Pe 7 noiembrie a
fost ziua bunicii din partea mamei şi, pentru că mama urma să-i facă o vizită
în acest sfârşit de săptămână, am pregătit special o prăjitură pentru ea. Este vorba
de o prăjitură tradiţională (da, aţi ghicit) portugheză, “îmbogăţită cu întelepciunea bunicilor noastre”.
Foarte uşor de făcut şi foarte bună!
TARTA DE
CIOCOLATĂ A BUNICII
- 4 ouă
- 175 g zahăr
- 50 g ciocolată neagră
- 100 g făină
- 100 g amidon
- 5 g drojdie uscată
- 100 g unt
- un vârf de sare
- zahăr pudră
Separăm
gălbenuşurile de albuşuri, pe care le punem deoparte.
Separat, batem
albuşurile spumă cu puţină sare, apoi le încorporăm (mai întâi o treime, apoi
restul), folosind o spatulă.
Dăm prăjitura la
cuptor (preîncălzit), la foc potrivit, pentru circa 30 de minute – o verificăm
şi cu scobitoarea.
Poftă bună!******************************************************************************************************
On November 7th
it was my grandmother’s birthday (from my mother’s side) and, as my mother was
going to pay her a visit this weekend, I made a cake especially for her. It’s a
traditional (yes, you guessed) Portuguese cake, “enriched with the wisdom of
out grandmothers”. Very easy to make and very tasty!
GRANDMA’S CHOCOLATE
TART
- 4 eggs
- 175 g sugar
- 50 g dark chocolate
- 100 g flour
- 100 g cornstarch
- 5 g dry yeast
- 100 g butter
- a pinch of salt
- Icing sugar
We melt the chocolate (adding a pinch of
salt, which will intensify its flavor) and leave it to cool.
We sift together the
flour, cornstarch and dry yeast.
We separate the yolks
from the whites, which we set aside.
We mix the yolks with
the sugar until smooth.
We add in the melted
chocolate, mixing continuously.
We then incorporate
the flour mixture.
We melt the butter and
add it in our batter.
Separately, we whisk
the whites with a pinch of salt and then gently incorporate them in the batter
(firstly one third, then the rest), with a spatula.
We pour the batter in
a greased and powdered cake pan.
We bake the cake in
the preheated oven, to medium heat, for about 30 minutes – we check it also
with a toothpick.
When it’s ready, we
put the cake on a wire rack until it’s completely cooled.
We put it on a plate
and powder it with icing sugar.
Enjoy!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu