Nu ştiu de
unde le vine numele (adică dacă au sau nu vreo legătură cu oraşul Strasbourg), dar sunt foarte foarte bune şi nici nu trebuie prăjite. Le-am
făcut de mai multe ori, după ce am găsit reţeta aici, iar mama le adoră!
GOGOŞI
STRASBOURG
Aluat:
- 500 g făină
- 10 g drojdie uscată
- 5 linguri zahăr
- un praf de sare
- 100 g unt, la temperatura camerei
- 3 gălbenuşuri
- 200 ml lapte
- vanilie (zahăr vanilat, extract sau esenţă de vanilie)
- ciocolată
- gem / dulceaţă
- nucă etc.
- 3 albuşuri
- un praf de sare
- 3 linguri zahăr
- 3 linguri nucă măcinată + alte câteva linguri pentru presărat peste bezea
Facem o maia din drojdie, o lingură de zahăr,
puţin lapte şi puţină făină, pe care o lăsăm la crescut.
Într-un bol mare cernem făina, adăugăm maiaua
şi crema de unt. Începem să frământăm, adăugând treptat restul de lapte călduţ.
Trebuie să obţinem un aluat elastic şi moale, puţin lipicios.
Trebuie să obţinem un aluat elastic şi moale, puţin lipicios.
Când este gata, facem biluţe de aluat potrivite (ies cam 14-16), pe
care le turtim (în mână sau pe un blat presărat cu făină).
Punem în mijlocul fiecărei turtiţe puţină umplutură după preferinţă (eu am folosit petalele din dulceaţa de trandafiri rămasă de la Battenberg), ridicăm marginile şi le strângem bine.
Punem în mijlocul fiecărei turtiţe puţină umplutură după preferinţă (eu am folosit petalele din dulceaţa de trandafiri rămasă de la Battenberg), ridicăm marginile şi le strângem bine.
Aşezăm gogoşile într-o tavă unsă cu unt sau
tapetată cu foaie de copt şi le lăsăm la crescut 30 de minute, într-un loc
călduţ – putem pune tava în cuptorul încins (evident stingem focul).
Ne ocupăm între timp de bezea, bătând
albuşurile spumă cu puţină sare. Adăugăm apoi zahărul şi mixăm în continuare. La
sfârşit încorporăm nuca, amestecând cu o spatulă sau lingură de lemn.
Mai presărăm nucă măcinată şi dăm tava la
cuptor (încins din nou), la foc potrivit, circa 30 de minute, până se rumeneşte
puţin bezeaua.
Le servim fierbinţi, calde sau reci, în
funcţie de răbdare.
Poftă bună!
I don’t know where their name comes from (I mean if they have or not a connection with the city of Strasbourg), but they are extremely tasty and they don’t need to be fried. I prepared them several times, after I found the recipe here, and my mother loves them!
STRASBOURG DONUTS
Dough:
- 500 g flour
- 10 g dry yeast
- 5 tablespoons sugar
- a pinch of salt
- 100 g butter, at room temperature
- 3 yolks
- 200 ml milk
- vanilla (vanilla sugar, vanilla extract or vanilla essence)
- chocolate
- jam
- walnuts etc.
- 3 whites
- a pinch of salt
- 3 tablespoons sugar
- 3 tablespoons ground walnuts + another few tablespoons to put on top of the meringue
We warm up the milk (it mustn't boil).
We prepare a leaven
from the dry yeast, one tablespoon of sugar, some milk and some flour, and
leave it to rise.
Meanwhile, we mix the
butter with the remaining sugar, salt and vanilla.
We add in the yolks,
one by one, mixing well after each one.
In a large bowl, we
sift the flour, add in the middle the leaven and the butter cream. We start to
knead the dough, adding gradually the remaining warm milk. The result must be
an elastic, soft and a little sticky dough.
We cover the bowl and
leave the dough to double the volume, in a warm place – it will take about one
hour.
When it’s ready, we
make some medium balls of dough (14-16), we flatten them (in our hand or on a worktop dusted
with flour). We put in the middle of each patty our favorite filling (I used
the remaining rose jam from my Battenberg , we raise the edges and bind them
together.
We put the donuts in a
greased pan (or with parchment paper on the bottom) and leave them to rise for
30 minutes, in a warm place – we can put the tray in the heated oven (with the
heat off, of course).
Meanwhile, we prepare
the meringue: we whisk the whites with a pinch of salt. We add in the sugar and
whisk well. In the end, we add in the ground walnuts, using a spatula or a
wooden spoon.
With this meringue we
cover the donuts when they are well risen.
We sprinkle over some
ground walnuts and put the tray in the oven (heated again), to medium heat, for
about 30 minutes, until the meringue gets a golden-brown.
We can serve them while
they’re hot, just warm or cold, depending on how patient we are.
Enjoy!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu