V-am
introdus mai demult în lumea dulciurilor portugheze, iar acum revin cu o reţetă
care mie îmi place foarte mult. Reţeta originală este cu ciocolată pudră
(cacao), dar eu am făcut-o mereu în combinaţie cu pudră de roşcove, care îi dă
un gust delicat de caramel. Această prăjitură nu este numai foarte bună, dar şi
uşor de preparat şi nici nu necesită multe ingrediente.
Să v-o prezint în varianta mea:
PRĂJITURĂ PORTUGHEZĂ CU CIOCOLATĂ ŞI PUDRĂ DE
ROŞCOVE
- 4 ouă
- 400 g zahăr auriu (sau 200 g zahăr brun + 200 g zahăr tos)
- 260 g făină
- ½ linguriţă sare
- 3 linguriţe praf de copt
- 1 linguriţă drojdie uscată
- 55 g cacao
- 55 g pudră de roşcove
- 125 ml ulei
- 250 ml lapte cald
Dăm prăjitura la
cuptor, la foc mediu, pentru 40-60 de minute – foarte important este şi
testul scobitorii!
Putem să o servim
simplă sau pudrată cu zahăr.
Poftă bună!
Şi pentru că este
vorba de Portugalia, am să închei postarea cu unul din fado-urile mele
preferate – Fado dos Olhos, cântat de Katia Guerreiro:
******************************************************************************************************
I introduced you some time
ago in the world of Portuguese sweets and now I come back with a recipe that I absolutely
love. The original recipe requires chocolate powder (cocoa), but I always used
it together with carob powder, which gives it a delicate caramel taste. This cake
is really very good, but also very easy to make and doesn’t require many
ingredients.
Let me present you my
version:
CHOCOLATE AND CAROB
POWDER PORTUGUESE CAKE
- 4 eggs
- 400 g yellow sugar (or 200 g brown sugar + 200 g white granulated sugar)
- 260 g flour
- ½ teaspoon salt
- 3 teaspoons baking powder
- 1 teaspoon dry yeast
- 55 g cocoa
- 55 g carob powder
- 125 ml oil
- 250 ml warm milk
We sift and mix
together the flour, salt, baking powder and dry yeast.
We whisk the eggs with
the sugar until smooth.
We gradually add the
flour mixture, then the cocoa and carob pwder.
We then drizzle in the
oil and so the milk.
We mix until all the
ingredients are well blended.
We pour the batter
into a butter-greased and flour-dusted cake mould.
We put the cake in the
oven, at medium heat, for 40-60 minutes – very important the toothpick test!
We invert the cake on
a wire rack and let it cool.
We can serve it either
simple or powdered with icing sugar.
Enjoy!
And because we’re
talking about Portugal, I’ll leave you with one of my favorite fados – Fado dos
Olhos, sung by Katia Guerreiro:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu