În afară de faptul că am vrut să pregătesc
pentru petrecere prăjituri din mai multe ţări, am căutat să fie şi texturi
diferite. Iar această bavareză a fost desertul lejer.
Am avut mici probleme la scoaterea formei (de
aceea nu arată prea bine), din cauza grabei şi a apei prea puţin calde. Dar gustul
a fost foarte lăudat (chiar şi prezentarea – dar eu nu pot fi mai puţin decât
cel mai aspru critic al meu).
Am folosit reţeta Laurei Adamache (aici), dar
pentru a adăuga ceva personal, am aromat crema de vanilie cu apă de flori de
portocal. Nu vă puteţi imagina ce parfum şi gust deosebit i-a dat!
BAVAREZĂ CU CIOCOLATĂ ŞI APĂ DE FLORI DE
PORTOCAL
- 400 ml frişcă
- 250 ml lapte
- 75 g zahăr
- 50 g ciocolată
- 12 g gelatină foi
- 1 linguriţă amidon
- 3 gălbenuşuri
- 1 linguriţă extract de vanilie
- 1-2 linguriţe apă de flori de portocal
Batem gălbenuşurile cu zahărul, extractul de
vanilie şi amidonul doar până ce toate ingredientele se
amestecă bine.
Încălzim laptele şi îl turnăm peste compoziţia
de gălbenuşuri amestecând continuu.
Turnăm crema într-o crăticioară şi o lăsăm la
foc mic până se încălzeşte (atât, nu să fiarbă şi nici să se îngroaşe).
Apoi împărţim crema în două părţi egale.
Într-una adăugăm ciocolata rasă, amestecând
pentru a o îngloba bine, iar în cealaltă apa de flori de portocal.
Lăsăm cremele să se răcească complet. Abia atunci adăugăm câte 200 ml frişcă bine
bătută în fiecare din cele două creme şi amestecăm uşor până obţinem o compoziţie
omogenă.
Ungem foarte uşor o formă de bavareză sau cu
gaură la mijloc (ne putem ajuta de un şerveţel îmbibat puţin cu ulei).
Turnăm în formă crema de ciocolată, apoi o
băgăm 5-10 minute în frigider, cât să se întărească crema şi să putem turna
crema aromată cu apa de
flori de portocal.
Când ne pregătim să o servim, desprindem
marginile cu un cuţit foarte subţire, apoi băgăm forma în apă clocotită câteva
secunde (mare atenţie să nu intre apă în formă!) şi o răsturnăm pe un platou.
I wanted to make for
the party akes from all around the world (meaning Europe), but I also wanted
to have different textures. And this Bavarian cream was the lightest dessert.
I had some problems
when I tried to get the cream out of the form (this is why the aspect is not
great), because I was in a hurry and the water wasn’t hot enough. But the taste
was very appreciated (even the presentation – but of course I cannot be less
than my most severe critic).
I used Laura Adamache’s
recipe (here), but to add a personal touch, I flavored the vanilla cream with
orange blossom water. You cannot imagine the perfume and taste it gave to the
cream!
ORANGE BLOSSOM CHOCOLATE BAVARIAN CREAM
- 400 ml cream
- 250 ml milk
- 75 g sugar
- 50 g chocolate
- 12 g gelatin sheets
- 1 teaspoon cornstarch
- 3 yolks
- 1 teaspoon vanilla extract
- 1-2 teaspoons orange blossom water
We leave the gelatin sheets in cold water to soften.
We whisk the yolks
with sugar, vanilla extract and cornstarch just until all the ingredients are
well combined.
We warm up the milk
and pour it in the yolk composition mixing continuously.
We pour the cream in a
saucepan and leave it on low heat until it gets warm (that’s all, it mustn’t boil,
nor get thicker).
We remove the saucepan
from the heat and add in the gelatin sheets, well squeezed before.
We mix until the
gelatin completely dissolves.
We then divide the
cream in two halves.
In one we add in the
grated chocolate, mixing until well incorporated, and in the other the orange blossom
water.
We leave the two
creams to cool completely. Only then we can add in 200 ml well whisked cream in
each one and gently incorporate it.
We scarcely grease a Bavarian
cream form or a form with a hole in the middle (we can use a napkin just a
little soaked in oil).
We pour in the form
the chocolate cream, then leave it 5-10 minutes in the fridge, just to become
solid enough so that we can pour the orange blossom cream on top.
After adding the
second cream, we leave the form in the fridge for 12 hours or over the night.
When we want to serve
it, we use a very thin knife to detach the edges, then put the form in boiled
water for a few seconds (be careful not the drop water in the form!) and
overturn the cream on a plate.
We can decorate it
with whisked cream or leave it simple.
Enjoy!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu