Am încercat mai multe reţete de gogoşi, în
speranţa unor rezultate asemănătoare gogoşilor de cumpărat. Ei bine, aceste gogoşi nu sunt ca cele de cumpărat, ci mult mult mai bune. E adevărat că
necesită un efort mai mare şi mai multă răbdare, dar toate acestea pălesc în
faţa “muntelui” de gogoşi pe care le-au făcut cu pasiune mânuţele proprii.
Să trecem la reţetă, nu înainte de a vă
recomanda consumul moderat, că doar sunt prăjite.
GOGOŞI
- 1 kg făină
- 600 ml apă minerală
- 200 g zahăr
- 15 g sare
- 40 g drojdie proaspătă
- 50 g margarină
- coaja rasă de la o lămâie sau portocală
- 1 pliculeţ zahăr vanilat
- ulei
- 50-100 g zahăr pudră
- 1-2 pliculeţe zahăr vanilat
În primul rând, ca pentru orice aluat dospit,
trebuie să lucrăm într-o cameră încălzită, iar toate ingredientele să fie la
temperatura camerei.
Încălzim puţin apa minerală (sau putem ţine sticla în apă caldă cam 1-2 minute).
Într-un castron, amestecăm drojdia cu o
linguriţă de zahăr şi 2-3 linguri de apă minerală călduţă şi o lăsăm să crească
timp de 10-15 minute.
Turnăm în gaură drojdia crescută, zahărul,
zahărul vanilat, sarea, coaja de lămâie sau portocală şi margarina moale.
Frământăm bine, adăugând treptat apa minerală rămasă, timp de cel puţin jumătate de oră. Trântim
şi batem aluatul până devine pufos şi nu se mai lipeşte de mâini.
Acoperim aluatul cu un prosop curat şi îl
lăsăm să crească – durează cam o oră.
Presărăm făină pe un blat de lucru (sau masă), răsturnăm aluatul, îl mai frământăm puţin, apoi presărăm deasupra încă puţină făină şi îl întindem (cu un sucitor sau cu mâinile) într-o foaie de circa 2 cm grosime.
Tăiem gogoşile cu ce formă vrem (folosind un
pahar sau forme de biscuiţi, a căror margine o tăvălim prin făină înainte de
fiecare gogoaşă).
Lăsăm gogoşile obţinute să crească timp de 15 minute.
Între timp putem să pregătim o tavă în care să punem la scurs gogoşile, acoperind-o cu şerveţele.
Lăsăm gogoşile obţinute să crească timp de 15 minute.
Între timp putem să pregătim o tavă în care să punem la scurs gogoşile, acoperind-o cu şerveţele.
Într-un tuci sau cratiţă mai mare, punem ulei
la încins – trebuie să fie îndeajuns de mult încât gogoşile să plutească în
ulei. Ca să verificăm dacă uleiul a ajuns la temperatura potrivită, punem în
tuci o bucăţică de aluat – dacă uleiul este bine încins, va începe să sfârâie
în jurul aluatului.
Prăjim gogoşile pe ambele părţi, până se
rumenesc. Le scoatem în tava tapetată cu şerveţele, ca să se scurgă surplusul
de ulei.
Le transferăm pe un platou şi le pudrăm cu
zahăr pudră amestecat cu zahăr vanilat.
Poftă bună!
******************************************************************************************************
I tried several recipes for donuts, hoping to get similar results to bought donuts. Well, these donuts are much much better. It's true, you have to work harder and have patience, but it's a nice reward to see and taste your homemade donuts.
Let's see the recipe now! But before that I would recommend you to eat them in small quantities; after all, they are fried.
DONUTS
- 1 kg flour
- 600 ml sparkling water
- 200 g sugar
- 15 g salt
- 40 g fresh yeast
- 50 g margarine
- zest from one lemon or orange
- 1 sachet vanilla sugar
To fry:
- vegetable oil
To powder:
- 50-100 g icing sugar
- 1-2 sachets vanilla sugar
Firstly, as for any leavened dough, we must work in a warm place and all the ingredients must be at room temperature.
We warm up a little the sparkling water (or we could put the bottle in hot water for 1-2 minutes).
We warm up a little the sparkling water (or we could put the bottle in hot water for 1-2 minutes).
In a bowl, we mix the yeast with a teaspoon of sugar and 2-3
tablespoons of warm sparkling water and leave it to rise for about 10-15
minutes.
Meanwhile, we sift the flour in a large bowl and make some space
in the middle.
We pour in that hole the leaven, sugar, vanilla sugar, salt, lemon
or orange zest and soft margarine.
We knead the composition for at least half an hour, adding the remaining sparkling water. We slam and
hit the dough until it becomes fluffy and is doesn’t stick anymore to our
hands.
We cover the dough with a clean towel and leave it to rise – it will
take about one hour.
We sprinkle flour over a worktop (or table), put the dough on it, knead it a bit more, then sprinkle on top of the dough some more flour and spread it (with a roller or with
our hands) until is about 2 cm thick.
We cut our donuts with a glass or with cookie cutters, previously
put in some flour.
We let the donuts to rise for 15 minutes.
Meanwhile, we prepare a tray to put the fried donuts in order to
get rid of the exceeding oil, covering it with paper towels.
We put the oil in a pot and let it heat up – it must be enough to
let the donuts float in the oil. To check if it is hot enough, we put some
dough in the pot – if the temperature is ok, the oil should sizzle around the
dough.
We fry the donuts on both sized, until golden. We put them on the tray
we covered with paper towels and leave them until the paper absorbs the
exceeding oil.
We then put our donuts on a plate and powder them with icing sugar
mixed with vanilla sugar.
Enjoy!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu