duminică, noiembrie 10, 2013

Arrepiados de coco


Încă o lună de provocări! Dulce Românie este găzduită luna aceasta de Liana şi Laura de la Transylvanian Kitchen, şi ele au ales ca tema varza şi fursecurile. Nici ele nu ştiau vreun desert cu varză, nici eu nu am găsit vreunul, aşa că am rămas la fursecuri. Am găsit şi pregătit nişte fursecuri cu nucă de cocos, uşor de făcut… şi de mâncat!
Sursa de inspiraţie a fost o reţetă de pe blogul meu preferat cu dulciuri portugheze, Doces Regionais. Se numesc arrepiados de coco”, arrepiados” fiind nişte prăjiturele rotunde dar neregulate, făcute de obicei din zahăr, albuşuri şi migdale mărunţite (ca să vă dau definiţia din dicţionar). Nu ştiu dacă există un echivalent în română, aşa că păstrez denumirea portugheză.

ARREPIADOS DE COCO


  • 200 g nucă de cocos mărunţită
  • 300 g zahăr
  • un vârf de sare
  • 3-4 linguri rom (eu am folosit coniac)
  • 6 albuşuri
  • 100 g făină (eu am folosit 50 g făină de grâu şi 50 g făină de cocos)

Amestecăm făina cu nuca de cocos şi zahărul.


Separat batem albuşurile spumă, cu puţină sare.



Încorporăm un sfert din albuşuri în amestecul de cocos, amestecând energic.
Adăugăm romul, apoi încorporăm restul de albuşuri, de data asta amestecând uşor, cu o spatulă.





Din compoziţia obţinută facem biluţe  pe care le punem pe o tavă tapetată cu foaie de copt, la distanţă unele de altele.




Coacem fursecurile circa 10 minute, în cuptorul încins la foc iute. Când sunt gata, ar trebui să fie uşor aurii (nu trebuie lăsate însă mai mult de 10 minute, pentru că se usucă).



Le scoatem când sunt calde şi le punem pe un grătar la răcit.

După prima tură

După două ture

Sunt apoi gata de servit!
Poftă bună!





******************************************************************************************************

Another month of challenges! Sweet Romania is hosted in November by Liana and Laura from Transylvanian Kitchen, and they chose as the monthly theme cabbage and cookies. Since they don't know any dessert with cabbage, and neither do I, I chose to bake some cookies. So I found and baked some coconut cookies, easy to make... and to eat!
I was inspired by a recipe from my favorite culinary blog with Portuguese sweetsDoces Regionais. They are called arrepiados de coco”; arrepiados” are round but irregular cookies, usually made with sugar, whites and chopped almonds (as written in the dictionary). I don't know if there is an English word to define these cookies, so I will stay with the Portuguese one.

ARREPIADOS DE COCO

  • 200 g grated coconut
  • 300 g sugar
  • a pinch of salt
  • 3-4 tablespoons rum (I used brandy)
  • 6 whites
  • 100 g flour (I used 50 g wheat flour and 50 g coconut flour)

We mix together the flour, coconut and sugar.
Separately, we whisk the whites with a pinch of salt.
We incorporate a quarter of the whites in the coconut mixture, mixing vigorously.
We then add the rum and incorporate the remaining whites, this time gently, using a spatula.
From this composition, we make small mounds, which we put on a tray covered with parchment paper, keeping distance between them.
We bake the cookies for about 10 minutes, in a preheated oven, at high heat. When they are ready, they should be golden (in any case, they mustn't be baked more than 10 minute, otherwise they will dry).
We take them out as they are warm and put them on a wire rack to cool.
They are then ready to be served!

Enjoy!

3 comentarii:

  1. Absolut delicioase! Multumim pentru participarea la provocarea de luna asta!
    PS: Mie imi place mult poza pe care scrie dupa prima tura :) Par foarte apetisante

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sunt intr-adevar foarte bune si cred ca se poate inlocui alcoolul cu lapte sau suc de portocale pentru o varianta mai sigura pentru copii (desi alcoolul nu se simte deloc in final).
      vreti sa va trimit poza aceea pentru parada?

      Ștergere