Încă o lună de
provocări! Dulce Românie este găzduită luna aceasta de Liana şi Laura de la
Transylvanian Kitchen, şi ele au ales ca tema varza şi fursecurile. Nici ele nu
ştiau vreun desert cu varză, nici eu nu am găsit vreunul, aşa că am rămas la
fursecuri. Am găsit şi pregătit nişte fursecuri cu nucă de cocos, uşor de făcut…
şi de mâncat!
Sursa de
inspiraţie a fost o reţetă de pe blogul meu preferat cu dulciuri portugheze,
Doces Regionais. Se numesc “arrepiados de coco”, “arrepiados” fiind nişte prăjiturele rotunde dar neregulate, făcute de obicei
din zahăr, albuşuri şi migdale mărunţite (ca să vă
dau definiţia din dicţionar). Nu ştiu dacă există un echivalent în
română, aşa că păstrez denumirea portugheză.
ARREPIADOS DE
COCO
- 200 g nucă de cocos mărunţită
- 300 g zahăr
- un vârf de sare
- 3-4 linguri rom (eu am folosit coniac)
- 6 albuşuri
- 100 g făină (eu am folosit 50 g făină de grâu şi 50 g făină de cocos)
Încorporăm un
sfert din albuşuri în amestecul de cocos, amestecând energic.
Adăugăm romul, apoi încorporăm restul de albuşuri, de data asta amestecând uşor, cu o spatulă.
Adăugăm romul, apoi încorporăm restul de albuşuri, de data asta amestecând uşor, cu o spatulă.
Din compoziţia
obţinută facem biluţe pe care le punem pe o tavă tapetată cu foaie de copt,
la distanţă unele de altele.
Coacem fursecurile
circa 10 minute, în cuptorul încins la foc iute. Când sunt gata, ar trebui să fie
uşor aurii (nu trebuie
lăsate însă mai mult de 10 minute, pentru că se usucă).
Sunt apoi gata de
servit!
Poftă bună!******************************************************************************************************
Another month of challenges! Sweet Romania is hosted in November by Liana and Laura from Transylvanian Kitchen, and they chose as the monthly theme cabbage and cookies. Since they don't know any dessert with cabbage, and neither do I, I chose to bake some cookies. So I found and baked some coconut cookies, easy to make... and to eat!
I was inspired by a recipe from my favorite culinary blog with Portuguese sweets, Doces Regionais. They are called “arrepiados de coco”; “arrepiados” are round but irregular cookies, usually made with sugar, whites and chopped almonds (as written in the dictionary). I don't know if there is an English word to define these cookies, so I will stay with the Portuguese one.
I was inspired by a recipe from my favorite culinary blog with Portuguese sweets, Doces Regionais. They are called “arrepiados de coco”; “arrepiados” are round but irregular cookies, usually made with sugar, whites and chopped almonds (as written in the dictionary). I don't know if there is an English word to define these cookies, so I will stay with the Portuguese one.
ARREPIADOS DE COCO
- 200 g grated coconut
- 300 g sugar
- a pinch of salt
- 3-4 tablespoons rum (I used brandy)
- 6 whites
- 100 g flour (I used 50 g wheat flour and 50 g coconut flour)
We mix together the flour, coconut and sugar.
Separately, we whisk the whites with a pinch of salt.
We incorporate a quarter of the whites in the coconut mixture, mixing vigorously.
We then add the rum and incorporate the remaining whites, this time gently, using a spatula.
From this composition, we make small mounds, which we put on a tray covered with parchment paper, keeping distance between them.
We bake the cookies for about 10 minutes, in a preheated oven, at high heat. When they are ready, they should be golden (in any case, they mustn't be baked more than 10 minute, otherwise they will dry).
We take them out as they are warm and put them on a wire rack to cool.
They are then ready to be served!
Enjoy!
Separately, we whisk the whites with a pinch of salt.
We incorporate a quarter of the whites in the coconut mixture, mixing vigorously.
We then add the rum and incorporate the remaining whites, this time gently, using a spatula.
From this composition, we make small mounds, which we put on a tray covered with parchment paper, keeping distance between them.
We bake the cookies for about 10 minutes, in a preheated oven, at high heat. When they are ready, they should be golden (in any case, they mustn't be baked more than 10 minute, otherwise they will dry).
We take them out as they are warm and put them on a wire rack to cool.
They are then ready to be served!
Enjoy!
Absolut delicioase! Multumim pentru participarea la provocarea de luna asta!
RăspundețiȘtergerePS: Mie imi place mult poza pe care scrie dupa prima tura :) Par foarte apetisante
sunt intr-adevar foarte bune si cred ca se poate inlocui alcoolul cu lapte sau suc de portocale pentru o varianta mai sigura pentru copii (desi alcoolul nu se simte deloc in final).
Ștergerevreti sa va trimit poza aceea pentru parada?
Sunt deliciosi :)
RăspundețiȘtergere