Toamnă
târzie... sărbătoare... şi o aniversare. Mami şi tati împlinesc 32 de ani de
când sunt împreună şi ca să sărbătorim am făcut acest tort minunat, pe care
l-am descoperit pe blogul Andreei – Andreea’s Chinesefood blog (reţeta originală aici).
Eu am avut ceva probleme
cu glazura de caramel, care mi s-a întărit foarte repede. Am repus-o pe foc şi
am turnat-o imediat pe tort, dar a fost foarte puţină şi mi-a rămas în mijloc. Aşa
că am făcut încă un caramel ca să acopăr marginile. Din păcate nici din a doua
încercare nu am reuşit să obţin efectul acela curgător, cum apare la Andreea...
dar combinaţia a fost delicioasă... şi poate voi o să aveţi mai mult noroc cu
glazura :)
TORT "CARAMELICIOS" CU MERE ŞI NUCI
Blat (formă de circa 23-25 cm):
- 4 ouă
- 150 g unt
- 150 g nuci
- 260 g făină
- 130 g zahăr
- 2 linguriţe praf de copt
- un vârf de sare
- 1 linguriţă coajă de portocală
- ½ linguriţă scorţişoară
Umplutură:
- 2 kg mere ionatan
- 75 g zahăr
- 2 batoane scorţişoară
- 3 cuişoare
Cremă:
- 250 ml frişcă
- 50 g zahăr pudră
- 1 linguriţă extract de vanilie
Glazură de caramel (cantităţi duble faţă de reţeta
originală):
- 240 g zahăr brun
- 2 linguriţe unt
- 80 ml frişcă
- 1-2 pliculeţe zahăr vanilat
Începem pregătirile
pentru blat.
În cuptorul
încins, la foc potrivit, punem nucile într-o tavă şi le lăsăm să se prăjească
uşor (atenţie să nu se ardă). Le scoatem, le lăsăm să se răcească şi apoi le
mărunţim în robotul de bucătărie / maşina de tocat sau cu un cuţit.
Topim untul şi îl
lăsăm la răcorit.
Amestecăm şi cernem împreună făina, praful de copt şi sarea.
Amestecăm şi cernem împreună făina, praful de copt şi sarea.
Într-un castron
mare batem ouăle cu zahărul (nu e nevoie de mixer, putem folosi şi telul).
Încorporăm jumătate
din amestecul de făină, amestecând uşor, apoi nucile mărunţite şi restul de
făină.
Turnăm compoziţia
în tava unsă şi tapetată (fie cu făină, fie cu hârtie de copt) şi coacem blatul
în cuptorul încins, la foc potrivit, circa 30 de minute – testăm blatul cu o
scobitoare.
Când este gata,
scoatem blatul pe un grătar şi îl lăsăm să se răcească.
Pentru umplutură,
spălăm, decojim şi curăţăm merele de cotor, apoi le tăiem bucăţi.
Punem merele şi zahărul într-o oală şi le călim până ce merele îşi lasă tot sucul
Dăm oala la o
parte şi lăsăm merele să se răcească. Înainte să
folosim umplutura, scoatem batoanele de scorţişoară şi cuişoarele.
Pentru cremă,
mixăm frişca cu zahărul pudră şi vanilia.
Este timpul să
asamblăm tortul!
Tăiem blatul în
trei felii.
Punem şi a doua
felie de blat, o presăm puţin peste cremă şi adăugăm restul de mere (plus
sirop) şi crema.
Deasupra punem
ultima felie de blat, presăm puţin şi gata! Îl punem apoi la frigider până
facem glazura.
Poftă bună!
Late autumn… holiday…
and an anniversary. Mum and dad mark 32 years since they are together, so, in
order to celebrate, I made this wonderful cake, which I discovered on Andreea’s
blog – Andreea’s Chinesefood blog (original recipe here).
I had some problems with the caramel topping, which hardened very quickly. I put it back on heat and pour it on top of the cake immediately, but it wasn’t enough to cover all the cake. So I made another topping to cover the margins. Unfortunately, I couldn’t obtain that flowing effect as we can see in Andreea’s case, not even with the second try… but the combination was delicious… and maybe you’ll be luckier than me with the topping :)
I had some problems with the caramel topping, which hardened very quickly. I put it back on heat and pour it on top of the cake immediately, but it wasn’t enough to cover all the cake. So I made another topping to cover the margins. Unfortunately, I couldn’t obtain that flowing effect as we can see in Andreea’s case, not even with the second try… but the combination was delicious… and maybe you’ll be luckier than me with the topping :)
"CARAMELICIOS" APPLE AND WALNUTS CAKE
Sponge cake (23-25 cm cake pan):
- 4 eggs
- 150 g butter
- 150 g walnuts
- 260 g flour
- 130 g sugar
- 2 teaspoons baking powder
- a pinch of salt
- 1 teaspoon orange zest
- ½ teaspoon cinnamon
Filling:
- 2 kg red apples
- 75 g sugar
- 2 cinnamon sticks
- 3 cloves
Cream:
- 250 ml cream
- 50 g icing sugar
- 1 teaspoon vanilla extract
Caramel topping (I doubled quantities from the original recipe):
- 240 g brown sugar
- 2 teaspoons butter
- 80 ml cream
- 1-2 sachets vanilla sugar
We start the
preparations for the sponge cake.
In the preheated oven
(to medium heat), we put the walnuts in a tray and let them roast a little (be
careful not to burn them). We then remove the tray, leave the walnuts to cool
and mince them in the food processor / with a knife.
We melt the butter and
leave it to cool.
We sift together the
flour, baking powder and salt.
In a large bowl, we mix
the eggs with the sugar (a whisk will do).
We add in the melted
butter and mix well.
We then add in the
flavors (orange zest and cinnamon).
We gently incorporate
half of the flour mixture, then the chopped walnuts and finally the remaining
flour mixture.
We pour the batter in
a greased and powdered cake pan (either with flour or with parchment paper) and
bake the cake in the preheated oven, to medium heat, for about 30 minutes – we also
check it with a toothpick.
When it’s ready, we put
it on a wire rack and leave it to cool completely.
For the filling, we
wash, peel and core the apples, then chop them.
We put the apples and
the sugar in a pot, on heat, until all the juice comes out – in my case they didn’t
leave too much juice, so I just left them to soften a bit.
After not more than 5
minutes, we add the cinnamon sticks and the cloves and leave the apples on heat
another 5 minutes.
We remove the pot from
the heat and leave the apples to cool. Before using the filling,
we remove the cinnamon sticks and the cloves.
It’s time to assemble
our cake!
We slice the sponge
cake in three.
On top of the first
slice we put half of the apple filling (with the syrup), then half of the
cream.
We put the second
slice of cake, press it a little then add the rest of the apple filling (with
the syrup) and cream.
On top, we put the
last slice of cake, press it a little and we’re done! We put it in the fridge
until we prepare the topping.
For the topping, we
caramelize the brown sugar (in a double-bottomed pan or saucepan) – be careful
not to burn the sugar!
We pour the liquid
cream and add the butter.
We leave it to bubble
then add the vanilla sugar.
We remove the
pan/saucepan from the heat and pour the caramel on top of the cake, which we removed from the fridge. The caramel should seep on the edges.
Enjoy!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu