marți, octombrie 15, 2013

Gâteau Breton: Prăjitură bretonă / Breton Cake


Franţa a fost prezentă la petrecere prin această prăjitură, cu reţeta Paulei Gafitescu – Enjoy Dessert! – foarte foarte bună şi aromată!

GÂTEAU BRETON


  • 220 g unt la temperatura camerei
  • 4 gălbenuşuri
  • 150 g zahăr
  • 50 g migdale
  • 15 ml rom
  • 2 linguri apă
  • 1 linguriţă extract de vanilie
  • 250 g făină
  • 1 ou mediu

Mărunţim în robot migdalele împreună cu 50 g zahăr.


Mixăm untul cu restul de zahăr (100 g) până obţinem o cremă. 
Adăugăm gălbenuşurile unul câte unul, amestecând bine după fiecare.



Adăugăm amestecul de migdale (în reţeta Paulei scrie că se adaugă la final, după arome, dar o fost o scăpare în postarea iniţială şi nu apărea această indicaţie).


Încorporăm apoi făina în trei etape.


Adăugăm şi aromele (romul şi vanilia) amestecate înainte cu cele două linguri de apă.



Turnăm compoziţia într-o tavă unsă cu unt şi tapetată pe fund cu hârtie de copt (eu am folosit o formă de silicon şi am renunţat la hârtie).



Batem un ou şi ungem cu el prăjitura.


Punem prăjitura la cuptor (încins) şi o lăsăm la foc mediu cam 40-50 de minute, până se rumeneşte.


Scoatem apoi tava din cuptor şi lăsăm prăjitura să se răcească în tavă, după care o scoatem pe un grătar şi o lăsăm să se răcească complet.


O transferăm pe un platou şi o pudrăm cu zahăr pudră.


Poftă bună!



******************************************************************************************************

France was present at the party with this cake, made after Paula Gafitescu's recipe from Enjoy Dessert!, very very yummy and flavores!

GÂTEAU BRETON

  • 220 g butter, at room temperature
  • 4 yolks
  • 150 g sugar
  • 50 g almonds
  • 15 ml rum
  • 2 tablespoons water
  • 1 teaspoons vanilla extract
  • 250 g flour
  • 1 medium egg

We mince the almonds, together with 50 g sugar, in the food processor.
We mix the butter with the remaining sugar (100 g) until creamy. We add in the yolks, one by one, mixing after each one.
We then add in the almonds mixture (in Paula’s recipe she mentions that the almonds are put in the batter in the end, after the flavors, but this indication was left out in the initial post).
We incorporate the flour in three steps.
We add the flavors (rum and vanilla), previously mixed with the two tablespoons of water.

We pour the mixture in a greased cake form, with a parchment paper on the bottom (I left this out as I used a silicone form).
We whisk an egg and brush with it the cake.
We put the cake in the preheated oven and leave it at medium heat for 40-50 minutes, until golden.

We remove the tray from the oven and leave the cake to cool for a few minutes, then put it on a wire rack to cool completely.

We transfer it on a plate and dust it with icing sugar.

Enjoy!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu