3 minutes, then remove them from the molds on a wire rack. Leave them until completely cooled.
When ready to serve, cut the bottom of the cakes (if you used the special pandorini molds) and dust them with icing sugar.
Enjoy!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu