joi, mai 15, 2014

Dovleac cu lapte / Pumpkin with Milk


Ca să rămân în sfera dovleacului, vreau să vă povestesc despre un desert rapid, cu puţine ingrediente, fără zahăr (sau cu foarte puţin) şi delicios atât cald, cât şi rece, o alternativă la dovleacul fiert sau cel copt simplu.

DOVLEAC CU LAPTE


(cantităţile sunt doar indicative, în funcţie de cât de mult doriţi să faceţi, cât de mare este tava, puteţi să “jonglaţi” cu ele)
3-4 porţii:

  • 500 g dovleac
  • 200 ml lapte
  • 1-2 linguriţe zahăr (brun) (opţional)
  • scorţişoară

Curăţăm dovleacul de coajă şi îl tăiem cubuleţe potrivite ca mărime (nici prea mari, nici prea mici).



Aşezăm dovleacul într-o tavă, de preferat mai adâncă, şi turnăm peste laptele – nu trebuie să fie acoperit complet, ci cam pe jumătate (deci, în funcţie de tava folosită şi dacă aveţi un singur strat de dovleac sau mai multe, puteţi pune mai puţin sau mai mult lapte).




Presărăm deasupra zahăr – putem sări peste acest pas sau, din contră, dacă dovleacul nu este prea dulce, să adăugăm mai mult.


Acoperim tava cu folie de aluminiu (eu am folosit un vas de yena cu capac) şi introducem în cuptorul încins. Coacem dovleacul circa 30-40 de minute, la foc potrivit. Este bine să verificăm din când în când dacă este gata – nu trebuie să fie prea moale, ci este de ajuns să intre bine furculiţa în bucăţile de dovleac. Mare atenţie şi la lapte, care se poate umfla, mai ales dacă tava este acoperită – pentru mai multă siguranţă, putem pune sub tavă o folie de aluminiu.


Lăsăm dovleacul să se răcorească câteva minute, apoi îl punem în castronele şi îl servim pudrat cu scorţişoară. Este foarte bun şi rece, într-o zi călduroasă chiar de la frigider, ceea ce îl va face un desert uşor şi răcoritor.
Poftă bună!




******************************************************************************************************

To remain faithful to my pumpkin, I will tell you about a quick dessert, which requires just few ingredients, with no sugar (or very little) and delicious either hot or cold, an alternative to steamed or baked pumpkin.

PUMPKIN WITH MILK

(these quantities are just indicative, depending on how much you want to make, how large is the tray, you can “juggle” with them)
3-4 servings:

  • 500 g pumpkin
  • 200 ml milk
  • 1-2 teaspoons (brown) sugar (optional)
  • cinnamon

We peel the pumpkin and cut it into cubes not too small, nor too large.
We put the pumpkin in a tray, preferably deep, and pour over the milk – it mustn’t cover the pumpkin completely, but by half (so, depending on the tray you use and if you have one or more layers of pumpkin cubes, you can put less or more milk).
We sprinkle sugar on top – we can skip this or, on the contrary, add more if the pumpkin is not very sweet.
We cover the tray with foil (I used a pyrex dish with a lid) and put it in the preheated oven. We bake the pumpkin for 30-40 minutes, to medium heat. We should check it once in a while – it mustn’t soften too much, just be easily pricked with a fork. We should also pay attention to the milk, which could swell, especially if the tray is covered – for more safety, we can put under the tray a foil sheet.
We let the pumpkin cool down for a couple of minutes, then put it in bowl and serve it with cinnamon sprinkled on top. It’s very good when cold as well, in a hot day we can serve it right from the refrigerator, which will turn it into a light and refreshing dessert.

Enjoy!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu