miercuri, noiembrie 13, 2013

Fidea dulce de modă veche / Old-fashioned sweet vermicelli


Cine nu a mâncat fidea cu lapte în copilărie?
Vreau să vă prezint acum un desert cu fidea pe care portughezii îl prepară de sărbători, un dulce tradiţional, care nu se face cu lapte ci cu apă, pentru că, demult, laptele era un ingredient care nu era la îndemâna tuturor. Tipic portughez, după cum vă voi arăta şi la orezul cu lapte, este adăugarea de gălbenuşuri când desertul este aproape gata.

FIDEA DULCE PORTUGHEZĂ


  • 150 g zahăr
  • 200 ml apă
  • 250 g fidea
  • 2 gălbenuşuri
  • 2 batoane scorţişoară
  • coaja de la o lămâie (în bucăţi cât mai mari)
Pentru servit:
  • scorţişoară măcinată

Punem la fiert fideaua.


Între timp, din zahăr, apă, coaja de la lămâie şi batoanele de scorţişoară facem un sirop, pe care îl lăsăm să fiarbă.



Strecurăm fideaua şi o punem în siropul care fierbe, scoţând înainte bucăţile de coajă de lămâie şi batoanele de scorţişoară.




Când fideaua a absorbit aproape tot siropul, adăugăm cele două gălbenuşuri bătute şi amestecăm bine.




Mai lăsăm pe foc câteva minute, stingem şi punem fideaua dulce în forme (un singur castron mai mare, castronele mici, după preferinţă).


Servim fideaua cu scorţişoară din abundenţă.
Poftă bună!



******************************************************************************************************

Who hasn't had vermicelli with milk as a child?
Today I want to show you a dessert with vermicelli that Portuguese prepare for the holidays, a traditional dessert made not with milk but with water, because, a long time ago, milk wasn’t at hand for everybody. What is typical Portuguese, as also in the case of rice pudding, is that towards the end we add some yolks.

PORTUGUESE SWEET VERMICELLI

  • 150 g sugar
  • 200 ml water
  • 250 g vermicelli
  • 2 yolks
  • 2 cinnamon sticks
  • zest from one lemon (in large pieces)
To serve:
  • ground cinnamon

We cook the vermicelli in hot water.
Meanwhile, we make a syrup using the sugar, water, lemon zest and cinnamon sticks, and let it boil.
We add in the syrup, from which we removed the lemon zest and cinnamon sticks, the cooked vermicelli and mix gently.
When the vermicelli absorbed almost all the syrup, we add the whisked yolks and mix.
We leave the pudding on heat another few minutes, remove from the heat and pour the pudding in forms (one large bowl or many smaller, as you like).
We serve the pudding with ground cinnamon.

Enjoy!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu