luni, septembrie 16, 2013

Chiffon Cake cu Hibiscus / Hibiscus Chiffon Cake


Inventată de americani în urmă cu aproape 100 de ani (mai exact de Harry Baker din California, în 1927), prăjitura Chiffon a fost reinterpretată şi reinventată de numeroşi amatori... iar eu n-am vrut să mă las mai prejos. Aşa că, bazându-mă pe o reţetă cu ceai verde, am făcut:

CHIFFON CAKE CU HIBISCUS


Ca să ajungă pentru toată lumea, am dublat cantităţile din reţeta originală:
  • 6 ouă
  • 160 g zahăr pudră
  • 200 g făină pentru prăjituri
  • 2 linguriţe praf de copt
  • puţină sare
  • 4 linguri pudră de hibiscus
  • 100 ml ulei
  • 150 ml apă

Amestecăm şi cernem făina, praful de copt şi sarea.
Separăm gălbenuşurile de albuşuri, continuând deocamdată cu gălbenuşurile. Pe acestea le batem bine cu 80 g zahăr, pe care îl adăugăm în trei rânduri, folosind un tel (nu mixerul).






Adăugăm puţin câte puţin uleiul, amestecând mereu până se încorporează bine. La fel procedăm şi cu apa.





Adăugăm compoziţia de gălbenuşuri peste amestecul de făină şi amestecăm până obţinem un aluat omogen.



Adăugăm pudra de hibiscus şi amestecăm.



Separat batem albuşurile spumă, folosind un mixer. Adăugăm treptat restul de zahăr (80 g) şi batem bine.



Încorporăm bezeaua în aluat, în trei etape, amestecând uşor cu o spatulă.




Turnăm compoziţia într-o tavă cu gaură la mijloc (de circa 25 cm) fără să o ungem. Lovim uşor tava de blatul mesei pentru a elimina bulele de aer din aluat.




Punem prăjitura în cuptorul preîncălzit la 170º pentru circa 45-50 minute sau până suprafaţa devine aurie şi scobitoarea iese curată.
Scoatem tava din cuptor şi o răsturnăm pe un grătar sau un platou.



Doar când prăjitura s-a răcit complet, scoatem forma.



Putem să o pudrăm cu zahăr sau o servim simplă.
Poftă bună!





******************************************************************************************************

Invented by the Americans almost 100 years ago (more exactly by Harry Baker from California, in 1927), the Chiffon cake was reinterpreted and reinvented by many… and I couldn’t stay apart. So, using a recipe with green tea, I made:

HIBISCUS CHIFFON CAKE

To have enough cake for everybody, I doubled the quantities from the original recipe:
  • 6 eggs
  • 160 g icing sugar
  • 200 g cake flour
  • 2 teaspoons baking powder
  • a pinch of salt
  • 4 tablespoons hibiscus powder
  • 100 ml vegetable oil
  • 150 ml water

We sift together the flour, baking powder and salt.
We separate the yolks from the whites and continue with the yolks. We whisk them with 80 g sugar, added in three separate additions, using a manual whisk (not a mixer). We drizzle in the oil, whisking continuously until well combined. We do the same with the water.
We add the yolks composition in the flour mixture and whisk until we obtain a well blended batter. We add the hibiscus powder and mix well.
Separately, we beat the whites with an electric mixer until frothy and foamy. We add gradually the remaining sugar (80 g) and whisk well.
We add the meringue into the batter in three separate additions, folding gently with a spatula.

We pour the batter into an ungreased 25 cm tube pan. We tap the pan lightly on the table top to get rid of any air bubbles in the batter.
We bake the cake in a preheated oven at 170º Celsius for 45-50 minutes or until the cake surface turns golden-brown and the toothpick comes out clean.
We remove the cake from the oven and invert the pan immediately on a wire rack or a plate. When it cooled completely we can unmold the cake.

We can serve it either powdered with icing sugar or simple.
Enjoy!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu