sâmbătă, noiembrie 02, 2013

Prăjitură portugheză cu miere / Portuguese Honey Cake


Nu este o simplă prăjitură cu miere, chiar dacă este simplu de preparat… Este vorba de o reţetă tradiţională portugheză, care diferă de la o regiune la alta prin adăugarea de ingrediente specifice, poate cea mai cunoscută variantă fiind cea din Madeira. Aceasta este versiunea simplă, aromată doar cu scorţişoară şi anason dulce.

PRĂJITURĂ PORTUGHEZĂ CU MIERE


  • 5 ouă
  • 600 g zahăr (eu am folosit zahăr brun)
  • 120 ml miere
  • 120 ml ulei (pentru o aromă deosebită se poate folosi ulei de măsline – atenţie să fie de calitate!)
  • 1 linguriţă anason dulce
  • 1 linguriţă scorţişoară
  • 240 ml lapte
  • 390 g făină (eu am folosit 300 g făină de grâu şi 90 g făină de castane pentru o aromă specială)

Batem ouăle cu zahărul până se albesc şi îşi dublează volumul.




Adăugăm treptat mierea, amestecând continuu.



Procedăm apoi la fel şi cu uleiul.



Adăugăm anasonul şi scorţişoara.



La final, încorporăm alternativ laptele şi făina, în mai multe reprize (3-4), sfârşind cu făina.




Turnăm compoziţia într-o formă unsă cu unt şi tapetată cu făină.




Coacem prăjitura în cuptorul încins, la foc mediu, pentru circa 1 oră şi 30-40 de minute, verificând şi cu o scobitoare.
Când este gata, scoatem prăjitura pe un grătar şi o lăsăm să se răcească.



O transferăm apoi pe un platou şi o servim.




Poftă bună!





******************************************************************************************************

This is not just a honey cake, even though is easy to prepare... It's a traditional Portuguese recipe, which differs from region to region by adding specific ingredients, maybe the most known version being the one from Madeira. This is a simple version, flavored only with cinnamon and fennel seeds.

PORTUGUESE HONEY CAKE

  • 5 eggs
  • 600 g sugar (I used brown sugar)
  • 120 ml honey
  • 120 ml oil (for a special flavor, you can use olive oil, but make sure it's good quality)
  • 1 teaspoon fennel seeds
  • 1 teaspoon cinnamon
  • 240 ml milk
  • 390 g flour (I used 300 g wheat flour and 90 g chestnut flour for a special flavor)

We whisk the eggs with the sugar until smooth, then gradually add the honey, mixing continuously.
We do the same with the oil.
We add the fennel seeds and the cinnamon.
In the end, we incorporate alternatively the milk and the flour, in various steps (3-4), ending with the flour.
We pour the batter in a greased and powdered tube pan.
We bake the cake in the preheated oven, at medium heat, for about 1 hour and 30-40 minutes, using also the toothpick test.
When it's ready, we remove the cake on a wire rack and let it cool.
We put the cake on a plate and serve it.

Enjoy!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu