joi, septembrie 19, 2013

Prăjitură portugheză cu ciocolată şi pudră de roşcove / Chocolate and carob powder Portuguese cake


V-am introdus mai demult în lumea dulciurilor portugheze, iar acum revin cu o reţetă care mie îmi place foarte mult. Reţeta originală este cu ciocolată pudră (cacao), dar eu am făcut-o mereu în combinaţie cu pudră de roşcove, care îi dă un gust delicat de caramel. Această prăjitură nu este numai foarte bună, dar şi uşor de preparat şi nici nu necesită multe ingrediente.
Să v-o prezint în varianta mea:

PRĂJITURĂ PORTUGHEZĂ CU CIOCOLATĂ ŞI PUDRĂ DE ROŞCOVE


  • 4 ouă
  • 400 g zahăr auriu (sau 200 g zahăr brun + 200 g zahăr tos)
  • 260 g făină
  • ½ linguriţă sare
  • 3 linguriţe praf de copt
  • 1 linguriţă drojdie uscată
  • 55 g cacao
  • 55 g pudră de roşcove
  • 125 ml ulei
  • 250 ml lapte cald

Cernem şi amestecăm făina cu sarea, praful de copt şi drojdia.


Batem bine ouăle cu zahărul.





Adăugăm treptat amestecul de făină, apoi cacaoa şi pudra de roşcove.





Adăugăm apoi uleiul, puţin câte puţin, şi la fel şi laptele.





Amestecăm bine până obţinem un aluat omogen.


Turnăm aluatul într-o tavă unsă cu unt şi tapetată cu făină.



Dăm prăjitura la cuptor, la foc mediu, pentru 40-60 de minute – foarte important este şi testul scobitorii!
Răsturnăm apoi prăjitura pe un grătar şi o lăsăm să se răcească.



Putem să o servim simplă sau pudrată cu zahăr.




Poftă bună!






Şi pentru că este vorba de Portugalia, am să închei postarea cu unul din fado-urile mele preferate – Fado dos Olhoscântat de Katia Guerreiro:



******************************************************************************************************

I introduced you some time ago in the world of Portuguese sweets and now I come back with a recipe that I absolutely love. The original recipe requires chocolate powder (cocoa), but I always used it together with carob powder, which gives it a delicate caramel taste. This cake is really very good, but also very easy to make and doesn’t require many ingredients.
Let me present you my version:

CHOCOLATE AND CAROB POWDER PORTUGUESE CAKE

  • 4 eggs
  • 400 g yellow sugar (or 200 g brown sugar + 200 g white granulated sugar)
  • 260 g flour
  • ½ teaspoon salt
  • 3 teaspoons baking powder
  • 1 teaspoon dry yeast
  • 55 g cocoa
  • 55 g carob powder
  • 125 ml oil
  • 250 ml warm milk

We sift and mix together the flour, salt, baking powder and dry yeast.
We whisk the eggs with the sugar until smooth.
We gradually add the flour mixture, then the cocoa and carob pwder.
We then drizzle in the oil and so the milk.
We mix until all the ingredients are well blended.
We pour the batter into a butter-greased and flour-dusted cake mould.
We put the cake in the oven, at medium heat, for 40-60 minutes – very important the toothpick test!
We invert the cake on a wire rack and let it cool.
We can serve it either simple or powdered with icing sugar.

Enjoy!

And because we’re talking about Portugal, I’ll leave you with one of my favorite fados – Fado dos Olhos, sung by Katia Guerreiro:


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu