Ieri am intrat cu mult entuziasm în bucătărie şi, pe lângă prăjitura portugheză cu mălai, am făcut şi o budincă dulce de orez. Vă prezint astăzi reţeta, pentru că ieri nu am mai apucat să o scriu.
Budinca mea este o reinterpretare a budincii otomane prezentate de Ana Maria pe site-ul ei Just Love Cookin' (găsiţi reţeta aici). Am încercat în urmă cu câteva săptămâni reţeta originală, aromată cu apă de trandafir şi lăsată la cuptor pentru a prinde crusta - minunată! Simţeam cum creşte o tufă de trandafiri parfumaţi în gura mea.
De data aceasta am ales să îi schimb aroma, şi în loc de apă de trandafir am folosit lavandă. Iată cum un desert otoman s-a transformat într-o evocare a lanurilor de lavandă din Provence.
Deşi aroma este singura schimbare pe care am adus-o reţetei originale, am să v-o prezint integral. Este chiar uşor de făcut, iar rezultatul divin!
În ordinea întrebuinţării, avem nevoie de:
- 130 g orez cu bobul rotund
- 1 litru apă
- puţină sare
- 1 litru lapte
- 1-2 linguriţe de lavandă
- 200 g zahăr
- 75 g amidon
- 50-80 ml apă
Punem orezul la fiert într-un litru de apă cu puţină sare. Lăsăm să fiarbă la foc domol, până ce orezul absoarbe aproape toată apa.
Între timp, punem laptele la fiert cu florile de lavandă - eu am folosit o singură linguriţă, ceea ce i-a dat o aromă discretă, delicată. Dacă vreţi să fie mai aromat, puteţi să puneţi un pic mai mult. Laptele nu trebuie să fiarbă prea mult, doar să se încălzească pentru a prinde aroma de lavandă. Înainte să-l turnăm peste orez, putem să îl strecurăm. Eu am preferat să las florile în lapte ca să elibereze în continuare aroma.
După ce am pus laptele, adăugăm zahărul şi amestecăm. Lăsăm să fiarbă, amestecând din când în când. La primul clocot, amestecăm amidonul cu 50-80 ml apă, apoi adăugăm treptat câte puţin lapte, încălzind astfel amestecul de amidon. Călduţ, îl turnăm peste orez şi amestecăm cam 1-2 minute, apoi stingem focul. Orezul este încă moale, dar se va mai închega pe măsură ce se răceşte.
Acum avem două variante:
Punem budinca în castronele clătite cu apă rece şi o lăsăm să se răcească. O punem apoi la frigider. O servim rece, simplă sau pudrată cu scorţişoară. Pentru efect, putem să presărăm câteva flori de lavandă.
A doua variantă, cea pe care am ales-o eu, este să punem budinca în forme care pot fi folosite în cuptor (eu nu am forme mici, aşa că am pus toată budinca într-o cratiţă). Le lăsăm în cuptor 10-15 minute, la grill, până se formează o crustă negricioasă deasupra. Este minunată! Cred că se poate folosi şi arzătorul pentru crema de zahăr ars, în cazul acesta nemaifiind nevoie să le ţinem la cuptor (sper să primesc şi eu unul, doar mai e puţin până la Crăciun:) ).
Închideţi ochii şi delectaţi-vă cu această budincă cu parfum de Provence! Vă plimbaţi într-un lan de lavandă, nu e aşa?
******************************************************************************************************