vineri, septembrie 06, 2013

Îngheţată de merişoare / Cranberries ice-cream


De ce sunt înnebunită după merişoare n-aş şti să vă spun. Dar aşa este. Le-am tot folosit, fie confiate – dimineaţa cu cereale, în cozonaci –, fie proaspete / congelate în combinaţie cu alte fructe de pădure. De data asta, am avut poftă de îngheţată doar de merişoare. Aşa că, în ciuda frigului care se lasă peste noi odată cu toamna, m-am pus pe pregătit îngheţată (ideea mea este că dacă ai îngheţată de bună calitate poţi să o mănânci oricând (şi oricât), chiar dacă pe urmă îţi clănţăne dinţii în gură, cum am păţit eu odată în Viena, înainte de Crăciun, pe la vreo -15° – finalul n-a fost însă un guturai cum ar fi fost de aşteptat, ci un suflet fericit, care s-a şi încălzit ulterior în camera de hotel).
Să vă arăt cum am gândit această îngheţată. Mie mi-a plăcut foarte mult: puţin acrişoară, uşor de făcut şi necesitând puţine ingrediente. Un desert super!

ÎNGHEŢATĂ DE MERIŞOARE


Pentru cam 900 ml de îngheţată avem nevoie de:
  • 400 g merişoare (proaspete sau congelate)
  • 100 g zahăr
  • 1 lingură suc de lămâie
  • 1 linguriţă extract de vanilie
  • 300 ml frişcă

Punem 300 g merişoare la fiert cu zahărul şi sucul de lămâie – eu am avut fructe îngheţate şi a durat puţin mai mult. Nu trebuie însă să le lăsăm prea mult pe foc, să se facă aproape pastă, ci să rămână întregi.




Adăugăm spre sfârşit vanilia, amestecăm şi luăm de pe foc.


Lăsăm să se răcească şi folosim un blender sau mixer vertical pentru a le pasa. Adăugăm şi frişca, apoi punem compoziţia la frigider pentru 1-2 ore (putem să o punem direct în maşina de îngheţată sau la congelator, eu aveam puţină treabă şi am mai lăsat-o la frigider).




Inainte să punem compoziţia în maşina de îngheţată, adăugăm restul de 100 g fructe şi amestecăm puţin.
Când se termină programul, putem să o servim imediat sau o mai lăsăm la congelator.


Dacă nu aveţi maşină specială, nu uitaţi să scoateţi din oră în oră îngheţata de la congelator şi să o amestecaţi pentru a preveni formarea acelor de gheaţă.
Poftă bună!




******************************************************************************************************

Why I like cranberries so much I couldn't tell you. But it's a fact. I used them candied – at breakfast with cereals, in sponge cakes – or fresh / frozen with other berries. This time I craved for only cranberries ice-cream. So, in spite of the cold weather coming with the autumn, I started making ice-cream (my idea is that if you have good quality ice-cream, you can eat it anytime (and in any quantity), even if your teeth will be trembling, as it happened once to me when I was in Wien, before Christmas, at about -15° Celsius – the end of the story was not a cold as one would expect, but a happy soul, who eventually got warm in the hotel room).
Let me show you how I thought this ice-cream. I loved it very much: a little sourish, easy to make and with few ingredients. A wonderful dessert!

CRANBERRIES ICE-CREAM

For about 900 ml of ice-cream we need:
  • 400 g cranberries (fresh or frozen)
  • 100 g sugar
  • 1 tablespoon lemon juice
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 300 ml cream

We put in a saucepan 300 g cranberries with the sugar and lemon juice – I used frozen fruits, so it took a little longer. We mustn't however let them on heat too much, as to become paste, but they must remain whole.
Towards the end, we add the vanilla extract, mix and remove from the heat.
We leave them to cool and use a blender or a vertical mixer to mash them together with the cream. We put the mixture in the fridge for 1-2 hours (we can put it right away in the ice-cream maker or in the freezer, but I had some other things to do, so I left it in the fridge).
Before putting the mixture in the ice-cream maker, we add the remaining 100 g of cranberries and combine.
When the program is finished, we can serve the ice-cream immediately or leave it a while in the freezer.
If you do not have an ice-cream maker, don't forget to remove the ice-cream from the freezer every hour and mix it to prevent the ice pins.

Enjoy!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu