marți, iulie 30, 2013

Bolo Escuro de Azeitão


Aceasta este o prăjitură tradiţională din regiunea Azeitão, din districtul portughez Setúbal.
Deşi sunt necesare multe ingrediente, este destul de uşor de preparat şi, dacă mai este nevoie să subliniez, foarte bună, aromată şi pufoasă.



Avem nevoie de:
  • 2 linguriţe bicarbonat de sodiu
  • 2 linguriţe drojdie uscată (update: în portugheză se menţionează de fapt praful de copt – am avut o mică scăpare la traducere; puteţi totuşi să folosiţi oricare din cele două variante cu încredere)
  • 2 linguri cacao
  • 2 linguriţe scorţişoară
  • 2 linguri unt
  • 250 g făină
  • 500 g zahăr brun (muscovado)
  • 500 ml lapte
  • 6 ouă
  • coaja rasă de la o lămâie
Reţeta originală cerea şi fructe confiate, după preferinţă, date prin făină. Eu n-am avut, aşa că nu am pus. O idee de a reinterpreta această reţetă tradiţională ar fi înlocuirea fructelor confiate cu bucăţi de ciocolată.

Ca de obicei, pregătim tava, ungându-o cu unt şi tapetându-o cu făină. Eu am folosit o formă de guguluf. Apoi preîncălzim cuptorul la foc potrivit.

Începem prin a amesteca făina cu bicarbonatul de sodiu, scorţişoara, drojdia uscată şi cacaoa.


Batem ouăle cu zahărul, până ce acestea îşi măresc volumul. Adăugăm coaja de lămaie, untul şi făina. Amestecăm bine, iar la sfârşit adăugăm laptele treptat. Daca vreţi să puneţi fructe confiate, acum este momentul să le adăugaţi compoziţiei.




Turnăm compoziţia în forma pregatită dinainte. Dăm prăjitura la cuptor, pentru aproximativ 50 de minute. Folosim şi testul scobitorii pentru a ne asigura ca prăjitura este gata.



O lăsăm să se răcească puţin în forma, apoi o răsturnăm pe un grătar pană se răceşte complet.


Când s-a răcit, o aşezăm pe un platou. Eu am pudrat-o cu zahăr amestecat cu scorţişoară.




Poftă bună!


******************************************************************************************************

This is a traditional cake from Azeitão, a region in the county of Setúbal, Portugal.
Although it requires many ingredients, it is quite easy to make and, if I still need to say, very good, flavored and fluffy.

We need:
  • 2 teaspoons baking soda
  • 2 teaspoons dry yeast (update: in Portuguese it’s actually mentioned the baking powder – I had a slip when translating; you can however use one or the other with plein confidence)
  • 2 tablespoons cocoa
  • 2 teaspoons cinnamon
  • 2 tablespoons butter
  • 250 g flour
  • 500 g brown sugar (muscovado)
  • 500 ml milk
  • 6 eggs
  • grated zest from one lemon
The original recipe required also candied fruits, passed through some flour before added to the composition. I didn’t have, so I didn’t use. One way to reinterpret this traditional recipe would be to substitute the candied fruits with chocolate drops.

As usual, we prepare the form, by greasing it with butter and dusting it with flour. I used a gugelhupf form. We then preheat the oven at medium heat.

We start by mixing the flour with the baking soda, the cinnamon, the dry yeast and the cocoa. We mix the eggs with the sugar, until smooth. We add the lemon zest, the butter and the flour. We mix well and then add gradually the milk. If you want to put candied fruits, now is the time to add them to the composition.

We pour the composition in the form and put it in the oven for about 50 minutes. We should use the little stick test to make sure the cake is ready.
We let it cool in the form, then overturned on a grid to cool completely.

Once cooled, we put the cake on a tray. I powdered it with sugar and cinnamon.

Enjoy!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu