sâmbătă, noiembrie 09, 2013

Tarta de ciocolată a bunicii / Grandma's Chocolate Tart


Pe 7 noiembrie a fost ziua bunicii din partea mamei şi, pentru că mama urma să-i facă o vizită în acest sfârşit de săptămână, am pregătit special o prăjitură pentru ea. Este vorba de o prăjitură tradiţională (da, aţi ghicit) portugheză, “îmbogăţită cu întelepciunea bunicilor noastre”. Foarte uşor de făcut şi foarte bună!

TARTA DE CIOCOLATĂ A BUNICII


  • 4 ouă
  • 175 g zahăr
  • 50 g ciocolată neagră
  • 100 g făină
  • 100 g amidon
  • 5 g drojdie uscată
  • 100 g unt
  • un vârf de sare
Pentru pudrat:
  • zahăr pudră

Topim ciocolata (adăugând puţină sare, care îi va intensifica gustul) şi o lăsăm să se răcorească.



Amestecăm făina cu amidonul şi drojdia uscată.



Separăm gălbenuşurile de albuşuri, pe care le punem deoparte.
Mixăm bine gălbenuşurile cu zahărul până obţinem o spumă.



Adăugăm ciocolata, amestecând continuu.



Încorporăm apoi amestecul de făină.



Topim untul şi îl adăugăm aluatului.



Separat, batem albuşurile spumă cu puţină sare, apoi le încorporăm (mai întâi o treime, apoi restul), folosind o spatulă.




Turnăm aluatul într-o formă unsă cu unt şi tapetată cu făină.



Dăm prăjitura la cuptor (preîncălzit), la foc potrivit, pentru circa 30 de minute – o verificăm şi cu scobitoarea.
Când este gata o scoatem pe un grătar şi o lăsăm să se răcească.



O transferăm pe un platou şi o pudrăm cu zahăr pudră.


Poftă bună!





******************************************************************************************************

On November 7th it was my grandmother’s birthday (from my mother’s side) and, as my mother was going to pay her a visit this weekend, I made a cake especially for her. It’s a traditional (yes, you guessed) Portuguese cake, “enriched with the wisdom of out grandmothers”. Very easy to make and very tasty!

GRANDMA’S CHOCOLATE TART

  • 4 eggs
  • 175 g sugar
  • 50 g dark chocolate
  • 100 g flour
  • 100 g cornstarch
  • 5 g dry yeast
  • 100 g butter
  • a pinch of salt
To powder:
  • Icing sugar

We melt the chocolate (adding a pinch of salt, which will intensify its flavor) and leave it to cool.
We sift together the flour, cornstarch and dry yeast.
We separate the yolks from the whites, which we set aside.
We mix the yolks with the sugar until smooth.
We add in the melted chocolate, mixing continuously.
We then incorporate the flour mixture.
We melt the butter and add it in our batter.
Separately, we whisk the whites with a pinch of salt and then gently incorporate them in the batter (firstly one third, then the rest), with a spatula.
We pour the batter in a greased and powdered cake pan.
We bake the cake in the preheated oven, to medium heat, for about 30 minutes – we check it also with a toothpick.
When it’s ready, we put the cake on a wire rack until it’s completely cooled.
We put it on a plate and powder it with icing sugar.

Enjoy!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu