miercuri, decembrie 31, 2014

Kakemenn


Crăciun fără fursecuri? În niciun caz! Mai ales că se pot face din timp şi le păstrăm apoi în cutii metalice 2-3 săptămâni sau chiar mai mult... depinde cât rezistă.. poftelor. Deşi îmi propun în fiecare an să nu le mai fac în ultima clipă, tot acolo ajung. Să mă fi văzut în seara de Ajun cum coceam tavă după tavă. La anul, mă apuc din timp!
Revenind la reţete, anul acesta am ales o reţetă de turtă dulce poloneză (o să apară zilele următoare pe blog) şi o reţetă de fursecuri norvegiene, aceşti kakemenn. Aş mai fi făcut şi altele, aveam lista lungă, dar n-am mai avut când.
Kakemenn, sau fursecuri omuleţi, sunt uşor de făcut şi foarte buni. Nu au mirodenii, ca turta dulce, aşa că sunt perfecţi pentru copii sau pentru cei care nu sunt fani mirodenii.

KAKEMENN

 

pentru 40-50 fursecuri:
  • 50 g unt
  • 100 g zahăr
  • 100 ml lapte
  • 240 g făină
  • ½ linguriţă amoniac (sau ¼ linguriţă praf de copt + ¼ linguriţă bicarbonate de sodiu)

Topim untul într-o crăticioară.


Adăugăm peste unt zahărul şi laptele şi amestecăm bine.





Într-un castron amestecăm făina cu amoniacul.



Adăugăm compoziţia lichidă peste făină, amestecând continuu cu o lingură.




Acoperim castronul bine şi introducem aluatul la frigider pentru cel puţin 2 ore – aluatul se va întări la rece.
Când aluatul s-a întărit astfel încât să poată fi manevrat, îl scoatem pe o planşetă presărată cu făină şi îl frământăm puţin, cât să obţinem o bilă de aluat nelipicioasă.



Întindem bila de aluat într-o foaie de circa 3-5 mm (fursecurile vor mai creşte la copt, aşa că foaia poate fi destul de subţire).



Tăiem fursecurile cu formele dorite – preferabil omuleţi, dar nu e obligatoriu.


Punem fursecurile într-o tavă acoperită cu foaie de copt.


Repetăm până terminăm tot aluatul.
Coacem fursecurile timp de 7-10 minute, la foc potrivit, în cuptorul încins. Ar trebui să rămână albe, eventual puţin aurii pe margine, şi să fie pufoase.


Le lăsăm 2-3 minute în tavă, apoi le scoatem cu o spatulă pe un grătar. Le lăsăm să se răcească, apoi le depozităm în cutii metalice.


Poftă bună!






                                      


Nişte “nasturi” delicioşi pentru omuleţul meu de zăpadă...


*********************************************************************************************

Christmas without cookies? No way! Especially since you can bake them long before and keep them in cookie tins for 2-3 weeks or more… depending on how long they resist.. being eaten. Although I say every year that I won’t make the cookies in the last minute, I always come to this. You should have seen me at Christmas Eve how I was baking tray after tray. Next year I’ll bake my cookies long before!
Coming back to the recipes, this year I chose a Polish gingerbread recipe (I will put it on my blog soon) and a Norwegian cookies recipe, these kakemenn. I would have made others too, I had a long list, but I hadn’t had the time.
Kakemenn, or cookie men, are easy to make and are very good at taste. Without spices, unlike gingerbread, they are perfect for kids or for those who do not appreciate spices.

KAKEMENN

for 40-50 cookies:
  • 50 g butter
  • 100 g sugar
  • 100 ml milk
  • 240 g flour
  • ½ teaspoon ammonium bicarbonate (or ¼ teaspoon baking powder + ¼ teaspoon baking soda)

Melt the butter in a saucepan.
Add sugar and milk and mix.
Mix in a bowl the flour and ammonium bicarbonate.
Add the liquid mixture into the flour, stirring continuously with a spoon.
Cover the bowl and put the dough in the fridge for at least 2 hours – the dough will become harder as it cools down.
When the dough is chilled and can be handled, put it on a working board dusted with flour. Knead just enough to obtain a ball of dough that doesn’t stick.
Roll the dough out into a 3-5 mm thick sheet (the cookies will rise when baking, so don’t worry if the sheet is too thin).
Cut out cookies with your favorite cookie cutters – you should do cookie men, but that’s not mandatory.
Put the cookies on a tray lined with parchment paper.
Repeat until all the dough has been cut into cookies.
Bake the cookies for 7-10 minutes, to medium heat, in the preheated oven. They should remain white, eventually a little golden on the edges, and be fluffy.
Leave them 2-3 minutes in the tray, then carefully remove them with a spatula on a wire rack. Let them cool, then place them into a cookie tin.

Enjoy!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu