duminică, noiembrie 10, 2013

Tort tomnatic aniversar / Autumnal Anniversary Cake


Toamnă târzie... sărbătoare... şi o aniversare. Mami şi tati împlinesc 32 de ani de când sunt împreună şi ca să sărbătorim am făcut acest tort minunat, pe care l-am descoperit pe blogul Andreei – Andreea’s Chinesefood blog (reţeta originală aici).
Eu am avut ceva probleme cu glazura de caramel, care mi s-a întărit foarte repede. Am repus-o pe foc şi am turnat-o imediat pe tort, dar a fost foarte puţină şi mi-a rămas în mijloc. Aşa că am făcut încă un caramel ca să acopăr marginile. Din păcate nici din a doua încercare nu am reuşit să obţin efectul acela curgător, cum apare la Andreea... dar combinaţia a fost delicioasă... şi poate voi o să aveţi mai mult noroc cu glazura :)

TORT "CARAMELICIOS" CU MERE ŞI NUCI


Blat (formă de circa 23-25 cm):
  • 4 ouă
  • 150 g unt
  • 150 g nuci
  • 260 g făină
  • 130 g zahăr
  • 2 linguriţe praf de copt
  • un vârf de sare
  • 1 linguriţă coajă de portocală
  • ½ linguriţă scorţişoară
Umplutură:
  • 2 kg mere ionatan
  • 75 g zahăr
  • 2 batoane scorţişoară
  • 3 cuişoare
Cremă:
  • 250 ml frişcă
  • 50 g zahăr pudră
  • 1 linguriţă extract de vanilie
Glazură de caramel (cantităţi duble faţă de reţeta originală):
  • 240 g zahăr brun
  • 2 linguriţe unt
  • 80 ml frişcă
  • 1-2 pliculeţe zahăr vanilat

Începem pregătirile pentru blat.
În cuptorul încins, la foc potrivit, punem nucile într-o tavă şi le lăsăm să se prăjească uşor (atenţie să nu se ardă). Le scoatem, le lăsăm să se răcească şi apoi le mărunţim în robotul de bucătărie / maşina de tocat sau cu un cuţit.





Topim untul şi îl lăsăm la răcorit.
Amestecăm şi cernem împreună făina, praful de copt şi sarea.
Într-un castron mare batem ouăle cu zahărul (nu e nevoie de mixer, putem folosi şi telul).



Adăugăm apoi untul topit şi amestecăm bine.



Adăugăm aromele (coaja de portocale şi scorţişoara).


Încorporăm jumătate din amestecul de făină, amestecând uşor, apoi nucile mărunţite şi restul de făină.







Turnăm compoziţia în tava unsă şi tapetată (fie cu făină, fie cu hârtie de copt) şi coacem blatul în cuptorul încins, la foc potrivit, circa 30 de minute – testăm blatul cu o scobitoare.



Când este gata, scoatem blatul pe un grătar şi îl lăsăm să se răcească.




Pentru umplutură, spălăm, decojim şi curăţăm merele de cotor, apoi le tăiem bucăţi.





Punem merele şi zahărul într-o oală şi le călim până ce merele îşi lasă tot sucul – la mine nu prea a fost cazul, aşa că le-am lăsat până s-au înmuiat puţin



După circa 5 minute, adăugăm batoanele de scorţişoară şi cuişoarele şi lăsăm încă 5 minute la foc.



Dăm oala la o parte şi lăsăm merele să se răcească. Înainte să folosim umplutura, scoatem batoanele de scorţişoară şi cuişoarele.

Pentru cremă, mixăm frişca cu zahărul pudră şi vanilia.




Este timpul să asamblăm tortul!
Tăiem blatul în trei felii.
Peste prima felie punem jumătate din mere (plus sirop), apoi jumătate din cremă.






Punem şi a doua felie de blat, o presăm puţin peste cremă şi adăugăm restul de mere (plus sirop) şi crema.




Deasupra punem ultima felie de blat, presăm puţin şi gata! Îl punem apoi la frigider până facem glazura.



Pentru glazură, punem la caramelizat zahărul brun (într-o tigaie/cratiţă cu fund gros) – atenţie să nu se ardă!



Turnăm frişca lichidă şi adăugăm untul.


Lăsăm să bulbucească şi adăugăm zahărul vanilat.




Luăm tigaia/cratiţa de pe foc şi turnăm caramelul peste tortul scos de la frigider, lăsându-l să se prelingă pe margini.


Decorăm cu miez de nucă şi servim (sau îl mai lăsăm puţin astfel încât caramelul să se închege mai bine) – este mai uşor de tăiat dacă încălzim puţin lama cuţitului înainte de fiecare tăietură.


Poftă bună!







******************************************************************************************************

Late autumn… holiday… and an anniversary. Mum and dad mark 32 years since they are together, so, in order to celebrate, I made this wonderful cake, which I discovered on Andreea’s blog – Andreea’s Chinesefood blog (original recipe here).
I had some problems with the caramel topping, which hardened very quickly. I put it back on heat and pour it on top of the cake immediately, but it wasn’t enough to cover all the cake. So I made another topping to cover the margins. Unfortunately, I couldn’t obtain that flowing effect as we can see in Andreea’s case, not even with the second try… but the combination was delicious… and maybe you’ll be luckier than me with the topping :)

"CARAMELICIOS" APPLE AND WALNUTS CAKE

Sponge cake (23-25 cm cake pan):
  • 4 eggs
  • 150 g butter
  • 150 g walnuts
  • 260 g flour
  • 130 g sugar
  • 2 teaspoons baking powder
  • a pinch of salt
  • 1 teaspoon orange zest
  • ½ teaspoon cinnamon
Filling:
  • 2 kg red apples
  • 75 g sugar
  • 2 cinnamon sticks
  • 3 cloves
Cream:
  • 250 ml cream
  • 50 g icing sugar
  • 1 teaspoon vanilla extract
Caramel topping (I doubled quantities from the original recipe):
  • 240 g brown sugar
  • 2 teaspoons butter
  • 80 ml cream
  • 1-2 sachets vanilla sugar

We start the preparations for the sponge cake.
In the preheated oven (to medium heat), we put the walnuts in a tray and let them roast a little (be careful not to burn them). We then remove the tray, leave the walnuts to cool and mince them in the food processor / with a knife.
We melt the butter and leave it to cool.
We sift together the flour, baking powder and salt.
In a large bowl, we mix the eggs with the sugar (a whisk will do).
We add in the melted butter and mix well.
We then add in the flavors (orange zest and cinnamon).
We gently incorporate half of the flour mixture, then the chopped walnuts and finally the remaining flour mixture.
We pour the batter in a greased and powdered cake pan (either with flour or with parchment paper) and bake the cake in the preheated oven, to medium heat, for about 30 minutes – we also check it with a toothpick.
When it’s ready, we put it on a wire rack and leave it to cool completely.

For the filling, we wash, peel and core the apples, then chop them.
We put the apples and the sugar in a pot, on heat, until all the juice comes out – in my case they didn’t leave too much juice, so I just left them to soften a bit.
After not more than 5 minutes, we add the cinnamon sticks and the cloves and leave the apples on heat another 5 minutes.
We remove the pot from the heat and leave the apples to cool. Before using the filling, we remove the cinnamon sticks and the cloves.

For the cream, we whisk the cream with the icing sugar and vanilla.

It’s time to assemble our cake!
We slice the sponge cake in three.
On top of the first slice we put half of the apple filling (with the syrup), then half of the cream.
We put the second slice of cake, press it a little then add the rest of the apple filling (with the syrup) and cream.
On top, we put the last slice of cake, press it a little and we’re done! We put it in the fridge until we prepare the topping.

For the topping, we caramelize the brown sugar (in a double-bottomed pan or saucepan) – be careful not to burn the sugar!
We pour the liquid cream and add the butter.
We leave it to bubble then add the vanilla sugar.
We remove the pan/saucepan from the heat and pour the caramel on top of the cake, which we removed from the fridge. The caramel should seep on the edges.
We decorate it with walnuts and serve (or leave it another while, so that the caramel hardens a little more) – it’s easier to cut it if we heat up the knife before every cut.

Enjoy!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu