joi, iulie 25, 2013

Prăjitura cu mălai a copilăriei... portugheze / The cornmeal cake of... Portuguese childhood


Cu această reţetă vă invit să păşim împreună pe un alt tărâm fermecat pentru mine: Portugalia şi ale ei dulciuri. Nu am ajuns încă acolo, dar am început să învăţ limba portugheză – care e fascinantă –, am mâncat dulciuri portugheze aduse de sora mea de la “mama” lor şi am încercat eu singură să aduc Portugalia pe masă prin reţetele portugheze de dulciuri sau de cod pe care le-am pregătit şi continui să o fac.

Originea multor dulciuri portugheze se leagă de viaţa monahală. Este vorba de aşa-numitele doçaria conventual, printre care faimoasele pastéis de Belém. Am să vă povestesc mai pe larg când o să vă mai prezint reţete portugheze. Ceea ce cred totuşi că ar trebui să ştiţi, fiind o caracteristică a acestei bucătării (o concluzie la care am ajuns în urma experienţelor mele culinare), este că dulciurile portugheze sunt foarte, dar foarte dulci – evident, puteţi micşora cantitatea de zahăr; eu nu am făcut-o până acum – şi, în general, se fac cu foarte multe ouă (uneori doar gălbenuşuri). Deci nu sunt dulciuri care să fie mâncate în cantităţi mari şi mereu (deşi la cât de bune sunt...), ci poate mai rar – dar aşteptarea merită! Şi vă rog să nu mă credeţi pe cuvânt, ci să le încercaţi în bucătăria voastră, nu veţi regreta.


Dar să revin la prăjitura cu mălai. Am preluat reţeta de aici, este foarte simplu de făcut şi nu necesită decât trei ingrediente:
  • 3 ouă
  • 280 g mălai fin (în reţeta originală se folosesc 2 pahare de 200 ml cu mălai; eu am cântărit cantitatea obţinută aşa şi mi-a dat 280 g; cred totuşi că a fost puţin cam mult – prăjitura a ieşit pufoasă, dar mălaiul a rămas cam uscat; v-aş sfătui deci să încercaţi cu mai puţin mălai, cam 250 g – aşa voi face şi eu data viitoare şi voi reveni cu observaţii)
  • 180 g zahăr
Plus un cubuleţ de unt şi vreo 2 linguri de mălai pentru tapetat tava.

Pregătim o tavă potrivită ca mărime (eu am folosit una de vreo 25 cm în diametru şi mi-a ieşit destul de înaltă prăjitura), ungând-o cu unt şi tapetând-o cu mălai. Preîncălzim cuptorul la o temperatură potrivită.

Separăm ouăle şi batem albuşurile spumă (cu puţină sare). Adăugăm gălbenuşurile şi continuăm să batem bine. Adăugăm apoi zahărul, iarăşi batem şi la sfârşit punem mălaiul. Batem bine.


Turnăm compoziţia în tavă şi o dăm la cuptor pentru circa 15 minute – testul scobitorii!



O lăsăm să se răcească şi o porţionăm.
Gata. Poftă bună!



******************************************************************************************************

With this recipe I invite you to come with me to another enchanted land for me: Portugal and its sweets. Until now, I haven’t had the chance to go there, but I started to learn Portuguese – which is a fascinating language –, I ate Portuguese sweets brought from my sister from “their home” and I tried to bring Portugal on my table through the Portuguese recipes of sweets or codfish that I prepared so far and I continue doing so.

The origin of many Portuguese sweets is linked with the monastic life. It’s the so-called doçaria conventual, among which are the famous pastéis de Belém. I will tell you more about this along with this journey through the Portuguese cuisine. But I think you should now something that I consider, after my culinary experiences, as a characteristic of Portuguese sweets: these sweets are really very very sweet – you can obviously put less sugar; I haven’t done it so far – and, generally, they require many eggs (sometimes just the yolks). So they are not sweets that can be eaten in large quantities and all the time (although they are incredibly yummy), but maybe less often – the waiting is well rewarded! And please, don’t take my word for it, but try them yourselves, you won’t regret it.

But let’s come back to my cornmeal cake. I took the recipe from here, it’s very easy to make and doesn’t require more than three ingredients:
  • 3 eggs
  • 280 g fine cornmeal (in the original recipe, there are required 2 cups of 200 ml with cornmeal; I weighed the two cups and I obtained 280 g; however, I think I might have used a little too much cornmeal – the cake was fluffy, but the cornmeal was a little dry; so, I would advise you to use less, around 250 g – I will do so the next time and come back with observations)
  • 180 g sugar
Plus some butter and about 2 tablespoons of cornmeal for the tray.

We prepare a medium tray (I used one with a diameter of 25 cm and the cake was ok in height) by greasing it with butter and sprinkling cornmeal. Then we preheat the oven at medium heat.

We separate the eggs and mix the whites until stiff (with a pinch of salt). Then we add the yolks and keep mixing very well. We add the sugar, mix again and finally add the cornmeal. We mix very well.
We pour the composition into the tray and put the tray in the oven for about 15 minutes – don’t forget to check the cake with a little stick!

We let the cake to cool and then portion it.
It’s ready. Enjoy!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu