De ce sunt înnebunită după merişoare n-aş şti
să vă spun. Dar aşa este. Le-am tot folosit, fie confiate – dimineaţa cu
cereale, în cozonaci –, fie proaspete / congelate în combinaţie cu alte fructe
de pădure. De data asta, am
avut poftă de îngheţată doar de merişoare. Aşa că, în ciuda frigului care se lasă peste
noi odată cu toamna, m-am pus pe pregătit îngheţată (ideea mea este că dacă ai îngheţată de bună calitate poţi să o mănânci oricând (şi oricât), chiar
dacă pe urmă îţi clănţăne dinţii în gură, cum am păţit eu odată în Viena, înainte
de Crăciun, pe la vreo -15° – finalul n-a fost însă un guturai cum ar fi fost
de aşteptat, ci un suflet fericit, care s-a şi încălzit ulterior în camera de
hotel).
Să vă arăt cum am
gândit această îngheţată. Mie mi-a plăcut
foarte mult: puţin acrişoară, uşor de făcut şi necesitând puţine ingrediente.
Un desert super!
ÎNGHEŢATĂ DE MERIŞOARE
ÎNGHEŢATĂ DE MERIŞOARE
- 400 g merişoare (proaspete sau congelate)
- 100 g zahăr
- 1 lingură suc de lămâie
- 1 linguriţă extract de vanilie
- 300 ml frişcă
Punem 300 g merişoare la fiert cu zahărul şi sucul de lămâie – eu am
avut fructe îngheţate şi a durat puţin mai mult. Nu trebuie
însă să le lăsăm prea mult pe foc, să se facă aproape pastă, ci să rămână
întregi.
Adăugăm spre sfârşit vanilia, amestecăm şi luăm de pe foc.
Inainte să punem
compoziţia în maşina de îngheţată, adăugăm restul de 100 g fructe şi amestecăm puţin.
Dacă nu aveţi
maşină specială, nu uitaţi să scoateţi din oră în oră îngheţata de la congelator şi să o
amestecaţi pentru a preveni formarea acelor de gheaţă.
******************************************************************************************************
Why I like cranberries
so much I couldn't tell you. But it's a fact. I used them candied – at
breakfast with cereals, in sponge cakes – or fresh / frozen with other berries.
This time I craved for only cranberries ice-cream. So, in spite of the cold
weather coming with the autumn, I started making ice-cream (my idea is that if
you have good quality ice-cream, you can eat it anytime (and in any quantity),
even if your teeth will be trembling, as it happened once to me when I was in
Wien, before Christmas, at about -15° Celsius – the end of the story was not a
cold as one would expect, but a happy soul, who eventually got warm in the
hotel room).
Let me show you how I
thought this ice-cream. I loved it very much: a little sourish, easy to make
and with few ingredients. A wonderful dessert!
CRANBERRIES ICE-CREAM
For about 900 ml of
ice-cream we need:
- 400 g cranberries (fresh or frozen)
- 100 g sugar
- 1 tablespoon lemon juice
- 1 teaspoon vanilla extract
- 300 ml cream
We put in a saucepan
300 g cranberries with the sugar and lemon juice – I used frozen fruits, so it
took a little longer. We mustn't however let them on heat too much, as to
become paste, but they must remain whole.
Towards the end, we
add the vanilla extract, mix and remove from the heat.
We leave them to cool
and use a blender or a vertical mixer to mash them together with the cream. We
put the mixture in the fridge for 1-2 hours (we can put it right away in the
ice-cream maker or in the freezer, but I had some other things to do, so I left
it in the fridge).
Before putting the
mixture in the ice-cream maker, we add the remaining 100 g of cranberries and
combine.
When the program is
finished, we can serve the ice-cream immediately or leave it a while in the
freezer.
If you do not have an
ice-cream maker, don't forget to remove the ice-cream from the freezer every
hour and mix it to prevent the ice pins.
Enjoy!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu