miercuri, august 21, 2013

Îngheţată cu rozmarin / Rosemary ice-cream


Nu am uitat de reţetele cu rozmarin promise. Alte două bunătăţi au fost încercate în bucătăria mea şi merită date mai departe, pentru cei care nu le-au descoperit până acum
Prima este:

ÎNGHEŢATĂ CU ROZMARIN


Am schimbat puţin reţeta originală, cu toate acestea rezultatul nu a dezamăgit, ba din contră.

Pentru o cutie de 900 ml, avem nevoie de:
  • 350 ml lapte condensat (eu am găsit la cutie de carton, exact în această cantitate)
  • 150 ml lapte (de preferat cu mai multă grăsime)
  • o jumătate de baton de vanilie
  • 3 crenguţe de rozmarin (dacă sunt mari puneţi 2, eu am avut mai micuţe)
  • 100 g zahăr
  • 3 gălbenuşuri

Începem pregătirile cu o zi înainte, pentru a lăsa laptele să prindă aroma de rozmarin. Deci, punem pe foc laptele condensat si cel dulce cu batonul de vanile crestat şi crenguţele de rozmarin. Când începe să fiarbă, luăm cratiţa de pe foc şi lăsăm amestecul să se răcească, apoi îl punem în frigider până a doua zi.


Punem din nou amestecul pe foc, iar când dă primul clocot stingem focul. Strecurăm amestecul sau scoatem cu o lingură batonul de vanilie şi rozmarinul.


Batem bine gălbenuşurile cu zahăr până devin cremoase. 


Adăugăm câte puţin din amestecul de lapte şi amestecăm, până compoziţia devine lichidă. O turnăm apoi peste laptele rămas şi dăm din nou pe foc. Amestecăm din când în când să nu se prindă şi stingem focul înainte să înceapă să fiarbă.


Punem cratiţa în apă rece, iar când amestecul s-a răcit, îl dăm la frigider pentru cel puţin 30 de minute.
Eu am folosit în continuare aparatul de îngheţată, la programul de 30 de minute. A ieşit însă destul de moale, aşa că am transferat îngheţata într-o cutie şi am lăsat-o puţin la congelator.


O altă variantă, în lipsa aparatului, este să punem compoziţia la congelator şi la fiecare oră amestecăm bine pentru a preveni formarea acelor de gheaţă. Când consistenţa ne este pe plac, scoatem îngheţata şi o servim.
Eu am savurat-o în compania unor biscuiţi cu rozmarin, a căror reţetă urmează.



Poftă bună!


******************************************************************************************************

I didn't forget my promise about some other rosemary recipes. Two other treats were tried in my kitchen and deserve to be shared with others, who maybe didn't had the chance to see them till now.
The first is:

ROSEMARY ICE-CREAM

I change a little the original recipe, but the result didn't dissapoint me, on the contrary.
For an ice-cream pack of 900 ml, we need:
  • 350 ml condensed milk (I found a milk carton of this exact capacity)
  • 150 ml milk (it's better if it has more fat)
  • half of a vanilla bean
  • 3 sprigs of rosemary (if they are big put just 2, mine were little)
  • 100 g sugar
  • 3 yolks

We start the preparations a day earlier, leaving the milk to absorb all the flavor of the rosemary. So, we put in a saucepan, to boil, the condensed milk and the normal milk with the vanilla bean and the sprigs of rosemary. When the mixture starts to boil we take it off the heat and leave it to cool, then put it in the fridge till the next day.
We then put the mixture back on heat and remove it when it starts to boil. We filter it or just use a spoon to remove the vanilla bean and the rosemary.
We mix the yolks with the sugar until smooth. Then we add a few tablespoons of the milk mixture and stir, until the yolks are more liquid. We add the yolk mixture over the remaining milk and put it back on heat. We mix from time to time and remove the saucepan before the mixture starts to boil.
We put the saucepan in cold water, and when the mixture is cooled we put it in the fridge for at least 30 minutes.
I then used the ice-cream machine, for 30 minutes. It was still soft, so I put the ice-ceam in an ice-cream pack and left it in the freezer for a while.
Another way to do it, without the ice-cream machine, is to put the mixture in the freezer and mix it every hour to prevent the ice pins. When we like the consistency of the ice-cream, we take it out and serve it.
I enjoyed it with some rosemary biscuits, which recipe I will reveal in a future post.

Enjoy!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu