Sinceră să fiu, nu îmi amintesc când mi-am îndreptat atenţia prima oară către
minunata regiune Provence. Parcă dintotdeauna mi-am dorit să alerg prin
cămpurile de lavandă, să mă arunc în marea violetă şi, îmbătată de parfumul
relaxant, să privesc cerul limpede care veghează din înălţimi.
Până voi ajunge să-mi
îndeplinesc acest vis, mă voi delecta cu dulciuri înnobilate de parfumul şi
aroma lavandei.
Şi voi deschide “festivalul” lavandei cu o
reţetă pe care am descoperit-o pe site-ul Cătălinei, Kiss The Cook (reţeta originală aici):
Aluat:
- 250 g făină
- 125 g unt
- 50 ml melasă sau 50 g zahăr (eu îl prefer pe cel brun)
- 50 ml lapte
- puţină sare
- 15-20 caise
- 100 ml melasă sau 100 g zahăr
- 1-2 linguriţe flori de lavandă
- 50 g unt
Începem cu aluatul,
care va trebui să se odihnească la rece până să-şi îndeplinească nobila misiune
de a înveli caisele aromatizate şi de a le proteja de focul din cuptor.
Avem două variante: să
lucrăm cu mâna sau sa ne ajutăm de robotul de bucătărie. Eu am ales varianta a
doua, şi pentru că este mai rapid, dar şi pentru că, din toate încercările
făcute, cel mai bun aluat mi-a ieşit cel făcut cu robotul – promit însă să mai
lucrez la varianta manuală, până voi avea un rezultat de care să mă
mândresc.
Tăiem untul cubuleţe
şi-l dăm puţin la congelator, să fie rece. Între timp, cernem făina.
Punem apoi în robot făina,
zahărul (eu mai aveam puţină melasă şi am preferat să o folosesc la caramel),
sarea şi untul scos de la congelator. Lăsăm robotul să-şi facă treaba: după câteva
zeci de secunde, obţinem nişte firimituri mari, precum un amestec de orez şi
făină. În lipsa robotului, ingredientele trebuie frământate uşor cu vârful
degetelor până se obţine acelaşi rezultat.
Adaugăm apoi laptele
şi amestecăm, în robot sau cu mâinile, până obţinem o cocă omogenă. O adunăm
sub formă de bilă, o învelim în folie de plastic şi o lăsăm la frigider, cel
puţin o jumătate de oră, chiar o oră – cu cât va sta mai mult, cu atât va fi
mai fraged aluatul.
Spălăm caisele şi le
tăiem jumătăţi.
Pregătim caramelul,
punând într-o crăticioară melasa (mie nu mi-a ajuns ce mai aveam în cămară, aşa
că am completat cu zahăr brun) şi florile de lavandă. O lăsăm la foc mic.
Când caramelul este
gata, adăugăm untul, bucăţele, şi amestecăm cu o lingură de lemn.
Turnăm crema obţinută
într-o tavă de tartă şi o întindem repede cu lingura.
Peste crema de caramel
punem jumătăţile de caise cu partea tăiată în jos, până acoperim toată
suprafaţa tăvii.
Preîncălzim cuptorul, ca
să poată primi în căldura sa tarta.
Scoatem aluatul din
frigider şi, între două foi de copt, îl întindem bine, până obţinem o foaie de
mărimea tăvii. Învelim cu blândeţe caisele şi presăm foaia pe marginea tăvii. Ca
să nu riscăm să se umfle (ceea ce mi s-a întâmplat), putem să o înţepăm din loc în loc cu o furculiţă.
Dăm tava la cuptor, la
foc potrivit (circa 180°) pentru 30-45 de minute – ne lăsăm cu toată încrederea
pe mâna testului scobitorii!
Lăsăm tarta să se
răcorească în cuptor, apoi o răsturnăm pe un platou.
Poftă bună!
******************************************************************************************************
I honestly can’t
remember when my attention was drawn for the first time by the beautiful region
of Provence. It seems like I always wanted to run through the lavender fields,
to fall into the violet see and, surrounded by the relaxing perfume, to watch
the blue sky watching over me from far above.
Until I’ll get to
fulfill my dream, I’ll feast myself with sweets ennobled by the perfume and
flavor of the lavender.
So, I’ll open the
lavender “festival” with a recipe that I discovered on Cătălina’s website, Kiss
The Cook (you can find the original recipe here):
LAVENDER
FLAVORED TARTE TATIN WITH APRICOTS
Pastry:
- 250 g flour
- 125 g butter
- 50 ml molasses or 50 g sugar (I prefer brown sugar)
- 50 ml milk
- a pinch of salt
- 15-20 apricots
- 100 ml molasses or 100 g sugar
- 1-2 teaspoons lavender flowers
- 50 g butter
We start with the
pastry, which will have to rest in the fridge until fulfill its noble mission
of tucking the apricots and protect them from the heat in the oven.
We have two ways of
doing this: either by hand or with the food processor. I used the food processor
not only because it’s faster this way, but also because, from all my attempts,
the best dough that I obtained was with the food processor – but I promise to
keep trying the “hand” way, until I’ll be proud of my result.
We cut the butter in
small pieces and put it in the refrigerator. Then, we sift the flour.
We put in the food
processor the flour, the sugar (I only had a small quantity of molasses, so I
preferred to use it for the caramel), the salt and the butter from the
refrigerator. We let the food processor do its job: in just few seconds, we’ll
obtain big crumbs, like a mix of rice and flour. Using our hands, we have to
work with our fingertips till we get the same result.
We then add the milk
and mix, in the food processor or with our hands, until the pastry is smooth.
We make a ball and cover it with a plastic sheet, then put it in the fridge for
at least half an hour, or even one hour – the longer it stays there, the softer
it will get.
We wash the apricots and
cut them in halves.
We prepare the
caramel, putting in a saucepan the molasses (what I had wasn’t enough, so I
adding some brown sugar) and the lavender flowers. We let it on low heat.
When the caramel is
ready, we add the butter, cut in pieces, and mix with a wooden spoon.
We pour this cream
into a tart form and spread it with the spoon.
Over the caramel cream
we put the halves of apricots, with the cut part downward, until the whole
surface is covered.
We preheat the oven,
so that it will be warm when the tart will be ready to go in.
We remove the pastry
from the fridge and, between two parchment sheets, we roll it until obtaining a
pastry sheet big as our tart form. We gently tuck the apricots and press the
pastry sheet on the edges of the tart form. We can sting it with a fork here
and there to avoid the pastry to puff (which happened to me).
We put the tray in the
oven, at medium heat (about 180° Celsius) for 30-45 minutes – not to
forget the test with a small stick!
We let the tart to
cool in the oven for a few minutes, then overturn it on a plate.
If you long too much for it and it’s not yet completely cooled, you can eat it while it’s warm
too.
Enjoy!
Ai pus si la pachet?
RăspundețiȘtergereda :)
Ștergere