Fiindcă mi-a mai rămas nişte piure de castane
de când am pregătit tarta
cu castane şi fiindcă am dat peste această reţetă, am zis că e musai să o încerc şi eu. De data asta cu multă
ciocolată!
Este o reţetă care se pregateşte în Portugalia
de Sfântul Martin (11 noiembrie) sau de Crăciun. Am luat-o puţin înainte, dar
poate o veţi pregăti voi pentru una din aceste sărbători.
PRĂJITURĂ CU CIOCOLATĂ ŞI CASTANE
Blat:
- 100 g zahăr (eu am folosit zahăr
brun, dar se poate folosi şi zahăr tos)
- 100 g făină
- 100 g unt
- 200 g piure de castane
- 200 g ciocolată neagră
- 6 ouă
- 200 g ciocolată neagră
- 50 g unt
- 50 ml lapte
Separăm gălbenuşurile de albuşuri şi mixăm
gălbenuşurile cu zahărul până se albesc şi îşi măresc volumul.
Separat, batem albuşurile spumă şi le încorporăm în
aluat, folosind o spatulă, mai întâi o treime, apoi restul.
Turnăm aluatul într-o formă unsă cu unt, pe
care o dăm la cuptor (preîncălzit la foc potrivit) pentru circa 30-40 de
minute – când scobitoarea iese curată, prăjitura este gata.
Pentru glazură, topim ciocolata împreună cu
untul la bain-marie, apoi adăugăm treptat laptele, amestecând continuu până
obţinem o compoziţie omogenă.
Turnăm glazura peste prăjitură şi gata!
******************************************************************************************************
I had some left chestnut puree from my chestnut tart and, since I found this recipe, I said to myself that it's a must to try it. This time with so much chocolate!
It's a recipe which is prepared in Portugal for Saint Martin's Day (November 11) or for Christmas. I am a little ahead, but maybe you will try it for one of this holidays.
It's a recipe which is prepared in Portugal for Saint Martin's Day (November 11) or for Christmas. I am a little ahead, but maybe you will try it for one of this holidays.
CHOCOLATE-CHESTNUT CAKE
Cake:
- 100 g sugar (I used brown sugar, but you can use white sugar)
- 100 g flour
- 100 g butter
- 200 g chestnut puree
- 200 g dark chocolate
- 6 eggs
Topping:
- 200 g dark chocolate
- 50 g butter
- 50 ml milk
We melt the chocolate and butter at bain-marie, then leave the mixture to cool.
We separate the yolks from the whites and whisk the yolks with the sugar until smooth.
We add in the mixture of chocolate and butter and then incorporate the chestnut puree and the flour.
Separately, we whisk the whites and gently incorporate them in the batter, using a spatula, firstly a third of the whites, then the rest.
We pour the batter in a greased form and put in in the oven (preheated to medium heat), for about 30-40 minutes - when the toothpick comes out clean, the cake is done.
We remove the cake on a wire rack and leave it to cool.
For the topping, we melt the chocolate and the butter at bain-marie, then gradually add the milk, mixing continuously until we obtain a nice cream.
We pour the topping on the cake and that's it!
We separate the yolks from the whites and whisk the yolks with the sugar until smooth.
We add in the mixture of chocolate and butter and then incorporate the chestnut puree and the flour.
Separately, we whisk the whites and gently incorporate them in the batter, using a spatula, firstly a third of the whites, then the rest.
We pour the batter in a greased form and put in in the oven (preheated to medium heat), for about 30-40 minutes - when the toothpick comes out clean, the cake is done.
We remove the cake on a wire rack and leave it to cool.
For the topping, we melt the chocolate and the butter at bain-marie, then gradually add the milk, mixing continuously until we obtain a nice cream.
We pour the topping on the cake and that's it!
Enjoy!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu