Iubesc la nebunie piersicile, în
starea lor naturală, dar şi înnobilând diverse deserturi.
Azi am fost la piaţă
să-mi pregătesc congelatorul pentru la iarnă cu zmeură şi afine, dar am luat şi
nişte piersici pentru că am vrut să încerc această plăcintă, care mi-a făcut cu
ochiul prin combinaţia de piersici şi cardamom.
PLĂCINTĂ AROMATĂ CU PIERSICI
Aluat:
- 250 g făină
- 1,5 linguriţe zahăr
- 1 linguriţă sare
- 180 g unt rece, tăiat cubuleţe
- 4 linguri apă rece
- 130 g zahăr
- 1 linguriţă extract de vanilie sau jumătate de păstaie de vanilie
- 3 linguri făină
- 1 linguriţă cardamom măcinat
- 6 piersici
- 20 g unt, tăiat cubuleţe
- 1 ou
- 2 linguriţe zahăr
Incepem cu aluatul, care trebuie să se odihnească la
frigider. Cel mai simplu este să folosim robotul, în lipsa lui ne ajutăm de o
furculiţă şi de degete.
Amestecăm făina cu zahărul şi sarea. Peste făină
punem untul şi lăsăm robotul să le amestece până ce obţinem un aspect de orez
dat prin făină – nu durează mult. Adăugăm apoi 4 linguri de apă rece şi mai
amestecăm până devine un aluat omogen.
Il învelim într-o folie de plastic şi îl dăm la
frigider pentru cel puţin o oră.
Pentru
umplutură, spălăm bine piersicile şi le tăiem felii sau bucăţi mai mari.
Amestecăm
zahărul cu vanilia, făina şi cardamomul.
Presărăm acest amestec peste
piersici şi agităm puţin castronul pentru ca toate bucăţile de fructe să fie
acoperite.
Ungem cu unt o tavă de
aproximativ 25 cm diametru.
Scoatem aluatul de la frigider,
îl împărţim în două (o parte să fie ceva mai mare) – putem face asta înainte să
băgăm aluatul în frigider, eu am uitat –, luăm bucata mai mare şi o întindem
între două foi de copt cât să poată acoperi fundul tăvii şi marginea.
Punem foaia în tavă, răsturnăm
piersicile, le aranjăm frumos şi punem peste cubuleţele de unt.
Intindem şi cealaltă bucată de
aluat şi cu ea acoperim fructele. Imbinăm bine marginile aluatului, îl ungem cu
ou, presărăm zahăr şi facem cu cuţitul nişte crestături. Eu am
pus şi câteva păstăi de cardamom pentru decor.
Punem plăcinta în cuptorul
preîncălzit la 180º şi o lăsăm o oră. Trebuie să se rumenească deasupra, iar
prin crestături să iasă un sos gros de la piersici.
O lăsăm să se răcească şi o
servim simplă sau alături de ceva vanilat (îngheţată, budincă, sos).
Poftă bună!
******************************************************************************************************
I absolutely love peaches, to eat them as they are and
to make them the star of a dessert.
Today I went to the market in order to prepare my
refrigerator for the winter with some raspberry and blueberry, and I also
bought some peaches, because I wanted to try this pie, which was so interesting
because of the combination peaches-cardamom.
PEACH PIE WITH CARDAMOM
Pastry:
- 250 g flour
- 1,5 teaspoons sugar
- 1 teaspoon salt
- 180 g cold butter, cut into pieces
- 4 tablespoons cold water
- 130 g sugar
- 1 teaspoon vanilla extract or half of a vanilla bean
- 3 tablespoons flour
- 1 teaspoon ground cardamom
- 6 peaches
- 20 g butter, cut into pieces
- 1 egg
- 2 teaspoons sugar
We start with the pastry, which must rest in the
fridge. The easiest way is to use the food processor, but our fingers and a
fork can do miracles too.
We mix the flour with the sugar and salt. We then add
the butter and let the food processor mix them until they look like rice mixed
with flour – it won’t take long. We add the 4 tablespoons of cold water and mix
until the ingredients come together.
We wrap the pastry in a plastic sheet and let it rest
in the fridge for at least one hour.
For the
filling, we wash the peaches and cut them into slices or large pieces.
We mix
the sugar with the vanilla, flour and cardamom.
We sprinkle this mixture over the peaches and shake
the bowl until all the pieces are covered with it.
We grease a 25 cm tray.
We take the pastry out of the fridge,
divide it in two parts (one bigger) – we can do this before putting the pastry
in the fridge, I just forgot to do it –, take the bigger part and, between two
parchment sheets, we roll it until obtaining a pastry sheet big enough to cover
the tray and the margins.
We put the pastry in out tray, then
the peaches, which we arrange nicely, and the diced butter.
We roll the other piece of the pastry
and gently cover with it the fruits. We join the two pastry sheets, brush the
top pastry with the egg, sprinkle some sugar and make some notches with a knife. I also sprinkled
some cardamom pods just for the looks.
We put the pie in the preheated oven
(180º Celsius) and leave it there for one hour. The pastry must be golden-brown,
and through the notches we must see coming out a thick sauce from the fruits.
We let it cool and serve it simple or
together with vanilla ice-cream, pudding or sauce.
Enjoy!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu