Două zile de
muncă, dar rezultatul a meritat! Tortul de care vă povesteam zilele trecute a
făcut senzaţie, iar surorii mele i-a plăcut foarte mult. Sunt atât de fericită!
Iar acum să vă
împărtăşesc şi vouă reţeta.
TORT AFTER EIGHT
Mulţumesc pentru inspiraţie Dimineţi însorite, Dulcegării culinare şi Dulciuri fel de fel!
Să purcedem deci la treabă şi “Dumnezeu să ne ţie, că cuvântul din poveste, înainte mult mai este”!
Blat ciocolatos:
- 3 ouă mari
- 100 g zahăr
- 40 ml lapte
- 1 linguriţă extract de vanilie
- 60 g făină
- ½ linguriţă praf de copt
- 100 g ciocolată
- 3 ouă
- 150 g zahăr (mie mi-a ieşit un pic cam dulce, deci dacă doriţi să nu fie prea dulce, puteţi să puneţi mai puţin zahăr, 100-125 g)
- sucul şi coaja de la o lămâie
- 200 ml sirop de mentă
- 350 ml frişcă
- 15 g gelatină
- 100 ml apă rece
- colorant verde (de preferat gel sau praf)
- 1-2 picături ulei de mentă (opţional)
- frunze de mentă
- 1albuş
- zahăr extrafin
- 50 g ciocolată
Vă vine să
credeţi sau nu, dar începem cu decorul. Asta dacă vrem să folosim frunze de mentă zaharisite pentru a orna tortul.
Batem uşor un
albuş cu furculiţa – nu trebuie să devină spumă!
Ungem frunzele de
mentă pe ambele părţi cu albuşul (dacă avem, ne ajutăm de o pensulă).
Aşezăm frunzele în zahăr extrafin şi le îmbrăcăm pe toată suprafaţa, presărând cu degetele pe partea de sus.
Le punem pe
hârtie de copt şi le lăsăm să se usuce 12-24 ore. La punem apoi într-un borcan
şi le dăm la frigider până decorăm cu ele tortul.Aşezăm frunzele în zahăr extrafin şi le îmbrăcăm pe toată suprafaţa, presărând cu degetele pe partea de sus.
Începem acum
pregătirile pentru blat.
Preîncălzim
cuptorul la temperatură medie şi tapetăm o tavă de circa 25 cm diametru (putem
să presărăm în loc de făină cacao).
Amestecăm făina
cernută cu praful de copt.
Separăm gălbenuşurile de albuşuri.
Gălbuşurile le batem spumă cu zahărul, apoi
adăugăm treptat laptele, vanilia, făina şi ciocolata topită. Amestecăm bine pentru a
obţine o compoziţie omogenă.
Separat batem albuşurile spumă şi le
încorporăm în aluat, punând mai întâi o treime din spumă şi amestecând uşor cu
o spatulă. Adăugăm apoi şi restul albuşurilor.
Turnăm aluatul în tavă şi dăm la cuptor pentru
circa 20 de minute.
După ce trece şi testul scobitorii, scoatem tava şi lăsăm blatul să se răcorească. Apoi îl scoatem pe un grătar până se răceşte complet.
După ce trece şi testul scobitorii, scoatem tava şi lăsăm blatul să se răcorească. Apoi îl scoatem pe un grătar până se răceşte complet.
Dacă nu are o formă prea dreaptă, îl “sculptăm”
puţin.
Pentru mousse-ul de mentă, punem gelatina într-o
crăticioară cu cei 100 ml apă rece şi o lăsăm cam 8 minute, până devine
spongioasă.
Între timp, separăm gălbenuşurile de albuşuri.
Batem gălbenuşurile cu zahărul până îşi măresc
volumul şi se deschid la culoare, adăugăm sucul şi coaja de lămâie. Încorporăm siropul
de mentă, apoi 150 ml frişcă nebătută, amestecând uşor cu o spatulă.
Adăugăm colorant verde, urmând instrucţiunile de pe ambalaj, până obţinem culoarea dorită (de fapt, ar trebui să fie o nuanţă puţin mai puternică, pentru că vom mai adăuga ingrediente şi se va mai domoli culoarea). Pentru o aromă mai puternică, putem să punem şi 1-2 picături de ulei de mentă.
Adăugăm colorant verde, urmând instrucţiunile de pe ambalaj, până obţinem culoarea dorită (de fapt, ar trebui să fie o nuanţă puţin mai puternică, pentru că vom mai adăuga ingrediente şi se va mai domoli culoarea). Pentru o aromă mai puternică, putem să punem şi 1-2 picături de ulei de mentă.
Încălzim gelatina la foc mic până se topeşte
(nu trebuie să fiarbă!), o lăsăm puţin să se răcorească şi o turnăm în
compoziţie. Amestecăm uşor cu spatula şi o lăsăm 3 minute.
Profităm de această pauză pentru a mixa
albuşurile, pe care le încorporăm apoi uşor în compoziţia de gălbenuşuri.
Acoperim vasul şi
îl dăm la frigider pentru 30-45 de minute. Eu l-am mai scos
din când în când şi am amestecat uşor.
Cu puţin timp înainte de a-l scoate,
batem restul de frişcă (200 ml). O încorporăm uşor în compoziţia de mentă şi
gata mousse-ul!
Pentru asamblarea
tortului ne ajutăm de un inel pentru prăjituri. Punem blatul pe un platou, îl
îngrădim cu inelul şi punem deasupra mousse-ul de mentă. Dăm apoi tortul la
frigider pentru ca mousse-ul să se întărească – eu l-am lăsat chiar peste
noapte.
Topim 50 g ciocolată –
cel mai simplu este să punem bucăţile de ciocolată într-o pungă de plastic, iar punga
într-o cratiţă cu apă caldă; când ciocolata s-a topit, scoatem punga şi lăsăm ciocolata să se răcorească, apoi tăiem puţin
vârful – şi ne jucăm pe suprafaţa tortului – eu am scris “La Mulţi Ani” – este chiar
foarte uşor!
Aranjăm şi
frunzele de mentă zaharisite şi tortul este gata! Simplu şi
de mare efect!
Poftă bună!
Poftă bună!
******************************************************************************************************
Two days of hard work, but the result worth every “penny”! The cake I was telling you about the other days received everybody’s ovations, and my sister enjoyed it very much. I am so happy!
Now let me share the recipe
with you.
CHOCOLATE CAKE WITH
PEPPERMINT MOUSSE
A big thank you for inspiring me to Dimineţi însorite, Dulcegării culinare and Dulciuri fel de fel!
Let’s
start, because we have a long way to go!
Chocolate cake:
- 3 large eggs
- 100 g sugar
- 40 ml milk
- 1 teaspoon vanilla extract
- 60 g flour
- ½ teaspoon baking powder
- 100 g chocolate
- 3 eggs
- 150 g sugar (the result was a little too sweet to me, so, if you want a not very sweet mousse, you can cut off on the sugar and put like 100-125 g)
- juice and zest from one lemon
- 200 ml mint syrup
- 350 ml cream
- 15 g gelatin
- 100 ml cold water
- green pigment (gel or powder)
- 1-2 drops mint oil (optional)
Decorations:
- mint leaves
- 1 egg white
- superfine sugar
- 50 g chocolate
Believe it or not, we’ll
start with the decorations. This because we’ll use candied mint leaves to
decorate our cake.
Here’s how we’ll make
them .
We whisk a little one egg
white, using a fork – we don’t want to make meringue!
We brush the mint
leaves on both sides with the white and gently put them in superfine sugar,
covering them completely.
We put them on a parchment
paper and let them dry for 12-24 hours. We then put them in a jar and the jar
in the fridge until decorating the cake.
Now we start the
preparations for the cake.
We preheat the oven at
medium heat and grease a 25 cm round tray (we can sprinkle cocoa powder instead
of flour).
We melt the chocolate
at bain-marie, adding a pinch of coarse salt, which will intensify the
chocolate taste.
We mix together the flour
and the baking powder.
We separate the yolks
from the whites.
We whisk the yolks
with the sugar until smooth, then add gradually the milk, vanilla, flour and
melted chocolate. We mix until well combined.
Separately we whisk
the whites very well and incorporate them gently in our batter, firstly just
one third and then the rest, using a spatula.
We pour the batter in
the tray and put it in the oven for about 20 minutes. When the toothpick gets
out clean, we turn off the oven and let the cake cool in the tray. We then
remove it on a wire rack until completely cooled.
If it’s not “perfect”,
we can carve it a little.
For the peppermint
mousse, we put the gelatin in a saucepan with the 100 ml of cold water and
leave it for about 8 minutes, until it becomes spongy.
In the meantime, we separate
the yolks from the whites.
We whisk the yolks
with the sugar until smooth and add the lemon juice and zest. We then
incorporate the mint syrup, then 150 ml cream, using a spatula. We also add the
green pigment, following the instructions on the pack, until we obtain the color
we want (actually, it should be a stronger tone, as with adding other
ingredients it will soften). For a stronger flavor, we can put also 1-2 drops
of mint oil.
We put the gelatin on
heat until it melts (it mustn’t boil!), we let it boil and pour it in our
composition. We gently mix with a spatula and leave it 3 minutes to rest.
We now whisk the
whites and then gently blend them in the yolks composition.
We cover the bowl and
put it in the fridge for 30-45 minutes. I took out the bowl from time to time
and stirred gently.
Little before getting
the bowl out, we whisk the remaining cream (200 ml). We gently incorporate it
in our mint composition and there we have our mousse!
To assemble the cake
we use a cake ring. We put the ring on a platter, inside the ring the cake and
on top we pour the mousse. We put in the fridge for the mousse to consolidate –
I actually left it for the night.
We remove the cake
from the fridge and let it come to room temperature, then carefully remove the
ring.
We melt 50 g chocolate
– the easiest way is to put the chocolate pieces in a plastic bag and that in a
saucepan with hot water; when the chocolate has melted, we take out the bag and
leave the chocolate to cool, then cut the bag a little at the end – and play
with it on the cake – I’ve written “Happy Birthday” – it’s really very easy!
We arrange the candied
mint leaves and it’s ready! Simple and
very nice!
Enjoy!
Din pacate, gustul nu poate sa ajunga pana la cititori, dar pozele da :) Iar pozele sunt foarte reusite, zic eu, mai ales ultimele :p
RăspundețiȘtergereDelicios tort!!!