Ce uşurare că a
venit în sfârşit primăvara… fie şi doar după calendar. Oricât de mult iubesc
sărbătorile de iarnă, după decembrie parcă nu mai am acelaşi entuziasm. Abia aştept
să vină martie, cu soare, flori parfumate şi colorate, pomi care încep să
înflorească, verdele crud în care se îmbracă “de gală” natura, ciripit de păsărele şi… mărţişoare. Să tragi puternic aer
în piept şi să simţi că revii la viaţă odată cu natura din jur!
Cum să
sărbătoresc altfel acest început de primăvară, dacă nu cu nişte mărţişoare
dulci? Poate aşa ispitesc şi vremea caldă să vină pe-aici.
CUPCAKES “MĂRŢIŞOR” CU CREMĂ DE MASCARPONE ŞI
CARDAMOM
Cupcakes (12):
- 120 g unt, la temperatura camerei
- 120 g zahăr
- 2 ouă
- un vârf de sare
- ½ baton vanilie
- 1 linguriţă sirop de trandafiri
- 120 g făină
- 1 linguriţă praf de copt
- 250 g mascarpone
- 50 g zahăr pudră
- ½ baton vanilie
- ¼ linguriţă cardamom măcinat
- colorant roşu
Mixăm bine untul cu zahărul până obţinem o cremă.
Adăugăm ouăle,
sarea, seminţele de vanilie şi siropul de trandafiri şi mixăm.
La final
încorporăm treptat făina amestecată cu praful de copt.
Umplem formele
de cupcakes până la jumătate şi le coacem în cuptorul încălzit, la foc
potrivit, circa 20 de minute.
Când sunt
gata, le lăsăm puţin să se răcorească, apoi le transferăm pe un grătar ca să se
răcească.
Pentru cremă, mixăm brânza mascarpone cu
zahărul, seminţele de vanilie şi cardamomul până obţinem o cremă fină.
O împărţim în jumătate: lăsăm o parte
naturală, iar la restul adăugăm colorant roşu, câte puţin, amestecând bine până
la omogenizare, până obţinem o culoare puternică.
Umplem un poş cu crema, într-o parte cu cea
albă, în cealaltă parte cu cea roşie, sau, mai uşor, separăm cremele în două
poşuri. Decorăm apoi cupcakes-urile, dar numai după ce s-au răcit complet.
Poftă bună! Şi o primăvară frumoasă!
What a relief that spring is finally here... even if only in the calendar. I do love winter holidays, but when december is over I don't have the same enthusiasm. I can't wait for march to be here, with sun, fragrant and colorful flowers, trees in blossom, green new "clothes" for nature, chirping birds and... mărţişoare. To breath deeply and feel how you come back to life together with the nature surrounding you!
How else could I celebrate spring if not with some sweet "mărţişoare"? Maybe this way I'll tempt the sunny weather to visit us.
I took my inspiration from here and here.
CUPCAKES “MĂRŢIŞOR” WITH MASCARPONE AND CARDAMOM CREAM
Cupcakes (12):
- 120 g butter, at room temperature
- 120 g sugar
- 2 eggs
- a pinch of salt
- ½ vanilla bean
- 1 teaspoon rose syrup
- 120 g flour
- 1 teaspoon baking powder
- 250 g mascarpone
- 50 g icing sugar
- ½ vanilla bean
- ¼ teaspoon ground cardamom
- red coloring
We mix the butter with the sugar until creamy.
We add in the eggs, salt, vanilla seeds and rose syrup and mix.
In the end, we gradully incorporate the flour combined with the baking powder.
We pour the batter in the cupcakes tray filling half of each form and bake them in the preheated oven, to medium temperature, for about 20 minutes.
When they are done, we let them cool a bit, then transfer them on a wire rack until completely cooled.
For the cream, we mix the mascarpone cheese with the sugar, vanilla seeds and cardamom until smooth.
We divide it in half: we leave one half natural and add in the other half red coloring, bit by bit, stirring until homogeneous, until it's intense red.
We add in the eggs, salt, vanilla seeds and rose syrup and mix.
In the end, we gradully incorporate the flour combined with the baking powder.
We pour the batter in the cupcakes tray filling half of each form and bake them in the preheated oven, to medium temperature, for about 20 minutes.
When they are done, we let them cool a bit, then transfer them on a wire rack until completely cooled.
For the cream, we mix the mascarpone cheese with the sugar, vanilla seeds and cardamom until smooth.
We divide it in half: we leave one half natural and add in the other half red coloring, bit by bit, stirring until homogeneous, until it's intense red.
We fill a piping bag with the cream, both white and red or, to make this easier, we put the cream into two piping bags. We then decorate the cupackes, but only when completely cooled.
Enjoy! And have a wonderful spring!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu