Anul trecut am descoperit Polonia în multe
feluri. Încă mai am multe de învăţat despre această ţară minunată, dar din
punct de vedere gastronomic, încet încet fac progrese importante. Nu am reuşit
să fac prăjitura lor tradiţională de Crăciun, un fel de plăcintă cu mac –
makowiec – ,dar am făcut în schimb turtă dulce, în două variante: fursecuri (pierniczcki)
şi prăjitură (piernik). Compoziţia este asemănătoare, cu miere şi multe
mirodenii. Şi sunt absolut delicioase! Hai să le vedeţi şi voi!
PS: Amândouă mi-au decorat masa de Anul Nou, cu speranţa că poate voi ajunge şi anul acesta în iubita mea Polonie.
PS: Amândouă mi-au decorat masa de Anul Nou, cu speranţa că poate voi ajunge şi anul acesta în iubita mea Polonie.
PIERNIK
- 200 g miere
- 50 g zahăr brun (muscavado)
- 50 g unt rece
- 2 ouă
- 1 linguriţă bicarbonat de sodiu
- 300 g făină
- 2 linguri mirodenii
- 2 linguri scorţişoară
- 1 lingură cardamom
- 1 lingură piper negru
- 1 lingură nucşoară
- 1 lingură ghimbir
- 2 linguriţe cuişoare
- ½ lingură anason
- ½ lingură coriandru
- ½ lingură ienibahar
- ½ lingură fenicul
- 40 g ciocolată
- 10 g unt
- 10 ml lapte
- 1-2 linguri coajă confiată de portocale, tăiată cubuleţe
Punem untul, mierea, zahărul şi o lingură de mirodenii într-o cratiţă şi dăm la foc mic.
Amestecăm cu grijă şi lăsăm pe foc până se topesc untul şi zahărul şi avem o compoziţie omogenă. Lăsăm să se răcorească.
Cernem făina şi bicarbonatul de sodiu într-un
castron, apoi adăugăm o lingură de mirodenii şi amestecăm.
Ungem cu unt şi
presărăm cu făină o formă de guguluf.
Coacem prăjitura
în cuptorul încins, la foc potrivit, circa 60 de minute. Ca să se coacă frumos,
punem pe raftul de jos al cuptorului o tavă cu apă rece.
Verificăm prăjitura
cu o scobitoare şi dacă mai este nevoie, o mai lăsăm în cuptor 5 minute, apoi o
verficăm din nou.
O putem servi
imediat sau păstra într-o pungă de celofan închisă bine, până la o săptămână
(se va păstra moale, ca în prima zi).
Pentru prezentare, putem face o glazură de ciocolată.
Topim ciocolata
şi untul pe baie de aburi.
Putem pune
deasupra cubuleţe de coajă de portocală confiată.
Poftă bună!
*********************************************************************************************
Last year I discovered
Poland in many ways. I still have a lot to learn about this wonderful country,
but from a gastronomic point of view I’m making good progress little by little.
I hadn’t had time to make their traditional Christmas cake, a poppy pie – makowiec
–, but I made instead gingerbread, in two versions: cookies (pierniczcki) and
cake (piernik). The composition is similar, with honey and lots
of spices. And they are absolutely delicious! Come and see them!
PS: Both of them decorate my New Years table, with the hope that I may get this year too in my beloved Poland.
PS: Both of them decorate my New Years table, with the hope that I may get this year too in my beloved Poland.
PIERNIK
- 200 g honey
- 50 g brown sugar (muscavado)
- 50 g cold butter
- 2 eggs
- 1 teaspoon baking soda
- 300 g flour
- 2 tablespoons spices
For the spices mix:
- 2 tablespoons ground cinnamon
- 1 tablespoon ground cardamom
- 1 tablespoon ground black pepper
- 1 tablespoon ground nutmeg
- 1 tablespoon powdered ginger
- 2 teaspoons ground cloves
- ½ tablespoon ground aniseed
- ½ tablespoon ground coriander
- ½ tablespoon ground allspice
- ½ tablespoon fennel
Chocolate icing:
- 40 g chocolate
- 10 g butter
- 10 ml milk
Plus:
- 1-2 tablespoons candied orange peel, cut
into cubes
Prepare the spices
mix. It will be enough for the cookies too and you’ll have some left. Keep the
remaining mix in an airtight jar. You can use it for other wintery cakes, hot
chocolate and others.
Place butter, honey,
sugar and one tablespoon of spices in a saucepan and put over low heat.
Stir carefully and
heat until butter and sugar are melted and the composition is smooth. Let it
cool a little.
Lightly beat the eggs
and add them to the butter mixture.
Sift the flower and
baking soda in a bowl, then fold in on tablespoon of spices.
Add the butter mixture
to the flour and stir with a wooden spoon until smooth.
Grease and dust a
gugelhupf mold.
Pour in the batter and
level.
Bake the cake in the
preheated oven, to medium heat, for about 60 minutes. To help it cool nicely,
place on the lower shelf of the oven a tray with cold water.
Check the gingerbread with
a toothpick and, if necessary, bake it for another 5 minutes, then check it
again.
When ready, leave it
in the slightly open oven until completely cooled.
Remove it from the
mold and place it on a plate.
You can either serve
it immediately or keep it in a plastic bag, well closed, up to one week (it
will still be fluffy, like in the first day).
You can make a chocolate icing to decorate the gingerbread.
Melt the chocolate and
butter over simmering water.
Then add in the milk
and whisk until smooth.
Pour the icing on top
of the cake or make a nice design using a spoon.
You can also sprinkle
some candied orange peel, cut into cubes.
Enjoy!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu