vineri, iulie 26, 2013

Budincă de orez cu parfum de Provence / Lavender flavored rice pudding


Ieri am intrat cu mult entuziasm în bucătărie şi, pe lângă prăjitura portugheză cu mălai, am făcut şi o budincă dulce de orez. Vă prezint astăzi reţeta, pentru că ieri nu am mai apucat să o scriu.

Budinca mea este o reinterpretare a budincii otomane prezentate de Ana Maria pe site-ul ei Just Love Cookin' (găsiţi reţeta aici). Am încercat în urmă cu câteva săptămâni reţeta originală, aromată cu apă de trandafir şi lăsată la cuptor pentru a prinde crusta - minunată! Simţeam cum creşte o tufă de trandafiri parfumaţi în gura mea.
De data aceasta am ales să îi schimb aroma, şi în loc de apă de trandafir am folosit lavandă. Iată cum un desert otoman s-a transformat într-o evocare a lanurilor de lavandă din Provence.


Deşi aroma este singura schimbare pe care am adus-o reţetei originale, am să v-o prezint integral. Este chiar uşor de făcut, iar rezultatul divin!

În ordinea întrebuinţării, avem nevoie de:
  • 130 g orez cu bobul rotund
  • 1 litru apă
  • puţină sare
  • 1 litru lapte
  • 1-2 linguriţe de lavandă
  • 200 g zahăr
  • 75 g amidon
  • 50-80 ml apă

Punem orezul la fiert într-un litru de apă cu puţină sare. Lăsăm să fiarbă la foc domol, până ce orezul absoarbe aproape toată apa.


Între timp, punem laptele la fiert cu florile de lavandă - eu am folosit o singură linguriţă, ceea ce i-a dat o aromă discretă, delicată. Dacă vreţi să fie mai aromat, puteţi să puneţi un pic mai mult. Laptele nu trebuie să fiarbă prea mult, doar să se încălzească pentru a prinde aroma de lavandă. Înainte să-l turnăm peste orez, putem să îl strecurăm. Eu am preferat să las florile în lapte ca să elibereze în continuare aroma.


După ce am pus laptele, adăugăm zahărul şi amestecăm. Lăsăm să fiarbă, amestecând din când în când. La primul clocot, amestecăm amidonul cu 50-80 ml apă, apoi adăugăm treptat câte puţin lapte, încălzind astfel amestecul de amidon. Călduţ, îl turnăm peste orez şi amestecăm cam 1-2 minute, apoi stingem focul. Orezul este încă moale, dar se va mai închega pe măsură ce se răceşte.



Acum avem două variante:
Punem budinca în castronele clătite cu apă rece şi o lăsăm să se răcească. O punem apoi la frigider. O servim rece, simplă sau pudrată cu scorţişoară. Pentru efect, putem să presărăm câteva flori de lavandă.

A doua variantă, cea pe care am ales-o eu, este să punem budinca în forme care pot fi folosite în cuptor (eu nu am forme mici, aşa că am pus toată budinca într-o cratiţă). Le lăsăm în cuptor 10-15 minute, la grill, până se formează o crustă negricioasă deasupra. Este minunată! Cred că se poate folosi şi arzătorul pentru crema de zahăr ars, în cazul acesta nemaifiind nevoie să le ţinem la cuptor (sper să primesc şi eu unul, doar mai e puţin până la Crăciun:) ).


Închideţi ochii şi delectaţi-vă cu această budincă cu parfum de Provence! Vă plimbaţi într-un lan de lavandă, nu e aşa?



******************************************************************************************************

Yesterday I came in the kitchen with so much enthusiasm that I made not only the Portuguese cornmeal cake, but also a rice pudding. I will present the recipe today, as yesterday I hadn't had time to write it down.

My pudding is a reinterpretation of the Ottoman pudding presented by Ana Maria on her website Just Love Cookin' (you can find the recipe here). I tried her recipe some weeks ago, flavoring the pudding with rose water and then putting it in the oven to get a nice crust - wonderful! I almost felt like a bush of fragrant roses was blooming in my mouth.
This time I chose to change the flavor, using lavender instead of the rose water. And this is how an Ottoman dessert came to evoke the lavender fields of Provence.

Although the flavor is the only change I made to the original recipe, I will present it entirely. Is so easy to make and the result is divine!

In the order of the employment, we need:
  • 130 g round-grain rice
  • 1 l water
  • a pinch of salt
  • 1 l milk
  • 1-2 teaspoons lavender
  • 200 g sugar
  • 75 g cornstarch
  • 50-80 ml water

We put the rice to boil in a pot with 1 l of water and a pinch of salt, at low heat, until the rice absorbed much of the water.
Meanwhile, we put the milk to warm in a pan, adding the lavender flowers - I used only one teaspoon, which gave a delicate flavor. If you want the pudding to have more flavor, you can use a little more lavender. The milk doesn't have to boil, just to heat up to become flavored. We can filter the milk before pouring it over the rice. I preferred not to do it and leave the flours for them to release more flavor.

After adding the milk, we add the sugar and mix gently. We let them boil, mixing from time to time. When it start to bubble, we mix the cornstarch with 50-80 ml water, then add gradually a few tablespoons of milk, so that the mixture of cornstarch to become warmer. We then pour the mixture over the rice and mix continuously for about 1-2 minutes, then take the pot off the heat. The pudding is still smooth, but it will thicken once it cools.

Now we have two possibilities:
We pour the pudding in small bowls rinsed with cold water and let it cool. Then we put it in the fridge. We serve it cold, natural or powdered with cinnamon. For a nice presentation, we can sprinkle some lavender flowers.

The second possibility, which I chose, is to put the pudding in forms for the oven (I don’t have small forms, so I put all the pudding into one saucepan). We put it in the oven for 10-15 minutes, with the grill on, until a black crust is formed on top. It’s wonderful! I think you can also use the crème brulée bruner, in this case no needing the oven (maybe I’ll get one too, it’s not that much left until Christmas :) ).

Now close your eyes and enjoy this Provence flavored pudding! You’re walking in a field of lavender, aren’t you?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu