marți, iulie 30, 2013

Papas de Milho


Am pregătit pentru voi încă un dulce portughez: papas de milho, o reţetă tradiţională din Fornos de Algodres, regiunea Guarda. Pe scurt, este un fel de terci de mălai cu lapte... Varianta mai lungă: este un desert absolut minunat, de care te îndrăgosteşti iremediabil în ciuda simplităţii sale.



Deşi este mai degrabă un desert invernal, am ţinut să-l fac acum (mă pregătesc pentru la iarnă :) ) – tot citeam zilele trecute că este mai bine pe căldură mare să bei băuturi calde şi să mănânci mâncăruri fierbinţi şi iuţi decât îngheţate, sucuri reci etc. Aşa că am ales să mă delectez cu acest papa(s) de milho şi sper că o veţi face şi voi, măcar la iarnă.

După cum spuneam, este un desert foarte simplu, deci avem nevoie doar de:
  • 200 g mălai (preferabil fin)
  • 750 ml lapte
  • 150 g zahăr (se poate şi mai puţin)
  • puţină sare
  • scorţişoară
Din aceste cantităţi ies patru porţii.

Punem mălaiul în apă rece pentru 1-2 ore. Eliminăm ce s-a ridicat la suprafaţă, apoi scurgem mălaiul şi îl punem la foc în apă cu puţină sare – apa nu trebuie să depăşească prea mult nivelul mălaiului.




Când mălaiul a abosorbit aproape toată apa, adăugăm laptele treptat, amestecând continuu. Adăugăm la sfârşit zahărul şi mai lăsăm puţin pe foc.




Punem terciul obţinut în castronele şi presărăm scorţişoară.



Poftă bună!


******************************************************************************************************

I made for you another Portuguese sweet: papas de milho, a traditional recipe from Fornos de Algodres, in the region of Guarda. In few words, it’s a kind of cornmeal porridge with milk… In more words: it’s an absolutely wonderful dessert, which one falls in love in spite of its simplicity.
Although is rather a wintery dessert, I wanted to make it now (well, I’m preparing for winter :) ) – I just read the other days that when it’s hot it’s better to drink hot drinks and eat hot spicy food than ice-creams, cold beverages etc. So I chose to have a feast with these papas de milho and I hope you’ll do the same, if not now during the cold wintery evenings.

As I said, it’s quite simple, so we need just:
  • 200 g cornmeal (finely ground is better)
  • 750 ml milk
  • 150 g sugar (you can put less if you want)
  • a pinch of salt
  • cinnamon
These quantities are enough for four people.

We put the cornmeal in cold water for about 1-2 hours. We eliminate anything that rose to the surface, then drain the cornmeal and put it to boil in a pot with water and a pinch of salt – the water mustn’t surpass too much the cornmeal.
When the cornmeal absorbed most of the water, we add gradually the milk and keep stirring. We then add the sugar and leave it another few minutes on heat.
We pour the porridge into small bowls and sprinkle cinnamon on top.

Enjoy!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu