sâmbătă, ianuarie 03, 2015

Piernik


Anul trecut am descoperit Polonia în multe feluri. Încă mai am multe de învăţat despre această ţară minunată, dar din punct de vedere gastronomic, încet încet fac progrese importante. Nu am reuşit să fac prăjitura lor tradiţională de Crăciun, un fel de plăcintă cu mac – makowiec – ,dar am făcut în schimb turtă dulce, în două variante: fursecuri (pierniczcki) şi prăjitură (piernik). Compoziţia este asemănătoare, cu miere şi multe mirodenii. Şi sunt absolut delicioase! Hai să le vedeţi şi voi!
PS: Amândouă mi-au decorat masa de Anul Nou, cu speranţa că poate voi ajunge şi anul acesta în iubita mea Polonie.

PIERNIK


  • 200 g miere
  • 50 g zahăr brun (muscavado)
  • 50 g unt rece
  • 2 ouă
  • 1 linguriţă bicarbonat de sodiu
  • 300 g făină
  • 2 linguri mirodenii
Pentru amestecul de mirodenii:
  • 2 linguri scorţişoară
  • 1 lingură cardamom
  • 1 lingură piper negru
  • 1 lingură nucşoară
  • 1 lingură ghimbir
  • 2 linguriţe cuişoare
  • ½ lingură anason
  • ½ lingură coriandru
  • ½ lingură ienibahar
  • ½ lingură fenicul
Glazură de ciocolată:
  • 40 g ciocolată
  • 10 g unt
  • 10 ml lapte
Plus:
  • 1-2 linguri coajă confiată de portocale, tăiată cubuleţe

Pregătim amestecul de mirodenii. Ne va ajunge şi pentru fursecuri şi ne va mai rămâne. Îl păstrăm într-un borcan închis bine şi îl putem folosi şi la alte prăjituri de sezon, la ciocolată caldă etc.



Punem untul, mierea, zahărul şi o lingură de mirodenii într-o cratiţă şi dăm la foc mic.


Amestecăm cu grijă şi lăsăm pe foc până se topesc untul şi zahărul şi avem o compoziţie omogenă. Lăsăm să se răcorească.



Batem uşor ouăle şi le încorporăm în amestecul de unt.



Cernem făina şi bicarbonatul de sodiu într-un castron, apoi adăugăm o lingură de mirodenii şi amestecăm.



Turnăm amestecul de unt peste făină şi amestecăm bine cu o lingură de lemn.




Ungem cu unt şi presărăm cu făină o formă de guguluf.
Turnăm în formă aluatul de turtă dulce şi nivelăm bine.


Coacem prăjitura în cuptorul încins, la foc potrivit, circa 60 de minute. Ca să se coacă frumos, punem pe raftul de jos al cuptorului o tavă cu apă rece.
Verificăm prăjitura cu o scobitoare şi dacă mai este nevoie, o mai lăsăm în cuptor 5 minute, apoi o verficăm din nou.
Când este gata, o lăsăm în cuptorul întredeschis până se răceşte complet.


O răsturnăm apoi pe un platou.



O putem servi imediat sau păstra într-o pungă de celofan închisă bine, până la o săptămână (se va păstra moale, ca în prima zi).

Pentru prezentare, putem face o glazură de ciocolată.
Topim ciocolata şi untul pe baie de aburi.



Adăugăm apoi laptele şi amestecăm bine.



Turnăm glazura peste prăjitură sau o aranjăm frumos cu o lingură.


Putem pune deasupra cubuleţe de coajă de portocală confiată.


Poftă bună!












*********************************************************************************************

Last year I discovered Poland in many ways. I still have a lot to learn about this wonderful country, but from a gastronomic point of view I’m making good progress little by little. I hadn’t had time to make their traditional Christmas cake, a poppy pie – makowiec –, but I made instead gingerbread, in two versions: cookies (pierniczcki) and cake (piernik). The composition is similar, with honey and lots of spices. And they are absolutely delicious! Come and see them!
PS: Both of them decorate my New Years table, with the hope that I may get this year too in my beloved Poland.

PIERNIK

  • 200 g honey
  • 50 g brown sugar (muscavado)
  • 50 g cold butter
  • 2 eggs
  • 1 teaspoon baking soda
  • 300 g flour
  • 2 tablespoons spices
For the spices mix:
  • 2 tablespoons ground cinnamon
  • 1 tablespoon ground cardamom
  • 1 tablespoon ground black pepper
  • 1 tablespoon ground nutmeg
  • 1 tablespoon powdered ginger
  • 2 teaspoons ground cloves
  • ½ tablespoon ground aniseed
  • ½ tablespoon ground coriander
  • ½ tablespoon ground allspice
  • ½ tablespoon fennel
Chocolate icing:
  • 40 g chocolate
  • 10 g butter
  • 10 ml milk
Plus:
  • 1-2 tablespoons candied orange peel, cut into cubes

Prepare the spices mix. It will be enough for the cookies too and you’ll have some left. Keep the remaining mix in an airtight jar. You can use it for other wintery cakes, hot chocolate and others.
Place butter, honey, sugar and one tablespoon of spices in a saucepan and put over low heat.
Stir carefully and heat until butter and sugar are melted and the composition is smooth. Let it cool a little.
Lightly beat the eggs and add them to the butter mixture.
Sift the flower and baking soda in a bowl, then fold in on tablespoon of spices.
Add the butter mixture to the flour and stir with a wooden spoon until smooth.
Grease and dust a gugelhupf mold.
Pour in the batter and level.
Bake the cake in the preheated oven, to medium heat, for about 60 minutes. To help it cool nicely, place on the lower shelf of the oven a tray with cold water.
Check the gingerbread with a toothpick and, if necessary, bake it for another 5 minutes, then check it again.
When ready, leave it in the slightly open oven until completely cooled.
Remove it from the mold and place it on a plate.
You can either serve it immediately or keep it in a plastic bag, well closed, up to one week (it will still be fluffy, like in the first day).

You can make a chocolate icing to decorate the gingerbread.
Melt the chocolate and butter over simmering water.
Then add in the milk and whisk until smooth.
Pour the icing on top of the cake or make a nice design using a spoon.
You can also sprinkle some candied orange peel, cut into cubes.

Enjoy!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu