duminică, septembrie 15, 2013

Ciocolată de casă aromată / Flavored homemade chocolate


O altă lună, o nouă provocare Dulce Românie… De data asta, gazda lunii este Liana Toma de la Pe masa din bucătărie, iar ea a ales ca temă ciocolata de casă şi mustul. Ce de idei îţi pot veni!!!
M-am gândit să particip cu mai multe reţete, pentru fiecare subtemă.

Ciocolată de casă n-am mai făcut până acum singură. Am fost doar asistenta mamei când eram mică. Aşa că am căutat nişte reţete, pentru bază, şi le-am dat o aromă deosebită.
Am folosit reţeta Laurei Laurenţiu, de la Reţete ca la mama, pentru o ciocolată cu trandafiri. Cum sunt o începătoare în astfel de bunătăţi, am făcut reţeta doar pe jumătate, ca să nu risc prea mult.
Să începem!

CIOCOLATĂ DE CASĂ CU TRANDAFIRI


  • 225 g zahăr
  • 75 ml apă
  • ½ plic zahăr vanilat
  • 75 g unt (cât mai gras)
  • 250 g lapte praf
  • 50 g cacao
  • 1 lingură apă de trandafiri
  • 1-2 linguri sirop de trandafiri (puteţi să puneţi doar apă de trandafiri sau doar sirop, depinde de ce aveţi; eu am vrut să fie mai aromată şi am folosit ambele variante)

Ungem o tavă cu unt/ulei şi o acoperim cu folie alimentară sau hârtie de copt.
Amestecăm şi cernem laptele praf cu cacaoa într-un vas mai mare.


Din zahăr (obişnuit şi vanilat), siropul de trandafiri şi apă facem un sirop. Cu cât îl ţinem mai mult pe foc să se lege, cu atât ciocolata va fi mai densă. Pentru a proba siropul, luăm cratiţa de pe foc, luăm o picătură între degetul mare şi arătător şi dacă, despărţind degetele, se întinde un fir subţire de la un deget la celălalt, siropul este gata – durează cam 5 minute de când a început să fiarbă.





Îl dăm la o parte şi adăugăm untul, amestecând până se topeşte. Adăugăm apoi apa de trandafiri.





Lăsăm siropul să se răcească cât să putem lucra cu el (să nu ne frigem mâinile), dar nu de tot.
Îl turnăm peste amestecul uscat şi amestecăm cu o lingură de lemn, apoi dacă este nevoie frământăm pentru a omogeniza compoziţia – mie mi-a ieşit mai moale şi n-a mai fost cazul.





Cât este încă călduţă, o aşezăm în tavă. O nivelăm şi o lăsăm să se răcească – dacă o punem la frigider o acoperim cu o folie alimentară ca să nu prindă miros de altceva (eu am făcut-o seara şi am lăsat-o peste noapte în frigider).




O scoatem din tavă şi tăiem cu un cuţit sau cu forme de biscuiţi – asta dacă vouă vă iese destul de tare. Mie nu mi-a ieşit :( Am făcut câteva floricele, dar n-au rezistat, aşa că am transformat ceea ce trebuia să fie batoane de ciocolată într-o cremă de ciocolată. Cum aroma de trandafiri este absolut minunată, eu zic că pentru prima oară nu este chiar aşa de grav... Promit să mai încerc – de fapt, deja am în minte o altă reţetă de ciocolată de casă aromată!




Poftă bună!


******************************************************************************************************

Another month, a new challenge Sweet Romania… This time, our host is Liana Toma from Pe masa din bucătărie, and she chose two themes: homemade chocolate and grape must. So many ideas!!!
I thought to participate with more than one recipe, for each theme. 

I’ve never done homemade chocolate before by myself. I was just my mum’s assistant when I was little. So I looked for some recipes, to have somewhere to start from, and gave them a special flavor.
I used Laura Laurenţiu’s recipe, from Reţete ca la mama, for a chocolate with roses and a chocolate with lavender. As I never done this before, I chose to use just half of the quantities and take no chances.
Let’s start!

HOMEMADE CHOCOLATE WITH ROSES

  • 225 g sugar
  • 75 ml water
  • ½ sachet vanilla sugar
  • 75 g butter (very fat)
  • 250 g powdered milk
  • 50 g cocoa
  • 1 tablespoon rose water
  • 1-2 tablespoons rose syrup (you can use only rose water or syrup, depending on what you have at hand; I wanted to make it as flavored as possible so I used both)

We grease a tray with butter/oil and cover it with clear wrap or parchment paper.
We mix and sift the powdered milk and the cocoa in a large bowl.
We use the sugar (normal and vanilla sugar), rose syrup and water to make a syrup. The more we’ll keep it on heat to thicken, the more the chocolate will be thick. To try the syrup, we remove the saucepan from heat, put a little drop between our thumb and our index and if, when we separate our fingers, we can see like a thin wire between our fingers, the syrup is ready – around 5 minutes since it started to boil.
We put the syrup aside and add the butter, mixing until it melts. We then add it the rose water.
We let the syrup cool a little, so we can touch it without getting burned, but not completely.
We pour the syrup into the dry mixture and mix with a wooden spoon, then if necessary we knead the composition until well blended – mine was soft enough and it wasn’t the case to knead it.
While still warm, we put it into the tray. We level it and let it cool – if we put it in the fridge, we cover it with a clear wrap so it won’t catch a different odor (I made it in the evening and let it overnight in the fridge).
We take the chocolate out of the tray and cut it with a knife or various cookie cutters – in case yours is hard enough. Mine was very soft and although I managed to make some flowers, they started to melt :( So I transformed what was supposed to be chocolate bars/cookies in chocolate cream. The rose flavor is absolutely wonderful, so, for my first try, I say it’s not that bad… I’ll try again, I promise – I already have in mind another recipe of flavored homemade chocolate!

Enjoy!

2 comentarii:

  1. Uite ca n-am incercat sa fac ciocolata de casa cu sirop pana acum, dar timpul nu e pierdut. De obicei, la 250g lapte praf se pune aproape dublu cantitatea de zahar, maxim 400g zahar trebuiau ca sa fie beton ciocolata. Cu cat siropul de zahar e mai gros, cu atat se va intari ciocolata. Siropul de zahar e cheia unei ciocolate de casa de succes ;-) Multumesc frumos pentru particpare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iti multumesc pentru sfat. Nu mai facusem ciocolata de casa pana acum si am preferat sa ma ghidez dupa alte retete, dar cum imi place in acelasi timp sa aduc ceva nou probabil ceva nu s-a potrivit foarte bine. Am sa fiu atenta la proportii data viitoare.

      Ștergere