Inventată
de americani în urmă cu aproape 100 de ani (mai exact de Harry Baker din
California, în 1927), prăjitura Chiffon a fost reinterpretată şi reinventată de
numeroşi amatori... iar eu n-am vrut să mă las mai prejos. Aşa că, bazându-mă
pe o reţetă cu ceai verde, am făcut:
Ca să
ajungă pentru toată lumea, am dublat cantităţile din reţeta originală:
- 6 ouă
- 160 g zahăr pudră
- 200 g făină pentru prăjituri
- 2 linguriţe praf de copt
- puţină sare
- 4 linguri pudră de hibiscus
- 100 ml ulei
- 150 ml apă
Amestecăm şi
cernem făina, praful de copt şi sarea.
Separăm gălbenuşurile
de albuşuri, continuând deocamdată cu gălbenuşurile. Pe acestea le batem bine
cu 80 g zahăr, pe care îl adăugăm în trei rânduri, folosind un tel (nu mixerul).
Adăugăm puţin
câte puţin uleiul, amestecând mereu până se încorporează bine. La fel procedăm
şi cu apa.
Adăugăm
compoziţia de gălbenuşuri peste amestecul de făină şi amestecăm până obţinem un
aluat omogen.
Separat batem albuşurile spumă, folosind un
mixer. Adăugăm treptat restul de zahăr (80 g) şi batem bine.
Turnăm compoziţia într-o tavă cu gaură la
mijloc (de circa 25 cm) fără să o ungem. Lovim uşor tava de blatul mesei pentru a elimina bulele de aer din aluat.
Punem prăjitura
în cuptorul preîncălzit la 170º pentru circa 45-50 minute sau până suprafaţa
devine aurie şi scobitoarea iese curată.
Scoatem tava din cuptor şi o răsturnăm pe un
grătar sau un platou.
Doar când prăjitura s-a răcit complet, scoatem forma.
Doar când prăjitura s-a răcit complet, scoatem forma.
Putem să o pudrăm
cu zahăr sau o servim simplă.
******************************************************************************************************
Invented by the Americans almost 100 years ago (more exactly by Harry Baker from California, in 1927), the Chiffon cake was reinterpreted and reinvented by many… and I couldn’t stay apart. So, using a recipe with green tea, I made:
Invented by the Americans almost 100 years ago (more exactly by Harry Baker from California, in 1927), the Chiffon cake was reinterpreted and reinvented by many… and I couldn’t stay apart. So, using a recipe with green tea, I made:
HIBISCUS CHIFFON CAKE
To have enough cake
for everybody, I doubled the quantities from the original recipe:
- 6 eggs
- 160 g icing sugar
- 200 g cake flour
- 2 teaspoons baking powder
- a pinch of salt
- 4 tablespoons hibiscus powder
- 100 ml vegetable oil
- 150 ml water
We sift together the
flour, baking powder and salt.
We separate the yolks
from the whites and continue with the yolks. We whisk them with 80 g sugar,
added in three separate additions, using a manual whisk (not a mixer). We drizzle in the oil,
whisking continuously until well combined. We do the same with the water.
We add the yolks
composition in the flour mixture and whisk until we obtain a well blended
batter. We add the hibiscus
powder and mix well.
Separately, we beat
the whites with an electric mixer until frothy and foamy. We add gradually the
remaining sugar (80 g) and whisk well.
We add the meringue into
the batter in three separate additions, folding gently with a spatula.
We pour the batter
into an ungreased 25 cm tube pan. We tap the pan lightly on the table top to
get rid of any air bubbles in the batter.
We bake the cake in a
preheated oven at 170º Celsius for 45-50 minutes or until the cake surface
turns golden-brown and the toothpick comes out clean.
We remove the cake
from the oven and invert the pan immediately on a wire rack or a plate. When it
cooled completely we can unmold the cake.
We can serve it either powdered with icing sugar or simple.
Enjoy!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu