luni, martie 24, 2014

Prăjitură cu ciocolată şi lavandă, cu topping de smochine / Chocolate-Lavender Cake with Fig Topping


Super blogul Alinei! Am găsit o mulţime de reţete interesante, printre care şi această prăjitură cu vişine... doar că duceam lipsă de vişine. În schimb am găsit în cămară, uitat de cine ştie când, un borcan cu smochine în sirop (pe care le-am făcut acum câteva veri, după reţeta Laurei Adamache). Şi cum imaginaţia mi-a luat-o razna (poate primăvara e de vină), am schimbat pe ici, pe colo şi am transformat prăjitura Alinei (pe care intenţionez să o încerc şi în varianta originală) într-o prăjitură cu sirop dulce de smochine, bucăţi de ciocolată şi aromă de lavandă, care te poartă neîndoielnic, măcar în gând, prin câmpiile violete din Provence.
Dar gata cu vorbăria, hai la treabă!

PRĂJITURĂ CU CIOCOLATĂ ŞI LAVANDĂ, CU TOPPING DE SMOCHINE


  • 450 g făină
  • 150 g zahăr
  • 20 g cacao
  • 5 g praf de copt
  • 1 linguriţă rasă bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriţă oţet/suc de lămâie
  • 450 ml apă plată
  • 2 linguri ulei de floarea soarelui
  • ½ păstaie tonka rasă
  • 1 linguriţă pudră de lavandă
  • 50 g ciocolată, bucăţi
Pentru decor:
  • 100 ml sirop de smochine
  • 1 picătură ulei de lavandă
  • 4 smochine în sirop
  • flori de lavandă

Preîncălzim cuptorul la 190º Celsius.
Amestecăm ingredientele uscate (făina, zahărul, cacaoa, pudra de lavandă, păstaia tonka măcinată şi praful de copt).



Încorporăm treptat apa, apoi uleiul, extractul de vanilie şi bicarbonatul stins cu oţet/suc de lămâie.




Amestecăm bine până obţinem o compoziţie omogenă, apoi adăugăm ciocolata şi mai amestecăm puţin.



Ungem o tavă de circa 24 cm diametru cu ulei şi acoperim fundul cu hârtie de copt. Turnăm compoziţia şi dăm la cuptor pentru 30-40 de minute, pe raftul din mijloc. 


Verificăm prăjitura şi cu o scobitoare, iar când este gata o scoatem din cuptor, o lăsăm 5 minute să se răcorească, apoi o transferăm pe un platou.



Tăiem partea superioară pentru a se însiropa mai bine şi turnăm siropul (eventual puţin călduţ), în care am adăugat înainte uleiul de lavandă.





Acoperim apoi prăjitura cu smochinele tăiate bucăţi şi presărăm câteva flori de lavandă.




Poftă bună!


A primit şi Moş Bărbuţă o felie!




******************************************************************************************************

Incredible Alina's blog! I found there a lot of interesting recipes, among which this sour cherries cake... but I hadn't had cour cherries. I had found instead, in the storeroom, a jar with figs in syrup (which I prepared a few summers ago, after Laura Adamache's recipe). And so, my imagination just got crazy (maybe it's the spring), I changed the recipe here and there and transformed Alina's cake (which I do want to try in the original version) in a cake with fig flavored syrup, chocolate chunks and lavender flavor, which takes you undoubtedly, at least with the thought, in the purple fields of Provence.
But enough talking, let's bake!

CHOCOLATE-LAVENDER CAKE WITH FIG TOPPING


  • 450 g flour
  • 150 g sugar
  • 20 g cocoa
  • 5 g baking powder
  • 1 level teaspoon baking soda
  • 1 teaspoon vinegar/lemon juice
  • 450 ml still water
  • 2 tablespoons sunflower oil
  • ½ tonka bean, grated
  • 1 teaspoon ground lavender
  • 50 g chocolate, chopped
For decorating:
  • 100 ml fig syrup
  • 1 drop lavender oil
  • 4 figs in syrup
  • lavender flowers

We preheat the oven to 190º Celsius.
We mix the dry ingredients (flour, sugar, cocoa, ground lavender, ground tonka bean and baking powder).
We add gradually the water, then the oil, vanilla extract and the baking soda previously mixed with vinegar/lemon juice.
We stir well until smooth, then add in the chocolate chunks and mix again.
We grease a 24 cm cake tin with oil and line the bottom with parchment paper. We pour in the batter and bake for 30-40 minutes, on the middle shelf. We check the cake with a toothpick and when it's done, we remove it from the oven, leave it 5 minutes to cool, then put it on a plate.
We cut the top in order to better absorb the syrup, then pour the syrup (it should be a little warm), previously flavored with the lavender oil.
We cover the cake with the chopped figs and sprinkle over some lavender flowers.

Enjoy!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu